icon

Polievate záhradku vodou z potoka?

zuzulienocka78
Dnes o 10:10

Ahojte.
Polievate niekto na záhrade vodou z potoka? Máme ho hneď vedľa pozemku, takže by to bolo praktické, ale občas je z neho cítiť žumpu, zrejme tam niekto niečo vypúšťa.
Premýšľam, či je taká voda ešte bezpečná na polievanie úrody? Alebo aspoň na kvety/okrasné kríky?
Je sucho, pitnou nechcem plytvať.
Ďakujem za každý názor 🍀

zavana
Dnes o 10:14

Odjakziva sme tak robili u babky. A vsetkemu sa tak mimoriadne darilo. ♥

anonym_fc728a
Dnes o 10:16

na kvety a okrasne kríky určite áno, podľa mňa aj na zalievanie úrody, ale ľudia zvyknú vypúšťať žumpu hlavne keď prší..
podľa mňa veľkopestovatelia pouzivaju daleko skodlivejsie veci nez vodu z potoka (pesticidy, striekanie atd) cize smelo do toho :D

anonym_0fda26
Dnes o 10:17

@zuzulienocka78 u nás takých čo púšťajú zo žumpy do potoka pokutujú, teda ľudia ich nahlasujú, s takou vodou by som nepolievala úrodu

aliii3
Dnes o 10:17

asi zalezi co je to za potok. ak chces polievat zeleninu a podobne, tak to by som si dala pozor. ak len tak rastliny, travnik, tak to uplne bez problemov.

anonym_70c56f
Dnes o 10:18

Ak by sme nemali vlastnu studnu,kaslala by som na celu zahradu,urodu.Ale mame vlastnu studnu,von vyvedene umyvadlo,tocku a polievame hadicou.

sisska96
Dnes o 10:20

Keby sme mali potoka určite by som poliala. To nevadí že niekedy smrdí, aj hnojiť treba 😂

anonym_0fda26
Dnes o 10:21

mne by ten smrad vadil a teda ešte zo žumpy výkalov dávať si na záhradu, je bezočivé od ľudí že takto vypúšťajú do potoka

anonym_bea2ff
Dnes o 10:31

Ak by bola voda čistá, použila by som. Ak tam niekto vypúšťa žumpu tak nie.

anonym_249b79
Dnes o 10:35

U nás tú vodu nepoužívame na nič. Ale je pravda, že našim horným susedom nespravili kanalizáciu, aj keď ju mali mať a oni do potoka vypúšťajú všetko. Samotnej žumpy z WC by som sa nebála na kvetiny, ale u nás vypúšťajú aj odpadovú vodu z práčok, umývania, kúpania a všetkého, teda je to plne chémie a neraz to dopláva aj s bublinkami... inak tá voda väčšinou nesmrdí, ale vadilo by mi to kvôli tej chémii. Niekedy sme mávali v potoku raky a pstruhy, teraz v ňom nezije nič a to ich tam skúšali aj umelo napustiť. Nejak tu vodu nič neprežije. Ktovie čo by na to tie kvetiny..
Ja polievam dažďovou vodou a teraz kým mám prázdny sud tak vodou z vodovodu. Žiaľ nie všade je kanalizácia a nie každý je ochotný platiť toľké peniaze za vývoz žumpy.

anonym_0fda26
Dnes o 10:41
@anonym_249b79

U nás tú vodu nepoužívame na nič. Ale je pravda, že našim horným susedom nespravili kanalizáciu, aj keď ju mali mať a oni do potoka vypúšťajú všetko. Samotnej žumpy z WC by som sa nebála na kvetiny, ale u nás vypúšťajú aj odpadovú vodu z práčok, umývania, kúpania a všetkého, teda je to plne chémie a neraz to dopláva aj s bublinkami... inak tá voda väčšinou nesmrdí, ale vadilo by mi to kvôli tej chémii. Niekedy sme mávali v potoku raky a pstruhy, teraz v ňom nezije nič a to ich tam skúšali aj umelo napustiť. Nejak tu vodu nič neprežije. Ktovie čo by na to tie kvetiny..
Ja polievam dažďovou vodou a teraz kým mám prázdny sud tak vodou z vodovodu. Žiaľ nie všade je kanalizácia a nie každý je ochotný platiť toľké peniaze za vývoz žumpy.

@anonym_249b79
@anonym_249b79 teda na dedine je všetko možné, to načo majú žumpu

anonym_249b79
Dnes o 10:51
@anonym_0fda26

@anonym_249b79
@anonym_249b79 teda na dedine je všetko možné, to načo majú žumpu

@anonym_0fda26 neviem, či vôbec majú žumpy alebo ako to majú, ale viem, že kanalizácie v tej časti nie sú. Končia 2 domy nad nami a im ju len sľubujú a odkladajú termín budovania. Takže všetko ide do potoka. Možno majú žumpy, do ktorých majú všetky odpady a to spolu vypúšťajú do potoka. Väčšinou to nesmrdi, iba občas ale skôr častejšie ide spenený potok, možno z práčok a tak.

zuzulienocka78
autor
Dnes o 10:58
@anonym_0fda26

@zuzulienocka78 u nás takých čo púšťajú zo žumpy do potoka pokutujú, teda ľudia ich nahlasujú, s takou vodou by som nepolievala úrodu

@anonym_0fda26 Neviem, kto to vypúšťa :-/ Popritom má dedina kanalizáciu vybudovanú :-/