Ako získať rodičovský príspevok tesne pred 6. rokom pri diagnózach F89 a F90.8?
Ahojte, rada by som sa poradila s niekým, kto riešil niečo podobné. Syn bude mať o mesiac 6 rokov a až teraz sme dostali správu z detskej psychiatrie s diagnózami F89 a F90.8. Odporučený má asistent v MŠ, ďalšie psychologické a logopedické vyšetrenia a pokračujeme aj v diagnostike.
Momentálne chceme podať žiadosť o rodičovský príspevok z dôvodu dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu, aj keď už krátko pred 6. narodeninami, a skúsiť požiadať aj za predchádzajúce mesiace. Neskôr budeme riešiť aj posúdenie odkázanosti/opatrovateľský.
Syn potrebuje prakticky počas celého dňa dohľad a usmerňovanie – pri hygiene, WC, obliekaní, jedle, hre aj bezpečnosti. Niektoré veci fyzicky zvládne, ale samostatne celý proces nezvláda a potrebuje pri sebe dospelého.
Máte niekto skúsenosť s podaním rodičovského takto krátko pred 6. rokom, prípadne s diagnózami F89/F90.8? Uznali vám nárok aj spätne? A ak ste neskôr riešili odkázanosť alebo opatrovateľský, budem rada aj za skúsenosti, čo bolo pri posudzovaní najdôležitejšie.
Ďakujem za každú skúsenosť.
@baska85211 RP max do 6 roku a spätne ti nič neuznajú....bolo treba žiadať skôr....už by som sa vykašlala na RP a riešila rovno opatrovateľský...prečo si to neriešila skôr? veď dieťa muselo mať nejaké problémy aj do teraz v škôlke
RP max. 6 mesiacov spätne
https://mojtoj.sk/blog/rodicovsky-prispevok-vyp...
@anonym_6445da ano viem presne o tych 6 mes. spätne píšem
@baska85211 RP max do 6 roku a spätne ti nič neuznajú....bolo treba žiadať skôr....už by som sa vykašlala na RP a riešila rovno opatrovateľský...prečo si to neriešila skôr? veď dieťa muselo mať nejaké problémy aj do teraz v škôlke
@mogaa Prečo by som sa na rodičovský mala vykašľať? Asi viete, ako dnes funguje naše zdravotníctvo a aké sú čakacie lehoty. Synove ťažkosti riešime už vyše roka. Má zároveň výrazný strabizmus, takže sa dlhší čas veľa problémov pripisovalo práve zraku a dodnes sa pri niektorých veciach ešte odlišuje, čo súvisí s očami a čo s jeho ďalšími ťažkosťami.
Len na termín u detského psychiatra sme čakali viac ako 7 mesiacov. A ak sa pýtate, prečo sme neskúsili ísť inde – skúšali sme, ale všade bol rovnaký problém s termínmi. Medzitým máme za sebou neurológa, ADOS/ADI-R s nízkymi hodnotami pre PAS a teraz konečne aj vyšetrenie u pedopsychiatra s diagnózami F89 a F90.8. Práve jeho správa je jedným z dôležitých podkladov k žiadosti o rodičovský príspevok z dôvodu dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu.
Takže nejde o to, že by sme to doteraz neriešili. Práve naopak, riešime to dlhodobo, len diagnostika a čakacie lehoty trvajú mesiace. Moja otázka však smerovala k skúsenostiam s podaním žiadosti krátko pred 6. rokom a prípadne k následnému opatrovateľskému príspevku. 🙂
Pokiaľ má ADHD a ku tomu bližšie neurčenúporuchu psychického vývinu opatrovateľský nedostaneš na 100 percent. Na opatrovateľský musíš mať toho viac. Skúsiť môžeš, ale teda určite ti nedajú. Dieťa rozpráva? Je.plienkovane? Bez jednoznačnej diagnózy autizmus a doporučenia psychiatra pre opatrovanie ti nedajú.
@mogaa Prečo by som sa na rodičovský mala vykašľať? Asi viete, ako dnes funguje naše zdravotníctvo a aké sú čakacie lehoty. Synove ťažkosti riešime už vyše roka. Má zároveň výrazný strabizmus, takže sa dlhší čas veľa problémov pripisovalo práve zraku a dodnes sa pri niektorých veciach ešte odlišuje, čo súvisí s očami a čo s jeho ďalšími ťažkosťami.
Len na termín u detského psychiatra sme čakali viac ako 7 mesiacov. A ak sa pýtate, prečo sme neskúsili ísť inde – skúšali sme, ale všade bol rovnaký problém s termínmi. Medzitým máme za sebou neurológa, ADOS/ADI-R s nízkymi hodnotami pre PAS a teraz konečne aj vyšetrenie u pedopsychiatra s diagnózami F89 a F90.8. Práve jeho správa je jedným z dôležitých podkladov k žiadosti o rodičovský príspevok z dôvodu dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu.
Takže nejde o to, že by sme to doteraz neriešili. Práve naopak, riešime to dlhodobo, len diagnostika a čakacie lehoty trvajú mesiace. Moja otázka však smerovala k skúsenostiam s podaním žiadosti krátko pred 6. rokom a prípadne k následnému opatrovateľskému príspevku. 🙂
@baska85211 a opatrovateľský môžeš podať až deň po dni dovŕšenia 6. roku veku dieťaťa, skôr nevezmú žiadosť ani.
za mna toto nie su dg. na predlzeny rodicak ani opatrovatelsky
podat skus ale toto neni ani na predlzenie a uz absolutne nie na opatrovatelsky
doteraz chodil do skolky?
Pozri, za skusenie nic nedas, ale na opatrovatelsky zabudni ze Ti schvalia... To sa schvaluje fakt na ine diagnozy. (Ktore bud rada ze nemate...)

RP max. 6 mesiacov spätne
https://mojtoj.sk/blog/rodicovsky-prispevok-vyp...