Mamina a syn v rovnakej MŠ
Ahojte, chcela by som poprosiť o radu, ideálne maminy, ktoré zažili podobnú situáciu, prípadne učiteľky v MŠ, psychologičky alebo špeciálne pedagogičky.
Začala som pracovať v materskej škole, do ktorej zároveň nastúpil aj môj 3-ročný syn. Tri dni v týždni pracujem ako pedagogická asistentka, takže sa pohybujem medzi viacerými triedami, a dva dni som ako učiteľka vo svojej triede. Syn chodí do triedy najmenších.
Ranné odlúčenie ešte stále zvláda ťažko. Pri lúčení veľmi plače, niekedy až hystericky, ale pani učiteľka hovorí, že približne po 15 minútach sa upokojí a potom už počas dňa normálne funguje, hrá sa, papá, spinká atď.
Problém nastáva vo chvíli, keď ma počas dňa v škôlke uvidí.
Stalo sa nám to zatiaľ dvakrát. Raz ma stretol vonku počas pobytu na dvore a spustil veľký plač, chcel ísť za mnou a nechcel sa odo mňa oddeliť. Objala som ho, povedala som mu, že som tu, že je všetko v poriadku a nech sa ide hrať so svojou triedou, ale vôbec to nepomohlo. Ja som pritom musela dohliadať na svoju triedu a on mal zostať pri svojej.
Druhýkrát som ako pedagogická asistentka išla priamo do jeho triedy. To bolo ešte horšie. Celý čas sa na mňa lepil, liezol na mňa, plakal, nemohla som sa od neho prakticky ani pohnúť. Pri jedle som musela sedieť vedľa neho a dokonca som nemohla odísť ani na WC bez toho, aby chcel ísť so mnou. Zároveň som tam však mala pracovať a pomáhať ostatným deťom, vrátane dieťaťa, ktoré potrebuje zvýšenú pomoc. Takto sa moja práca prakticky nedala robiť.
Keď ma potom už nevidel, opäť sa upokojil a fungoval normálne.
Doteraz som mu vyslovene nehovorila, že maminka pracuje v tej istej škôlke a je počas dňa niekde v budove. Skôr som sa snažila, aby ma počas jeho pobytu nevidel. Lenže je to pre mňa veľmi vyčerpávajúce, pretože sa v práci doslova snažím skrývať a kontrolovať, kde sa práve nachádza jeho trieda.
Dnes som mu prvýkrát skúsila vysvetliť, že maminka v škôlke pracuje. Že niekedy budem v jeho triede, inokedy v inej triede, niekedy tam budem iba chvíľku a potom musím ísť pracovať inde. Hneď však začal protestovať a plakať, že maminka musí byť v jeho triede.
Samozrejme chápem, že má len tri roky a pojem „maminka je tu, ale pracuje a nemôže byť so mnou“ je preňho asi veľmi ťažko pochopiteľný.
A teraz vôbec neviem, aký postup je správny.
Mám mu otvorene a opakovane vysvetľovať, že v škôlke pracujem a že ma tam môže niekedy stretnúť, ale nemôže byť vtedy so mnou?
Alebo je v tomto veku lepšie snažiť sa stretnutiam čo najviac vyhýbať, kým si najskôr poriadne nezvykne na škôlku a neoddelí si v hlave „škôlku“ od „mamy“?
Špeciálna pedagogička v našej MŠ mi spomínala, že oni nemajú veľmi dobré skúsenosti so situáciami, keď dieťa vie, že jeho mama pracuje v tej istej škôlke a pravidelne ju počas dňa vída, pretože odlúčenie môže byť ešte náročnejšie. Preto váham, čo je preňho teraz najlepšie.
Budem veľmi vďačná hlavne za skúsenosti rodičov alebo učiteliek, ktoré pracovali v tej istej MŠ ako ich malé dieťa. Ako ste to mali nastavené? Vedelo dieťa od začiatku, že ste tam? Čo ste mu hovorili, keď vás stretlo? A zlepšilo sa to časom?
Ďakujem za každú skúsenosť alebo radu. ❤️

@bibinka01 Och to je dost narocna situacia. Take male dieta nechape, co je to praca. Pre neho si stale jeho mama. Ak ho stretnes, neodhanala by som ho, objala zopakovala nejaku frazu, co mu budes hovorit aj doma a to by bolo vsetko. Vela zavisi od povahy dietata. Ja som pracovala v triede, kde mala ina ucitelka svojho syna ale syn bol totalny flegmos. Naozaj, ci ju videl alebo nie nebolo vidno rozdiel. Ale musim povedat, ze mal jeden a pol roka, ked zacal chodit do day care centra. Ja by som sa mu snazila asi vyhybat. Ked si to zoberiem spatne, su deti, ktore ked boli male a zbadali v hladisku svojich rodicov, utekali k nim a plakali v takom veku.