icon

Ako zvládať dnešné platy a žiť komfortne?

Včera o 16:00

Ahojte. Vcera sme mali s priatelom taku debatu, ze ako to je mozne ze si tolko ludi moze dovolit normalne fungovat, neobracat kazde euro, este aj na dovolenku idu kazdy rok, niektori navyse aj v zime, maju obaja auto, domcek, jednoducho nestradaju po financnej stranke. Ja ked si vezmem moj a priatelov plat, tak si neviem predstavit ze az budeme mat deti, ako budeme z takych platov zit. Nemyslim teraz prezivat, to je na inu temu... ale myslim zit tak aby sme mali aj spomienky, hlavne deti, aby z toho zivota clovek aj nieco mal, mohol si dovolit hobby. Nehovorim o luxuse, ale o urcitom konforte kde nemusi clovek premyslat, na ukor coho urobit alebo kupit nieco.

Zacnem teda ja. Priatel zarobi nejakych 1200 v cistom, ja 900, mame byt na hypoteku, za ktoru platime 500e, a obaja dochadzame svojimi autami do prace, co nas vyjde cca 350e mesacne, plus samozrejme auta treba servisovat, prezuvat, atd, dajme tomu 50e mesacne. Na stravu minieme nejakych 600 eur s tym ze na obedy chodime obaja asi kazdy druhy den s kolegami v praci na menu, alebo si menu objedname. To nam ostane nejakych 600e s tym ze treba poplatit este internet, mobily, drogeriu, lieky, oblecenie, poistky, bytove + energie, vedenie uctu, co ked odratam tak sme na cca 200 eurach. Z toho mame odlozit, aj zit? Ked odlozime 100, ostane 100. Rezerva to je dost mala, tempom 1200e rocne. A clovek chce ist obcas aj do kina, divadla, na koncert, von si sadnut s priatelmi. To je dajme tomu 50 mesacne, co som podla mna povedala malo. A tych zkstatkovych 50e ked si odlozime, to mame 600 za rok, 1200 za 2 roky, mozno na nejaku velmi zlavnenu dovolenku by to vyslo, ale je to o drzku. A to nemame dieta, a nie som na materskej. Nieco zjavne robime zle. Alebo zarabame malo?
Priemerny plat je cca 1600eur udajne. To ozaj tolko mate aj vy aj vasi muzi? Alebo nas klamu? Ale potom ako to robia tie rodiny ktore ziju komfortne? Nehovorim o hornych 10%.
To taka vikendova depresia a zamyslenie 😄

Strana
z3
marhulka13
Včera o 16:04

@anonym_autor tak v prvom rade by som u vás poriesila stravu, miesto menuciek variť a nosiť si jesť. Na strave sa najlepšie dá ušetriť. Oblečenie tiež netreba kupovať každý mesiac.

anonym_2b7bf3
Včera o 16:07

@anonym_autor Poviem ti rovno, je to tazke....mame dve deti v puberte, muz ma viac ako priemer, ja zas menej ako priemer ( ako kedy, su mesiace, kedy ma viac), plus prijem z prenajmu, ale..mame hypoteku.. poviem rovno, nam sa nedari usetrit vlastne nic. Alebo ked aj, tak to ide vzdy na daco. Vlani sme si dopriali po 2 rokoch dovolenku, ale keby nam daco vypadne, netusim, z coho to kupime. A ano, kupujeme aj vitaminy, lebo radsej obetujem eura tam, ako but na pn a stratit ovela viac. Aj ked netvrdim, obcas clovek ochorie tak ci tak.

Jedine tym, ze ste mladi, mate moznost postupit v kariere, ak ste typy, ze chcete postupovat...

crazy_cat_lady
Včera o 16:10

Vzdy je moznost si najst lepsie platenu pracu, v momentalnej situacii mozete usetrit varenim a nosenim si obedov, plus 350 eur mesacne na tankovanie je mega vela, nemozete chodit mhd?

pribinak
Včera o 16:12

Pri tvojom prijme jazdiť autom fo peace je luxus
Buď zmeň prácu, alebo hľadaj iný spôsob dopravy

anonym_0a96e3
Včera o 16:15

Netuším čo treba na aute robiť každý mesiac za 50€ a to jazdím na aute rok výroby 2005, netuším ani to že ako sa dá oplieaskať toľko na stravu. Mám dve deti na sš, do 15 neboli vôbec pri mori, a keď sme vlani šli tak sme šli našim autom a varili sami.
A to o All inclusive letecky môžem snívať. Celé roky sme s mužom mali brigádu aby sme mali aspoň na niečo.

anonym_e8b199
Včera o 16:18

Takze 1200 plus 530,tolko budete mat,ked budes na rd.No budes s tych,co si toto obdobie ozaj neuzivaju, ale placu.Tak miesto rozmyslania,konajte este predtym to vsetkym,lebo ani bio hodiny neoklames.

