Ahojte,
nie som vyucena casnicka. Robim v kuchyni kde niekedy aj vynasam jedla pre istu skupinu ludi. Vynesiem teriny s dvoma polievkami. Poviem " nech sa paci" tu je taka a tu taka polievka. Ked idem s druhym poviem "nech sa paci" a podam jedlo. Stravnik povie " dakujem".
Ale neviem co mam povedat v pripade ked idem zobrat spinave taniere ked dojedia polievku a stravnik povie " dakujem" ked beriem taniere. Co mu mam povedat?
Môžeš sa opytat: chutilo vám? Alebo len povedať: nie je zač a jemne sa usmiat
Ja by som sa len usmiala a nepovedala by som nič.
@pribinak nie je zač určite nie je vhodné keďže to dotyčnú osobu bude stať 10€+
Ja by som povedala "na zdravie", to povedia aj doma naše mamy "na zdravie, na úžitok", alebo som počula už aj odpoveď na ďakujem, že "vďačne", aj to sa mi páči
Nemusis hovorit absolutne nic, usmej sa a to staci
Nech sa paci.
Dakujem.
Prosim.
Na dakujem sa odpoveda prosim.
@kapanek1 na zdravie
@aalt na ďakujem sa môže odpovedať aj na zdravie
@kapanek1 Nám väčšinou keď berú taniere, spýtajú sa s úsmevom, či nám chutilo a či bolo všetko v poriadku.
S dovolením?
Prosím
Jemný úsmev
Chutilo?
Na zdravie
normalne povedz "Prosim." V beznom zivote ked ti niekto za cokolvek podakuje tiez nevies co povedat? Vsak toto sa ucia skolkari.
Vela robi usmev a prijemna komunikacia...kludne sa opytaj, ci chutilo vam? Donesiem vam este nieco? Boli ste spokojni? Nech sa paci, dakujem, prosim....naozaj urobia vela. A ver, ze zakaznici si to vsimnu a ak je niekto normalnejsi aj pekny tringelt ti necha lebo mu sprijemnis na tych par minut aj den....
My sme zazili geroja Desperada v Kosiciach v jednej pizzerke...doniesol pizzu a potom, "nezabudnite potom nechat tringelt"...no vies ty co chlapec, moj do posledneho centa si mi vsetko vydal....a s takym kyslim usmevom na ksichte vtedy, ze az....
Usmev, ocny kontakt, jemnost a podla situacie bud nieco povedat, alebo len dakujem. Mne vacsinou klienti sami od seba povedia, ze to bolo vyborne, na co ja im odpoviem, ze dakujem, pripadne este nieco prehodime, a zasa do toho usmev a ocny kontakt. Fungujem v niekolkych jazykoch naraz, prepinam medzi nimi a naucila som sa pohotovo reagovat na rozne situacie, niekedy s trochou humoru-zalezi na tom, o koho sa jedna. Chce to hlavne cvik, postupne sa to naucis
@nynia nehovorí sa prosim
Nech vám padne na úžitok. Alebo prosím, na vaše zdravie.
@bielasovicka na úžitok?
@markusrasford no mne už aj tak povedala čašníčka. Tiež som sa smiala natom
Ja by som povedala niečo také že "dúfam, že chutilo" alebo "dúfam, že bolo všetko v poriadku", či "rado sa stalo" s milým úsmevom..
@markusrasford Keď čašníčka odpovie „prosím“, v podstate vyjadruje, že vykonala svoju službu s ochotou a bez nároku na ďalšie poďakovanie. Slovo „prosím“ nie je len prostriedkom slušnosti, ale aj vyjadrením, že obsluha bola vykonaná rada a bez námahy. Je to spôsob, ako ukázať, že personál je pripravený poslúžiť a stará sa o pohodlie hosťa.Namiesto iných formálnych odpovedí môže byť „prosím“ prijaté ako priateľské, pokorné a úctivé gesto, ktoré nevyžaduje od hostí ďalšiu interakciu. Je to ideálna odpoveď v tých chvíľach, keď nie je nutné zdôrazňovať extra formálnosť alebo vyjadrovať ďalšie slová.
@nynia hovorí sa Na zdravie a nie prosím
V živote som nikomu nepovedala na zdravie po tom čo som mu zobrala tanier a to v gastre robím už 6 rokov. U nás sa buď usmejem/ spýtam sa či chutilo alebo si ešte niečo dajú/ alebo keď vidím že sú hostia v pohode tak zasrandujem na báze toho čo som si na nich všimla ( prišli na bycikloch, spýtam sa no čo čas vyraziť? Alebo kam sa chystáte) nejaký obyčajný small talk. Treba vnímať zákazníka a podľa toho reagovať. Základ komunikácie s klientom.
@ninanikalova si vyucena čašníčka?
@ninanikalova kvôli tomu ze ty si to nepovedala to ešte neznamená ze sa to môže povedať
@markusrasford Niesom vyučená ale pracujem s vyučenými čašníkmi. A nikto z nich to nikdy nepovedal . Podľa mňa niečo také zostalo v minulej dobe. Áno keď prinesiem tak v tom prípade samozrejme na zdravie/ nech padne na úžitok/ nech vám chutí. Ale keď odnášam? Preboha prečo
nejaky vtip "hadam ste to nechceli odniest sami" mna by to pobavilo
ale nie
v kazdej restauracii kde som bola mi nikdy casnik nic neodpovedal na moje dakujem, maximalne sa usmial
netreba nic povedat