Matematicka uloha
Takato slovna matematicka uloha. Zadanie hovori, ze ju treba vyriesit s pouzitim obrazkov, cisel a slov.
Nerozumiem sa do matematiky a tak sa pytam preco je dolezite vediet opisat slovami mentalne pochody ako sme sa dopracovali k vysledku? Podla mna to nie je matematicka uloha, ale slovna a slohova, kedy musi clovek najst a vyjadrit spravne slova ktorymi opise svoje myslienky. Naco je to potrebne ak tie myslienky dokaze vyjadrit cislami a matematickymi symbolmi? Nie je to zakladna pointa matematiky ze pouziva univerzalny jazyk cisel a znakov namiesto slov.
Neviem presne, ako to tu je myslene.
Ale vseobecne by som pri detoch chapala, ze ucitel chce vidiet, ako o tom presmysla.
Ci sa k vysledku dopracovalo na zaklade svojej logiky (a aka je),
alebo nahodne (ze si zapamatalo naspamat vzorec, ale v podstate nechape, ako to funguje, len vie, ze to treba takto pouzit, lebo v skole to tak ukazali. Asi ako: Pouzi na vodny kamen ocot. Nevies presne, ako to funguje, len vies, ze ti to poradili a fakt to funguje. Nerozmyslas o tom, len to tak robis.),
alebo to nebodaj odpisalo nejak od niekoho (takze ani netusi, ci je to dobre vypocitane).
@andreatytler Ucitel chce vediet, ako dieta premysla. A dieta by sa malo ucit vyjadrovat aj slovne, ako k vysledku prislo. Este tam mohol tie donuty nakreslit, ak sa tam pise, ze aj obrazky mal pouzit. Ano, je to primitivna uloha, ale zrejme sa jedna o dost male dieta, takze tie slovne vyjadrenia sa musi na niecom naucit. Tu sa na to velmi nedba a potom sa vysokoskolaci nevedia vobec spravne vyjadrovat.
@andreatytler Ucitel chce vediet, ako dieta premysla. A dieta by sa malo ucit vyjadrovat aj slovne, ako k vysledku prislo. Este tam mohol tie donuty nakreslit, ak sa tam pise, ze aj obrazky mal pouzit. Ano, je to primitivna uloha, ale zrejme sa jedna o dost male dieta, takze tie slovne vyjadrenia sa musi na niecom naucit. Tu sa na to velmi nedba a potom sa vysokoskolaci nevedia vobec spravne vyjadrovat.
@dskjhfdlkdjhl nakreslilo. To su tie kruzky pod vypoctom.
@dskjhfdlkdjhl nakreslilo. To su tie kruzky pod vypoctom.
@moonlight1210 to som si nevsimla.
Neviem koľký ročník, ale je to absolútne jednoduchá slovná úloha. Kde úplne bežne napíšeš zápis a odpoveď. A keďže majú použiť aj obrázky (ako píšeš) tak to bude možno prvý ročník, max.druhý a nakreslené počty im majú len pomôcť.
Kúpili sme....... 12 donutov
Zjedli sme..........4 donuty
Zápis:
nakresliť 12 kruhov a 4 preškrtni (obrázkový zápis)
Matematický zápis: 12-4=
Zostalo ...... donutov.
Nič viac nič menej podľa mňa. To vľavo, vpravo je úplne bezpredmetná informácia, ktorá teda môže niektoré deti len pomýliť. Čiže ide skôr o porozumenie prečítaného textu. Vybrať dôležité info do zápisu. A samozrejme ku každej slovnej úlohe patrí aj výpočet a odpoveď. Už za mojej školskej dochádzky to tak bolo 😂
Neviem koľký ročník, ale je to absolútne jednoduchá slovná úloha. Kde úplne bežne napíšeš zápis a odpoveď. A keďže majú použiť aj obrázky (ako píšeš) tak to bude možno prvý ročník, max.druhý a nakreslené počty im majú len pomôcť.