marca12
Včera o 16:21

@anonym_autor 600€ dvaja ludia prejete? Tam by sa dalo usetrit. My sme dvaja a do 300€ sa zmestime a to si ozaj doprajeme maso,ovocie,zeleninu. Ludia maju viacero prac,ak nemaju dostatocny prijem. Vacsinu chlapov,co poznam,tak maju 2 prace,aby sa rodina mala lepsie.

anonym_d1f06c
Včera o 16:22

@anonym_autor máte vysokú hypo na to ako málo zarábate

anonym_d1f06c
Včera o 16:23

Zredukuj výdavky zvyš plat ..chlap dosť málo zarába

pribinak
Včera o 16:27
@anonym_d1f06c

Zredukuj výdavky zvyš plat ..chlap dosť málo zarába

@anonym_d1f06c aj ona. Veď je to takmer minimálka

felycity
Včera o 16:28

Nepises odkial si, vo vasom veku som si ani ja s manzelom nedovolila chodit kazdy den autom do prace a zivit 2 auta) pokial nebyvate v lokalite, kde sa to inak neda. Tam je priestor na usetrenie, strava jednoznacne varit si doma a nosit, ak chcem usetrit nemusim za kazdu cenu ist do kina/ divadla ( to by som sla vynimocne) . No sme prve roky ani na dovolenke sme neboli , dokonca popri praci sme si privyrabali bokom. Postupne od byvania u svokry v jednej izbicke sme da dopracovali k domu atd. Ale sme si to aj pekne vsetko sami odmakali. Dnes to nie je lahke, ale netreba sa vzdavat a hladat mozno aj lepsie platene miesto akebo privyrobit si bokom.

iwesska
Včera o 16:29

Prestante sa stravovat v restikach,navarte si doma a hned to pocitite. Auta su vam naco 2? Kazdy sa vozite inym smerom? Nemozete chodit jednym spolu?

anonym_0a96e3
Včera o 16:32
@marca12

@anonym_autor 600€ dvaja ludia prejete? Tam by sa dalo usetrit. My sme dvaja a do 300€ sa zmestime a to si ozaj doprajeme maso,ovocie,zeleninu. Ludia maju viacero prac,ak nemaju dostatocny prijem. Vacsinu chlapov,co poznam,tak maju 2 prace,aby sa rodina mala lepsie.

@marca12 tiež sa divím, 600 €nám štyrom bohate stačí

anonym_96defd
Včera o 16:35

Potrebujete obaja zvýšiť príjem. Priateľ by mal zarobiť aspoň 1600 eur/m v čistom a ty aspoň 1200 v čistom. Dve autá sú vám dosť, stačilo by možno iba jedno. A variť si doma. A plus prepočítať hypo. My s manželom sme stredná trieda, naozaj poznám kopec ľudí, čo zarobí 2x toľko ako my. Manžel má v čistom 3300 eur, ja mám 2500 eur. Auto máme jedno služobné (žiadne výdaje) a jedno súkromné. Hypo už nemáme. Ale mali sme, 15 rokov. Ale na začiatku sa nám žilo ťažko, to je pravda. Neboli sme na súčasných pozíciách a začínali sme v prenájme rok a pol. Ale ešte raz, my sme bežná stredná trieda, nevyskakujeme si.

anonym_e843c0
Včera o 16:39

@anonym_autor namiesto auta chodit busmi, mhdckou, mesacne listky. Obedy si varit doma a nosit v krabickach.

ivicatolic
Včera o 16:49

@anonym_autor ty jediná asi hovoríš pravdu 👍👍👍

tykat
Včera o 16:57
@marhulka13

@anonym_autor tak v prvom rade by som u vás poriesila stravu, miesto menuciek variť a nosiť si jesť. Na strave sa najlepšie dá ušetriť. Oblečenie tiež netreba kupovať každý mesiac.

@marhulka13 presne, menucka su velmi drahe. Tu by som zacala setrit ak by som musela.

Potom, obidvaja auto... fuuuu tak toto je pri vasich platoch luxus. Zredukovat na 1 auto alebo prejst komplet na MHD.

zuzana76
Včera o 17:05

Stravovala som sa v jedalni za nejakych 30 - 40 eur za mesiac, autom som nejazdila kym som nemala deti, tvoj prijem je nizky, aj priatelov, ale aj ty by si mala pridat, hladat nieco lepsie platene. 800-900 eur zarobi asi upratovacka na skole, alebo kucharka. Netusim. V tvojom pripade varit doma, nejazdit autom, zvysit prijem, ina praca, alebo dalsia praca.

mamina7070
Včera o 17:08

zijete si proste nad pomery, aktualne nemate prijmy na dve auta a menucka
treba s tym nieco urobit ak uz do niecoho investovat tak do toho co vam potencionalne dvihne prijmy do buducna ale nie na aktualnu spotrebu (pohodlie princestovani a jedlo)

anonym_c84054
Včera o 17:14

Naklady suvisiace s autami + stravovanie v restikach vam mesacne ubera to, co by inak zostavalo do rezervy/kina/divadla/na cestovanie. Takze za mna by som sa zamyslela:
- auta potrebujete 2?
-neoplatilo by sa investovat viac casu do varenia doma a nosenia si jedla do prace?
My s priatelom zarabame obaja nadpriemerne, ale takto zbytocne neplytvame. Semtam ideme v praci na menucko, ale prevazne si varime doma a nosime do prace. Mozno preto nam ostane dost € aj do rezervy a na volny cas.

