icon

Objednavka z USA / Etsy

franko_
Dnes o 08:31

Ahojte nenakupovali ste niekto na Etsy? Že by ste mi napísali koľko trvá dovoz z USA do EU resp na Slovensko? Lebo včera som si odtiaľ niečo objednnal v domení že ide o polského predajcu (boli tam ceny v zlotých) z polska vačšinou tovar chodí za 2 - 3 dni. každopádne zistil som že predajca na Etsy od ktorého som nakupoval neni Poliak ale Američan. Čudoval som sa prečo je shipping z polska vyše 20 euro keď inokedy to stojí pár euro. Mno a zistil som že neni to poliak len polská verzia stránky etsy preto tam boli ceny v zlotých. Takže kedy mi príde tovar? Cca. A čo preclenie?

martinmmartin
Dnes o 08:41

Nielen clo aje aj DPH musis zaplatit inak to nevydaju z colneho skladu

moonlight1210
Dnes o 09:03

@franko_ to zalezi. Ale z usa to moze ist tyzden az dva. Ze uz je to u nas zistis, ked ta bud kontaktuje colny urad, alebo prepravca, ktory to bude v tvojom mene davat preclievat.

Budes potrebovat potvrdenie objednavky, prvotnu fakturu (ak mas), vypis z banky o zaplateni (staci stiahnut z IB).
A zvycajne aj vyplnit tlacivo so zoznamom objednanych poloziek a s ich co najpresnejsim popisom a zlozenim (napr. ci su z plastu, kovu, zlata, …)
Aby im vedeli pridelit nomenklaturne cislo zo sadzobnika - nech sa tym nemusis prehrabavat ty, lebo to su tisice riadkov a niekedy si si nie isty, ktore cislo by sa hodilo pridelit lepsie.
A tvoje Eori cislo. Ak nemas, vystavi ti ho colny urad v podstate obratom na ziadost.

Dopravcovi budes davat aj splnomocnenie, ze moze jednat v tvojom mene s colnym uradom.

Preclenie je dobre odbavovat cim prv po vyzve, lebo asi 3 dni (?) to mas v colnom sklade zdarma, potom ti mozu uctovat za kazdy den skladovania.

A pozor na podvodne sms, ze mas cosi zaplatit len tak.
Komu chodia baliky zo zahranicia, na toho to skusaju.
Ak si nebudes isty, hod sme fotku takej spravy. Ti, co to poznaju, ti povedia, ci to moze byt podvod.

biba_18
Dnes o 09:25

ako už bolo písané - príde ti v podohe, bude treba precliť, a z etsy som ešte nikdy nemala problém…

muchotrafka298
Dnes o 09:42

Clo sa plati az od hodnoty tovaru 150 EUR, plati sa standardne dan (dan sa plati aj z postovneho, resp. dopravy). Za ako dlho to pride z USA nikto nevie, moze to byt par dni aj par tyzdnov. Za preclenie sa kurierskym spolocnostiam tiez plati (DHL 25 EUR napriklad, SPS tiez tak isto). Mozes si to preclit aj sam, to nie je problem, ale oni uctuju skladne za kazdy jeden den, kedy je balik u nich neprecleny.

anonym_92296a
Dnes o 10:06

:DDD by si si myslel že v roku 2026 si budú ľudia vedieť takéto veci zistiť ako napríklad koncovka domény, shipping atď. Pomoc. Niekto by mal robiť nejakú digitálnu osvetu. Nerozmýšlali ste že sa trošku začnete vzdelávať v oblasti internetu?

anonym_98a84c
Dnes o 10:20

2x som kupovala z Etsy z USA. Nic velke. Najvyssia objednavka bola v hodnote 50€ tusim. Raz to islo 2-3 tyzdne, druhykrat dost dlho, mozno aj 6-7 tyzdnov. Avsak bolo to uz dost davno, a neplatila som vtedy ziadne poplatky.