Kúpili sme....... 12 donutov
Zjedli sme..........4 donuty
Zápis:
nakresliť 12 kruhov a 4 preškrtni (obrázkový zápis)
Matematický zápis: 12-4=
Zostalo ...... donutov.
Nič viac nič menej podľa mňa. To vľavo, vpravo je úplne bezpredmetná informácia, ktorá teda môže niektoré deti len pomýliť. Čiže ide skôr o porozumenie prečítaného textu. Vybrať dôležité info do zápisu. A samozrejme ku každej slovnej úlohe patrí aj výpočet a odpoveď. Už za mojej školskej dochádzky to tak bolo 😂
@andulka220989 presne tak. Chcu uplne obycajny zapis slovnej ulohy. Na zaklade toho vidia ako dieta postupovalo a ci to chape.
Je to prvy rocnik.
Jeden bod je za rovnicu
Jeden bod za obrazok (12 kruzkov z toho 4 preskrtnute)
Ziadny bod za slovny opis, lebo to nedavalo zmysel (I know it is 8 because I count on. I used picture to know, and words) Ucitelka dopisala ze mal pouzit slovo count back namiesto count on.
@andreatytler "Nie je to zakladna pointa matematiky ze pouziva univerzalny jazyk cisel a znakov namiesto slov." ... Nie, práve naopak. Podstatou matematiky sú myšlienky vyjadrené slovami. Pochopiteľne, že tak, ako každá iná veda aj matematika má svoj vlastný odborný slovník, ale jej tvrdenia sú stále obyčajnými vetami slovenského (vo vašom prípade anglického) jazyka. Vetami, ktoré majú podmet a prísudok a ktoré musia dávať zmysel. A áno, matematika používa aj symboly, tie ale nie sú vôbec jej podstatným obsahom. A čísla - ak by ste sa profesionálne zaoberali matematikou, videli by ste, ako málo sú v nej čísla dôležité.
Je to prvy rocnik.
Jeden bod je za rovnicu
Jeden bod za obrazok (12 kruzkov z toho 4 preskrtnute)
Ziadny bod za slovny opis, lebo to nedavalo zmysel (I know it is 8 because I count on. I used picture to know, and words) Ucitelka dopisala ze mal pouzit slovo count back namiesto count on.
@andreatytler To riešil sám? Tak prvý ročník. Treba doma trénovať jednoduché slovné úlohy a ich správne zápisy, počty a odpovede. Odpovedať je ich 8, lebo som to tak vypočítal, je proste mimo. Stačilo napísať: Zostalo 8.
Ja chapem ze chcu ten slovny opis nato aby videli logicky postup dietata a ci chape tomu co robi, ale na to podla mna staci spravna rovnica. Lebo to nie je mozne aby napisalo rovnicu spravne a nevedelo ako sa k tomu vysledku dopracovalo. Mozno raz to je slepa nahoda ze len tak zbrucha napise cisla a znamienka a nahodu to sadne, ale ak je to spravne pri kazdej ulohe, tak je jasne ze to dieta vie co robi.
Ja chapem ze chcu ten slovny opis nato aby videli logicky postup dietata a ci chape tomu co robi, ale na to podla mna staci spravna rovnica. Lebo to nie je mozne aby napisalo rovnicu spravne a nevedelo ako sa k tomu vysledku dopracovalo. Mozno raz to je slepa nahoda ze len tak zbrucha napise cisla a znamienka a nahodu to sadne, ale ak je to spravne pri kazdej ulohe, tak je jasne ze to dieta vie co robi.
@andreatytler Vieš ak to písali v škole, môže mať pani učiteľka dojem, že len odpísalo od spolužiaka napríklad. Proste u matiky ide aj o postup a v rámci slovnej úlohy k tomu postupu patrí aj správny zápis a odpoveď. Ale zbytočne sa teraz jeduješ. Syna to doma douč a je. 🙂 Prídu ešte horšie veci na učenie..... Keď sme my v škole riešili také tie zložité rovnice tak proste len za výsledok bolo menej bodov. Ten mohol ozaj odpísať. Dôležité boli tie kroky, ktoré žiak rozpísal v rámci počítania danej rovnice.
