icon

Ako vybrať práčku pre seniora s demenciou?

e1h
Dnes o 16:08

Zdravím Dámy a Páni, prosím Vás o radu.
Mojej mame začalo hučať ložisko v jej starej 24 ročnej Electrolux práčke, takže už je na čase ju vymeniť. Žiaľ, mame to už nemyslí tak, ako kedysi, naučiť sa detailne ovládať a nastavovať novú práčku už u nej nehrozí, preto hľadám taký model, do ktorého by naložila prádlo, zapla práčku spustila pranie a hotovo.
To znamená, že model s automatickým vážením a s automatickým dávkovaním pracieho gélu a aj aviváže, ktoré budem samozrejme dopĺňať vždy ja. Ku všetkému hodilo by sa aj Wi-Fi pripojenie, aby sme zariadenie časom mohli ovládať aj z mobilu na diaľku, alebo aby sme v prípade potreby vedeli zmeniť prací program na iný.

Veľmi sa mi páčil jeden Samsung, u ktorého písali, že ako prvé ponúka vždy naposledy použité programy, čo by bolo pre nás ideálne. Žiaľ, tesne pred objednaním som zistil, že ju nedostanem do kúpeľne, lebo má šírku 600 mm a dvere sú iba 598-599 mm široké (merané v rôznych výškach laserovým meračom). Tým pádom sa mi zúžil výber hlavne na Bosch/Siemens, prípadne HiSense, ale nebránime sa inej značke ak bude funkčne vyhovovať.

Plán B je "úzka" pračka (do 598 mm hĺbky aj s korpusom, vrchom, dverami a hadicami), tým pádom sa dá vybrať aj 600 mm široký model, ale výber úzkych práčok s automatickým dávkovaním je veľmi slabý.

Prosím vás, kto máte práčky týchto značiek s automatickým vážením a dávkovaním pracích prostriedkov, prosím napíšte, ako sa správa práčka po zapnutí? Pamätá si naposledy použitý program, prípadne jeho doplnkové nastavenia? Napríklad z manuálu Bosch som túto informáciu nevyčítal. Prosím, nasmerujte ma na značky, ktoré by mohli funkčne vyhovovať.
Ďalej by bolo ideálne, keby mala práčka nejaký 40°C program pri maximálnych otáčkach odstreďovania. Na starej Electrolux práčke je otočný volič nastavený v tejto polohe takmer celý rok a zatiaľ fungujeme, len to dávkovanie pracích prostriedkov začína byť problém.
Pri nových práčkach tieto klasické teplotové programy nejak nevidím, alebo pri Bosch je napríklad taká blbosť, že Eco program automaticky nastavuje teplotu sám medzi 40-60°C, čo je prakticky nepoužiteľné, lebo väčšina oblečenia nezvláda viac ako 40°C prania.
Ďakujem za pomoc.

anonym_e1f5f0
Dnes o 16:13

Vacsina ludi pouziva jeden vseobecny 2 hod program na bezne pradlo, akurat raz dava teplotu 30 a raz 40 stupnov. Co tak zvrchu plnena. Odfotit, vytlacit, zavesit nad pracku, ako maju byt otocene koliecka, stlacit start a hotovo?

anonym_85a0b4
Dnes o 16:30

Ak má mama naozaj rozvíjajúcu sa demenciu tak tu práčku samostatne nebude vedieť používať ani keď tam bude iba 1 gombík, prepáč. ☹ zatiaľ možno celkom dobrý nápad s tou fotkou ze ako to má vyzerať, čo má svietiť atď.

anonym_85a0b4
Dnes o 16:33

Myslela som do budúcnosti, že postupom času ju nebude vedieť používať, opravujem sa.

anonym_4d07ef
Dnes o 16:45

chod k nej raz z atyzden a spustaj pracku sama .. ziadna moderna pracka jej zivot neulahci - bude to mat ovela horsie s nou ako s uplne obycajnou ...

e1h
autor
Dnes o 16:50

Riešime spredu plnenú práčku a plán je taký, že tie dva dôležité gombíky (zapnutie a spustenie prania) budú označené nejakou farebnou nálepkou, takže mamu naučíme napr. najprv stlačiť žltý gombík, potom červený a hotovo. Je nám jasné, že nebudeme vedieť takto fungovať roky, ale práčku potrebujeme vymeniť už teraz, lebo jej už hučí ložisko, takže nemáme na výber. Ak kúpim práčku podľa vyššie uvedeného, mama ešte nejaký čas bude vedieť fungovať sama, neskôr si už iba ona bude dávať veci do práčky a mi ju budeme spúšťať a nakoniec aj tak skončíme pri tom, že jej budeme prať, ale kým sa dá, chceme aby fungovala sama a v tomto smere to chceme zjednodušiť aj jej aj sebe.

Inak medzitým som pozeral aj modely AEG s AutoDose, resp. nejaké Miele s TwinDos. Umelá inteligencia ma zase nasmerovala k takej veci, že niektoré práčky majú tlačidlo kde sa dá nastaviť Obľúbený program resp. Memory. Aj toto by bolo dobré riešenie. Prosím, napíšte skúsenosti ak máte podobnú práčku!

Žiaľ, to čo riešim je taká vec, ktorá sa dá zistiť iba skúškou alebo od niekoho, kto má práčku s touto funkciou, lebo popis na webe je moc všeobecný a marketingovo zjednodušený.

anonym_2f715f
Dnes o 16:54

@e1h z vlastnej skusenosti, s demenciou to bude uz len horsie, az to bude tak ze jej vobec nedopne ze pracka je na pranie. Ako rychlo sa to dostane do takeho bodu, tazko povedat