Prejavy farbosleposti u detí

lucka1022
30. apr 2025

Ahojte maminy,chcem sa spýtať najmä tých ktorých detičky majú tento problem-farboslepost,či už čiastočnú alebo celkovú,ako sa to prejavovalo. Mam dcérku co bude mat 3 roky,narodena na 30tt,diagn spasticka dipareza,hypotonia. Doteraz sme žiaden problém nemali teda aspoň sme si to nevšimli,ale teda máme s mužom na toto podozrenie a taktiež do diaľky. Samozrejme,nemusí to nič znamenať a môže to byť len môj pocit ale teda určite veci sa mi nezdajú ok. Aké sú prejavy?Ako ste si to všimli a akým spôsobom sa to takýmto malým zisťuje.

renab
30. apr 2025

Ja mam syna s porusenym farbocitom a vsimli sme si to v cca dvoch rokoch, ked nedokazal najst cervene jahody. Potom som mu dala triedit lentilky a spravne vytriedil len zlte.

lucka1022
autor
30. apr 2025

@renab no moja mala nevytriedi žiadne farby ,príklad dám na stôl žltú,modrú,cervenu pomixujem a vyberiem nejakú z nich q poviem aby mi podala takú istú a nevie ...co v jej veku určite vedieť musí pokiaľ samozrejme dobrw vidí,je to úplne banalna vec . Rozprava plynule ,dokonca aj anglicky niektoré slová.. páli jej to je šikovná,rozumná vie oveľa zložitejšie veci takže mi to celkom hejde do hlavy..

lucka1022
autor
30. apr 2025

@renab q ako prebieha vyšetrenie na to...lebo ideme okrem iného budú aj to robiť ale aj komplexné vys.

renab
30. apr 2025

Nas v dvoch rokoch poznal pismena, cisla, ale farby sa nevedel naucit. Doktorka mu dala len triedit pastelky podla farieb, ale povedala, ze v tomto veku nemusi rozumiet ulohe. Existuju take testy na farbocit, ale tiez nie su vhodne pre deti. Ja som to spoznala na tych jahodach. Navyse moj otec bol tiez farboslepy, takze tam bol dovod pochybovat.

renab
30. apr 2025

Doktorka povedala, ze aj u sestrocnych deti je problem presne urcit tuto diagnozu. Kedze vsak ide o diagnozu, co sa neda liecit, je to v podstate jedno.

lucka1022
autor
30. apr 2025

@renab a okuliare na to nedala?lebo čítala som ze sú na to dáke špeciálne. A teraz ste ako na tom ,je to iste ze je to ono?

lucylaw
30. apr 2025

@lucka1022 Môj syn má poruchu farbocitu,všimla som si to už v škôlke,keď sa mu mýlila zelená s hnedou a modrá s fialovou,on presne vedel,že tráva je zelená a podobne,ale keď som povedala,aby mi podal zelenú farbičku,tak netrafil.. Môj mal odmalička aj strabizmus,v dvoch rokoch ho operovali,potom nosil okuliare,na očné chodíme dvakrát ročne odkedy mal rok,ale test na poruchu farbocitu mu robili až keď už poznal čísla,takže v 1.rocniku na ZŠ,lebo na to majú oni takú knižku,kde sú skryté čísla a podľa toho,či dieťa to číslo nájde sa tá porucha určuje,je to zamerané presne na tie problematické farby..

renab
30. apr 2025

Nas zacal v piatich rokoch rozoznavat zakladne farby inteligencne. On ich nevidi, ale vie, ze napr. tomuto odtienu zelenej sa hovori hneda, tomuto cervena atd.. doktorka povedala, ze je to len vdaka jeho nadpriemernej inteligencii. Odtiene farieb mu robia problem stale. Ale okrem pracovnych zositov na prvom stupni, kde vobec nemyslia na taketo deti, obcasnym vystrelkom v zladeni farieb pri obliekani, v obmedzeniach pri buducom povolani, ziadne ine problemy nema. Dostal aj vodicsky preukaz, ale vodic z povolania byt nemoze.

renab
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucka1022
autor
30. apr 2025

@lucylaw chápem,čiže ani za to v 3 rokoch zistiť nedá,aspoň nie jednoznačne. Ideme na očné kde jej spravia vsetko aj ci vôbec vidí dobre ,no ono nemusí byť samozrejme priamo to len to tak tipujem podľa toho čo vidím a vsimma si . Budeme múdrejší po vyšetrení.

lucka1022
autor
30. apr 2025

@renab a okuliare na to alebobnieco existuje?Ci to nechala tak

tundra
30. apr 2025

@lucka1022 testy na zistenie farbocitu,su take farebne obrazky z guliciek,kde su cisla.
Pre deti obrazky zvierat.
https://www.neovizia.sk/ocne-chyby-a-ochorenia/...

renab
30. apr 2025

@lucka1022 teraz uz existuju, ale nie su hradene zo zdravotneho poistenia.

kristinka92
30. apr 2025

My mame podobný problém, chystam sa na to pýtať pediatricky ale čo som zisťovala, tak tie testy farbocitu sú vhodnejšie pre staršie deti. Takto maličké ešte nie. Okuliare špeciálne sú, ale z vlastného vrecka a pár tisíc tusim.

taktotedanie
2. máj 2025

@lucka1022 porucha farbocitu je dedicna, u zien extremne vzacna, chyba bude niekde inde

lucka1022
autor
2. máj 2025

@taktotedanie zistime,očné vys nás čaká. Je to možné.