@andreatytler Vieš ak to písali v škole, môže mať pani učiteľka dojem, že len odpísalo od spolužiaka napríklad. Proste u matiky ide aj o postup a v rámci slovnej úlohy k tomu postupu patrí aj správny zápis a odpoveď. Ale zbytočne sa teraz jeduješ. Syna to doma douč a je. 🙂 Prídu ešte horšie veci na učenie..... Keď sme my v škole riešili také tie zložité rovnice tak proste len za výsledok bolo menej bodov. Ten mohol ozaj odpísať. Dôležité boli tie kroky, ktoré žiak rozpísal v rámci počítania danej rovnice.
@andulka220989 Ak to mam trenovat len preto aby dokazal ucitelke ze to neodpisal, tak to trenovat nepotrebujem.
Dala som mu uz vela takychto slovnych uloh a rovnicou to vzdy zapisal spravne, takze je jasne ze sa k tomu vie logicky dopracovat.
Ale mozno je este nejaky iny dovod preco je to dolezite vediet to opisat slovami a tak sa pytam.
@andulka220989 Ak to mam trenovat len preto aby dokazal ucitelke ze to neodpisal, tak to trenovat nepotrebujem.
Dala som mu uz vela takychto slovnych uloh a rovnicou to vzdy zapisal spravne, takze je jasne ze sa k tomu vie logicky dopracovat.
Ale mozno je este nejaky iny dovod preco je to dolezite vediet to opisat slovami a tak sa pytam.
@andreatytler toto je primitivna uloha, preto sa to asi tazko chape (vysvetluje), co od nich chce...
Pripad u mna z VS.. mali sme nejake brutalne pocitanie ekonomickych modelov... mohli sme k tomu pristupovat 2 sposobmi
1, naucim sa vzorec (kedze typ ulohy na skuske bol "rovnaky") a naucim sa naspamat, co mam kam dosadit a vzdy mi to vyjde, ak sa nepomylim
2, budem chapat presne, ako ten vzorec vznikol a ak by bola nejaka variacia tej ulohy, stale dojdem / vymyslim vlastny vzorec a bude spravny = porozumiem problemu...
A o toto podla mna ide ucitelke...
@andreatytler Pre pána Jána. Máš to trénovať, aby dieťa vedelo urobiť zápis, výpočet a odpoveď. Aby nabudúce dostal 1 a ty by si tu nemusela riešiť tieto ehm blbosti.
@andreatytler toto je primitivna uloha, preto sa to asi tazko chape (vysvetluje), co od nich chce...
Pripad u mna z VS.. mali sme nejake brutalne pocitanie ekonomickych modelov... mohli sme k tomu pristupovat 2 sposobmi
1, naucim sa vzorec (kedze typ ulohy na skuske bol "rovnaky") a naucim sa naspamat, co mam kam dosadit a vzdy mi to vyjde, ak sa nepomylim
2, budem chapat presne, ako ten vzorec vznikol a ak by bola nejaka variacia tej ulohy, stale dojdem / vymyslim vlastny vzorec a bude spravny = porozumiem problemu...
@anonym_9070a9 Hej v tomto pripade to urcite dava zmysel. Ucit sa naspamat matematicky vzorec bez toho aby sme chapali co, kde a hlavne preco dat nie je velmi ucinna matematika.
@andreatytler jeden z dovodov je aj ten, ze toto je jednoduchy priklad, ale tvori zaklad pre dalsie tazsie priklady. To slovne vyjadrenie tvori akysi algoritmus- teda sposob vypoctu. Vytvorit algoritmus je dolezitejsie ako odpocitat spravne cisla.
