Panické ataky mimo domova: Ako ich zvládať?
Ahojte, potrebujem poradiť alebo pomôcť.
Od malička som mávala veľmi silné panické ataky, keď som spala niekde mimo domu. Vtedy som bola ešte malá a bolo to hlavne tým, že mi bolo smutno za mamou. Potom to na nejaký čas prestalo, ale po roku sa to znova vrátilo.
Keď idem niekam prespať, večer dostanem silný panický atak – nemôžem spať, búši mi srdce, trasú sa mi nohy, je mi veľmi zle a mám strašnú zimnicu. Väčšinou to neprestane, kým sa nevrátim domov. Niekedy sa ale stane, že úplne v pohode zaspím a nič sa nedeje, preto tomu vôbec nerozumiem.
Teraz som už rok takýto atak nemala, ale na ďalší rok idem na internát a strašne sa bojím, že sa mi to vráti, lebo sa to naozaj nedá vydržať.
Máte niekto podobnú skúsenosť? Pomohlo vám niečo? Mali by ste odporúčanie, čo robiť – napríklad či ísť k psychiatrovi alebo psychológovi?
Budem vďačná za každú radu
Tak u mna panicky atak vyzeral nasledovne = bolest na hrudniku, vystrelujuca do ramena a do chrbta, schvatenost, busenie srdca, celkovy pocit na odpadnitie, potenie, palpitacie. Celkovo to imituje infarkt. Odoznie mi to az po injekcii apaurinu.
@anonym_df04e5 ona sa ale nepýta na to,aké máme príznaky
@anonym_df04e5 ona sa ale nepýta na to,aké máme príznaky
@anonym_b61baa ja viem, čo sa pýta. Poznám 8 ľudí s PP, bola som v nemocnici s panikármi, a ani jeden nepopisoval panický atak ako ona. Tým idem povedať, že to vôbec nemusí byť atak.
@sarakk hlavne si si už teraz vsugerovala,že sa ti to tam určite bude diať,to je prvá a najväčšia chyba.Práve naopak,musíš sa nastaviť,že sa ti to nestane a keď áno,tak to prežiješ ako vždy si to prežila.
Tu máš praktický postup, ktorý sa používa pri panickom ataku. Je to o tom, znížiť fyziologickú aktiváciu a „prelomiť“ cyklus strach → príznaky → ešte väčší strach.
1) Rýchla kontrola reality
Panický atak je extrémna stresová reakcia, nie nebezpečný stav sám o sebe. Telo pustí adrenalín a „falošný poplach“.
Cieľ: neanalyzovať, ale spomaliť reakciu.
2) Dýchanie (najdôležitejšie)
Nehlboko, ale pomaly.
nádych nosom 4 sekundy
výdych 6–8 sekúnd
2–5 minút
Dôležité: nehyperventilovať. Väčšina ľudí pri ataku dýcha príliš rýchlo → zhoršuje závrat, mravčenie, búšenie srdca.
3) Uzemnenie (odklon pozornosti z tela)
Použi 5-4-3-2-1:
5 vecí, ktoré vidíš
4 veci, ktoré cítiš dotykom
3 veci, ktoré počuješ
2 veci, ktoré cítiš čuchom
1 vec, ktorú cítiš chuťou
Cieľ: presunúť mozog z „panika režim“ do vnímania okolia.
4) Práca s myšlienkou
Opakuj si niečo neutrálne, nie pozitívne nasilu:
„Toto je panika, prejde to.“
„Je to nepríjemné, nie nebezpečné.“
„Telo len vypustilo adrenalín.“
Nejde o presviedčanie, ale o zníženie katastrofizácie.
5) Telo (rýchle „vypálenie“ adrenalínu)
Ak môžeš:
chôdza po miestnosti
studená voda na tvár / zápästia
zatlačiť chodidlá do zeme a uvoľniť
6) Čomu sa vyhnúť
nekontrolovať pulz každých 10 sekúnd
nevyhľadávať Google príznaky
neostať pasívne „zamrznutá“ v posteli (ak to ide, aspoň zmena polohy)
7) Časový rámec
Vrchol paniky býva 5–15 minút. Potom to postupne klesá, aj keď pocit „doznievania“ môže trvať dlhšie.
@anonym_b61baa ja viem, čo sa pýta. Poznám 8 ľudí s PP, bola som v nemocnici s panikármi, a ani jeden nepopisoval panický atak ako ona. Tým idem povedať, že to vôbec nemusí byť atak.
@anonym_df04e5 panický atak = náhly epizodický výbuch intenzívnej úzkosti + aspoň časť autonómnych symptómov, bez nutnosti jednotného vzorca.
Panický atak nemá jeden „povinný“ balík príznakov. Je to aktivácia autonómneho nervového systému, a ten sa u ľudí prejavuje rôzne.
Typické, ale nie nutné príznaky:
búšenie srdca
tlak na hrudi
dýchavičnosť / pocit nedostatku vzduchu
závrat, nestabilita
tras
mravčenie
pocit „odpojenia“ (derealizácia)
nával tepla alebo chladu
strach zo smrti alebo zo „zbláznenia sa“
Niekto má 2 príznaky, iný 8. Niekto má hlavne závrat, iný hlavne srdce, ďalší „len“ silný strach bez výrazných telesných signálov.

Tak u mna panicky atak vyzeral nasledovne = bolest na hrudniku, vystrelujuca do ramena a do chrbta, schvatenost, busenie srdca, celkovy pocit na odpadnitie, potenie, palpitacie. Celkovo to imituje infarkt. Odoznie mi to az po injekcii apaurinu.