Kanarik alebo andulka?
Ahojte mile chovateľky.
Chcela by som sa informovať ako začiatočník ktorý vtacik je kľudnejší a cistotnejsi, lahsi na starostlivosť ci je potrebne na začiatok kúpiť uz párik.
? Znesú sa aj dvaja samcekovia?
Ďakujem za odpoveď
Je rozdiel v ich povahach a spravani. Pripadne ma niekto obe druhy v jednej klietke?
@lapersefona ku kanarikovi sa neviem vyjadrit, ale k andulkam ano. Dvaja samcekovia sa ti neznesu, parik ano- ale to sa priprav aj na mladatka. Ak sa andulke venujes, kludne moze byt aj sama. Ak nemas cas, tak parik. Mala som asi 6 anduliek, oba pohlavia, co andulka, to iny charakter🫣a boli rozdiely aj v hlucnosti, kazda bola inac hlucna. Ale u mna boli samicky kludnejsie ako samcekovia. Plus sa priprav na bordel, hlavne okolo klietky. Ak bude na volno, tak aj v celej izbe. A plus bude problem s veterinarom, vacsina nechce brat a zapodievat sa malym vtactvom (lebo za par € mas novy kus🙄), takze je mozne, ze andulka sa nedozije vysokeho veku a zomrie relativne skoro na beznu chorobu.
@lapersefona Aj jedno aj druhé je nenáročný druh. Tu je pár rozdielov v bodoch:
Kanárik:
- žije skôr v kŕdľoch, ale môžeš mať aj párik
- je menší, menej zožerie
- stačí mu menší priestor (klietka)
- je menej hlučný
Andulka:
- dobré je mať párik, sám sa bude nudiť
- potrebuje väčší priestor
- narobí trochu viac bordelu
Ale inak je to takmer jedno, len jeden je z rodu papagájovitých, druhý nie.

Je rozdiel v ich povahach a spravani. Pripadne ma niekto obe druhy v jednej klietke?