Moj syn mal ten problem, ze mu priklady prisli primitivne a vypocital ich z hlavy a zapis mu pripadal zbytocny, ale potom pri tazsich slovnych ulohach mal problem si urobit jednoduchy zapis a logicke sledovanie ako vypocet pokracuje.
Cize este raz - slovny zapis je dolezity, aby si natrenoval sposob uvazovania pre omnoho zlozitejsie ulohy.
Na druhej strane je prvak a to co napisal a sposob ako rozmysla je vyborny .
@andreatytler haha my mávame podobné a dcéra ich zbožňuje. Vzdy si z toho spravi výtvarnú 🤣 akurát u nás niesu nijako prísny ohľadom riešení. Z 30 detí ju spravidla odovzda nie viac ako 5 🫣
Podla mna je na prvaka taketo zadanie prilis vela. Ved este ani nevedia poriadne pisat a citat tie deti. A nieto este opisat ako to spocital. Je sikovny, ze to matematicky zvladol a pekne nakreslil. Za mna je ucitelka krava, ze mu stiahla 2 body.
@andreatytler Pre pána Jána. Máš to trénovať, aby dieťa vedelo urobiť zápis, výpočet a odpoveď. Aby nabudúce dostal 1 a ty by si tu nemusela riešiť tieto ehm blbosti.
@andulka220989 Ja nepotrebujem aby mal nabuduce 1. Ja potrebujem aby matematiku chapal a aby ju mal rad.
Ak moju otazku povazijes za blbost, prestan sa k nej vyjadrovat. Vobec nepomahas, len otravujes.
@jennky13
Toto je skvely dovod na to preco je to dolezite. To dava zmysel. A ano, tato uloha je pre neho prilis jednoducha. On odpoved jednoducho vie bez nejakeho narocnejsieho uvazovania, ale ked pridu tazsie ulohy, tak sa v zadani moze stratit ak si to nezapise. Dakujem velmi pekne. Mozno skusim zlozitejsie ulohy, ktore ho budu nutit si ten zapis urobit.
@andreatytler haha my mávame podobné a dcéra ich zbožňuje. Vzdy si z toho spravi výtvarnú 🤣 akurát u nás niesu nijako prísny ohľadom riešení. Z 30 detí ju spravidla odovzda nie viac ako 5 🫣
@haley7897 Toto som videla uz asi pred 2 tyzdnami a hrozne som sa na tom smiala. Uzasna je. Podla mna ovela ucinejsie vyuzity cas ako riesit tie ulohy. Super kreativne a vtipne.
@haley7897 Toto som videla uz asi pred 2 tyzdnami a hrozne som sa na tom smiala. Uzasna je. Podla mna ovela ucinejsie vyuzity cas ako riesit tie ulohy. Super kreativne a vtipne.
@andreatytler vieš si asi predstaviť, koľko taka uloha trvá ked tam ma 25-30 zadaní 🤣
Ono ju však nepustí napísať odpoveď pokým nespraví "show your thinking" part a niektoré, tak ako u vas su tak primitívne, ze tam ťažko nájsť zmysluplný spôsob ako to vysvetliť 🫠
Podla mna je na prvaka taketo zadanie prilis vela. Ved este ani nevedia poriadne pisat a citat tie deti. A nieto este opisat ako to spocital. Je sikovny, ze to matematicky zvladol a pekne nakreslil. Za mna je ucitelka krava, ze mu stiahla 2 body.
@anonym_9af739 Tu kde zijem sa deti ucia pisat a citata pocitat od skolky od 4 rokov, takze zadanie nie je narocne.