anonym_0ec2c6
Včera o 17:20

Zarabate malo na to ako zijete. Ak nemozete zredukovat auta, naucte sa varit. Ono je pekne pokecat s kolegami a ist jest, ale ked na to nemam tak si to treba odpustit, rovnako ako kino atd … treba zredukovat naklady … keby ste sa rozisli, pri tomto style idete rovno do detskej k rodicom, pretoze by ste museli byt iba na suchych rozkoch. Zredukujte vydavky pokial nezvysite platy.

anonym_a2141d
Včera o 17:31
@anonym_0a96e3

Netuším čo treba na aute robiť každý mesiac za 50€ a to jazdím na aute rok výroby 2005, netuším ani to že ako sa dá oplieaskať toľko na stravu. Mám dve deti na sš, do 15 neboli vôbec pri mori, a keď sme vlani šli tak sme šli našim autom a varili sami.
A to o All inclusive letecky môžem snívať. Celé roky sme s mužom mali brigádu aby sme mali aspoň na niečo.

@anonym_0a96e3 prezutie 4x ročne na 2 autá, pzp, možno aj havarijné poistenie + servis STK napr. spriemeruješ, tak to tak kľudne vyjde aj 50€ mesačne

anonym_30c588
Včera o 17:32

TOP rada na koni # zmeň prácu # 🧐

anonym_e7fda1
Včera o 17:32

4 člennú rodinu nakŕmim plnohodnotne - veľa ovocia, zeleniny a domáce mäso za cca 500€ mesačne. Drogeria v priemere do 100€ mesačne a to si doprajem aj krém za niekoľko desiatok eur. Bývanie máme drahšie, nejdem rozpisovať (je to primerane k platu). odložíme 300-1200€ mesačne, podľa toho, čo treba dokúpiť (napr zimné oblečenie deťom býva drahšia položka). Ale druhá strana mince s mužom sa teda obraciame ako vieme, s platom 1200€ by som sa neuspokojila ani ja a to nie som na full time. Boli mesiace, kedy sme si nedovolili ani 2 lístky do kina, lebo sme chceli čo najviac našetriť. Takže stačí porozmýšľať, či všetko, čo platíte je naozaj nutnosť.

laskonkaa1
Včera o 17:34

U vás vidim problém v jedle, menuckach, autách.

anonym_a2141d
Včera o 17:35

@anonym_autor nemôžeš mať v mladosti všetko. Každý nejako začína. Ste zjavne na začiatku hypo čiže splátka je ešte vysoká úmerne k platom. Treba sa uskromniť, keď máte nejaké ciele. Napíšem ti to tak. Manžel zarába v čistom cca 2700€ mesačne, ale na menučka do prace chodím max. 3x do mesiaca. To sú vyhodené peniaze. Doma si varím aj manželovi a berieme dózy do práce. A to čo píšeš dovolenky aj v zime ak v lete, domček, obaja zánovného auto, to všetko máme ale budovali sme takýto štandard roky. Šetrením a rozumným míňaním

belle_vie
Včera o 17:44

Tak v prvom rade priemerný plat je 1600 v hrubom, to je cca tých 1200 v čistom.
350 eur na dochádzanie mi príde dosť veľa. Ja mesačne tancujem cca za 90 eur, do práce chodím denne cca 20 km+ sa vozím po meste. Takže ja by som hľadala lepšie platenú prácu a ak sa nedá, rozhodne bližšie.
Na stravu vám snáď prispieva aj zamestnávateľ zo zákona. Tak verím že minimálne polku mení si platíš gastrolístkami. Ale baby tuná majú pravdu, na denný obed to nie je. Veď si vždy návrate s mužom na 3 dní a striedajte sa vo varení. Miesto 30-40 eur ministra za tie dva dni na stravu 5-10, to je veľký rozdiel pri takom prijme.

magdalienka11
Včera o 17:52

@anonym_autor Priemerný plat sa počíta dokopy všetky profesie, čiže spolu aj upratovaci, aj manažéri.

marsmykkok
Včera o 17:54
@anonym_0a96e3

@anonym_0a96e3 50 eur mesačne na auto to máš ročne 600 eur, toľko vari nedáš ročne na auto? Len ročná výmena oleja máš 200 eur okolo, dvakrát prezutie a vyváženie pneumatík okolo 100 eur, to máš už polku fuč a ostane ti na rok 300 eur čo je nič a ak sa ti niečo na aute raz ročne pokazí niečo a aby to bolo len 300 eur to musíš mať šťastie, lebo to je tá lacnejšia oprava ešte... A každý druhý rok STK a EK a to máš stovku automaticky, raz za 6 rokov sa mení rozvodový remeň to máš 400 eur plus, zjavne v tom nemáš prehľad a auto ti asi servisuje a financuje muž... Proste auto je veľký žrút peňazí.

Strana
z3