icon

Ako získať rodičovský príspevok tesne pred 6. rokom pri diagnózach F89 a F90.8?

baska85211
Dnes o 07:58

Ahojte, rada by som sa poradila s niekým, kto riešil niečo podobné. Syn bude mať o mesiac 6 rokov a až teraz sme dostali správu z detskej psychiatrie s diagnózami F89 a F90.8. Odporučený má asistent v MŠ, ďalšie psychologické a logopedické vyšetrenia a pokračujeme aj v diagnostike.
Momentálne chceme podať žiadosť o rodičovský príspevok z dôvodu dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu, aj keď už krátko pred 6. narodeninami, a skúsiť požiadať aj za predchádzajúce mesiace. Neskôr budeme riešiť aj posúdenie odkázanosti/opatrovateľský.
Syn potrebuje prakticky počas celého dňa dohľad a usmerňovanie – pri hygiene, WC, obliekaní, jedle, hre aj bezpečnosti. Niektoré veci fyzicky zvládne, ale samostatne celý proces nezvláda a potrebuje pri sebe dospelého.
Máte niekto skúsenosť s podaním rodičovského takto krátko pred 6. rokom, prípadne s diagnózami F89/F90.8? Uznali vám nárok aj spätne? A ak ste neskôr riešili odkázanosť alebo opatrovateľský, budem rada aj za skúsenosti, čo bolo pri posudzovaní najdôležitejšie.
Ďakujem za každú skúsenosť.

anonym_6445da
Dnes o 08:09
mogaa
Dnes o 08:14

@baska85211 RP max do 6 roku a spätne ti nič neuznajú....bolo treba žiadať skôr....už by som sa vykašlala na RP a riešila rovno opatrovateľský...prečo si to neriešila skôr? veď dieťa muselo mať nejaké problémy aj do teraz v škôlke

baska85211
autor
Dnes o 08:59
@anonym_6445da

@anonym_6445da ano viem presne o tych 6 mes. spätne píšem

baska85211
autor
Dnes o 09:09
@mogaa

@baska85211 RP max do 6 roku a spätne ti nič neuznajú....bolo treba žiadať skôr....už by som sa vykašlala na RP a riešila rovno opatrovateľský...prečo si to neriešila skôr? veď dieťa muselo mať nejaké problémy aj do teraz v škôlke

@mogaa Prečo by som sa na rodičovský mala vykašľať? Asi viete, ako dnes funguje naše zdravotníctvo a aké sú čakacie lehoty. Synove ťažkosti riešime už vyše roka. Má zároveň výrazný strabizmus, takže sa dlhší čas veľa problémov pripisovalo práve zraku a dodnes sa pri niektorých veciach ešte odlišuje, čo súvisí s očami a čo s jeho ďalšími ťažkosťami.
Len na termín u detského psychiatra sme čakali viac ako 7 mesiacov. A ak sa pýtate, prečo sme neskúsili ísť inde – skúšali sme, ale všade bol rovnaký problém s termínmi. Medzitým máme za sebou neurológa, ADOS/ADI-R s nízkymi hodnotami pre PAS a teraz konečne aj vyšetrenie u pedopsychiatra s diagnózami F89 a F90.8. Práve jeho správa je jedným z dôležitých podkladov k žiadosti o rodičovský príspevok z dôvodu dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu.
Takže nejde o to, že by sme to doteraz neriešili. Práve naopak, riešime to dlhodobo, len diagnostika a čakacie lehoty trvajú mesiace. Moja otázka však smerovala k skúsenostiam s podaním žiadosti krátko pred 6. rokom a prípadne k následnému opatrovateľskému príspevku. 🙂

anonym_dd0fde
Dnes o 10:21

Pokiaľ má ADHD a ku tomu bližšie neurčenúporuchu psychického vývinu opatrovateľský nedostaneš na 100 percent. Na opatrovateľský musíš mať toho viac. Skúsiť môžeš, ale teda určite ti nedajú. Dieťa rozpráva? Je.plienkovane? Bez jednoznačnej diagnózy autizmus a doporučenia psychiatra pre opatrovanie ti nedajú.

anonym_dd0fde
Dnes o 10:22
@baska85211

@mogaa Prečo by som sa na rodičovský mala vykašľať? Asi viete, ako dnes funguje naše zdravotníctvo a aké sú čakacie lehoty. Synove ťažkosti riešime už vyše roka. Má zároveň výrazný strabizmus, takže sa dlhší čas veľa problémov pripisovalo práve zraku a dodnes sa pri niektorých veciach ešte odlišuje, čo súvisí s očami a čo s jeho ďalšími ťažkosťami.
Len na termín u detského psychiatra sme čakali viac ako 7 mesiacov. A ak sa pýtate, prečo sme neskúsili ísť inde – skúšali sme, ale všade bol rovnaký problém s termínmi. Medzitým máme za sebou neurológa, ADOS/ADI-R s nízkymi hodnotami pre PAS a teraz konečne aj vyšetrenie u pedopsychiatra s diagnózami F89 a F90.8. Práve jeho správa je jedným z dôležitých podkladov k žiadosti o rodičovský príspevok z dôvodu dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu.
Takže nejde o to, že by sme to doteraz neriešili. Práve naopak, riešime to dlhodobo, len diagnostika a čakacie lehoty trvajú mesiace. Moja otázka však smerovala k skúsenostiam s podaním žiadosti krátko pred 6. rokom a prípadne k následnému opatrovateľskému príspevku. 🙂

@baska85211 a opatrovateľský môžeš podať až deň po dni dovŕšenia 6. roku veku dieťaťa, skôr nevezmú žiadosť ani.

anonym_3cd960
Dnes o 10:52

za mna toto nie su dg. na predlzeny rodicak ani opatrovatelsky

anonym_049e2b
Dnes o 11:28

podat skus ale toto neni ani na predlzenie a uz absolutne nie na opatrovatelsky
doteraz chodil do skolky?

anonym_a0d714
Dnes o 11:48

Pozri, za skusenie nic nedas, ale na opatrovatelsky zabudni ze Ti schvalia... To sa schvaluje fakt na ine diagnozy. (Ktore bud rada ze nemate...)