Tu sa k testom stavaju trochu inac. Nerobia ich na to aby ziaka hodnotili, ale aby zistili ci potrebuje v niecom doucit. Z toho testu je jasne ze potrebuje doucit v tych slovnych opisoch. Mne ucitelka povedala uz davnejsie ze mu nejdu slovne matematicke ulohy. Ja som mu dala doma kopec slovnych prikladov a on to vzdy rovnicou zapisal spravne a tak som myslela ze mu to ide. Ked som videla test, tak som pochopila, ale bolo mi cudne naco to je potrebny ten opis, ked je jasne ze tomu chape. Opytala som sa aj ucitelky, tak sem napisem jej odpoved ked ju posle.
@anonym_9070a9 Hej v tomto pripade to urcite dava zmysel. Ucit sa naspamat matematicky vzorec bez toho aby sme chapali co, kde a hlavne preco dat nie je velmi ucinna matematika.
@andreatytler Spytaj sa ucitelky, ona ma absolvovane didaktiky matematiky, je profesionalka, ina ti to vysvetli. Jedine ze by si nechcela byt za vyryvacnu matku, co podkopava a spochybnuje autority. Sorry.
@andreatytler vieš si asi predstaviť, koľko taka uloha trvá ked tam ma 25-30 zadaní 🤣
Ono ju však nepustí napísať odpoveď pokým nespraví "show your thinking" part a niektoré, tak ako u vas su tak primitívne, ze tam ťažko nájsť zmysluplný spôsob ako to vysvetliť 🫠
@haley7897 Ja umrem... to vazne 25-30 obrazkov kresli? A este aj vyfarbuje!!!😀
A tie komixove bubliny... to je v skutocnosti velmi prepracovane. Ma talent.
@andreatytler Spytaj sa ucitelky, ona ma absolvovane didaktiky matematiky, je profesionalka, ina ti to vysvetli. Jedine ze by si nechcela byt za vyryvacnu matku, co podkopava a spochybnuje autority. Sorry.
@julish Ano, opytala som sa. Ucitelka je zatial super, absolutne skvela. Ak to zoberie ako vyryvanie, skoda. S autoritami mam ja probelm cely zivot. Myslim ze ma to naucilo slovenske skolstvo.
Ide skutočne o natoľko jednoduchú úlohu, že tu by som asi akceptovala aj stručné 12-4=8, ale možno by sa dalo napísať niečo ako ... If we eat one, then 11 remains, what we shortly write as 12-1=11. If we eat 2, then 10 remains, shortly written 12-2=10. This way we get the result that eating 4 we have 8 remaining.
@julish Ano, opytala som sa. Ucitelka je zatial super, absolutne skvela. Ak to zoberie ako vyryvanie, skoda. S autoritami mam ja probelm cely zivot. Myslim ze ma to naucilo slovenske skolstvo.
@andreatytler Tak vysvetlila som, že to proste k slovným úlohám patrí. A ver, prídu aj horšie veci čo sa musí dieťa naučiť. Učiteľka proste má osnovu čo majú dané vypracovania obsahovať. Ak dieťaťu zhnusíš matematiku, lebo mu vysvelíš čo má obsahovať vypracovaná slovná úloha hmmm.
Ja len tak trepnem z čisto laického hľadiska - možno schopnosť vyjadriť slovne "abstraktné situácie" ako napríklad aj matematický výpočet, podporuje celkovo slovnú zásobu, vyjadrenie myšlienok/postupov, vedieť zdôvodniť "čo" a "prečo" - plne si to uvedomiť a porozumieť princípu a vedieť ten princíp vysvetliť. Vezmi si, že by učitelia vysvetľovali štýlom "je to takto, lebo som to tak vypočítala." Samozrejme, nedá sa porovnávať dieťa a jeho slovná zásoba a vyštudovaný pedagóg, ale veľa vecí sa učíme od útleho veku a postupne na tom budujeme.
Ja som teda zo základnej už dobrých pár piatkov, ale mali sme učiteľku matematiky, ktorá pri výpočte na tabuli tiež od nás vyžadovala, aby sme nahlas opisovali, čo práve pri tom výpočte robíme a prečo.

Pretoze matika je aj o logickom myslení a oni chcú vidieť to jeho.