Prečo je objímanie dôležité pre psychickú pohodu a zdravie celej rodiny
Možno to berieme ako samozrejmosť. Objatie, pohladenie, blízkosť. Niečo, čo patrí k vzťahom a láske.
Lenže veda ukazuje, že dotyk nie je len o emóciách. Je aj o zdraví.
Keď objímeme niekoho, komu dôverujeme, mozog uvoľňuje oxytocín - hormón pokoja, bezpečia a prepojenia. Zároveň klesá hladina stresového hormónu kortizolu, ktorý súvisí s úzkosťou, vyčerpaním aj oslabenou imunitou.
Pravidelný láskavý dotyk podľa štúdií pomáha lepšie spať, znižuje napätie, podporuje psychickú pohodu a dokonca posilňuje imunitný systém. Telo sa jednoducho hojí lepšie, keď sa cíti v bezpečí.
V každodennom kolotoči na to niekedy zabúdame - pritom práve obyčajné objatie môže mať väčšiu silu, než si myslíme.
💬Ako to máte doma vy?
💬Patrí objímanie a fyzická blízkosť k vašej každodennej rutine?
💬Všimli ste si, že obyčajné pohladenie alebo objatie dokáže zmeniť náladu u detí aj dospelých?
Budeme radi, ak sa podelíte o svoje skúsenosti.

@modrykonik absolútne súhlasím, našťastie mám muža, ktorý to potrebuje rovnako
@modrykonik neni s kym...
@modrykonik neni s kym...
@anonym_bca86a
@anonym_c3c156 zažila som jedno aj druhé kedysi, viem vás pochopiť
U nás v rodine to neficalo, možno keď som bol dieťa tak ešte hej, ale inak nebol som vychovaný k tomu byť kontaktný typ a ani mi to nejak nechýba aj keď môže to byť určite príjemné.
Môj psychoterapeut ma na konci terapie objíme, máme to ako taký malý milý rituál. Pre mňa je to veľmi dôležité. Objatie mi v živote chýba, resp. mám vyššiu potrebu tohto jemného fyzického kontaktu akým je náruč, objatie. Je to pre mňa ako hrejivé uzemnenie v chronických úzkostných búrkach mojej duše. A zaberá aj virtuálne, ak nie je "po ruke" reálny kontakt.
Avšak tak vnímam iba objatie od blízkych, alebo od niekoho komu na mne záleží. Cudzích ľudí si držím od tela, mám krehkú hranicu dôvery. Pri cudzích som v strehu, v neistote.
V detstve so to nemala. Syn je ultra kontaktny, veľa sa objimame, s partnerom tiež. Od iných to neznesiem.

trpím chronickým nedostatkom