icon

Je stredná vrstva skutočne na ústupe?

petulka1986
Dnes o 14:40

Aj vy Mate pocit, ze Stredna vrstva uz nie je.
Nemame hypoteku no po zaplateny vsetkeho Mi ostatne na sporenie 200€pred rokom SA Mi dalo odlozit 500€ vsetko ide hire Len gulam ocami v obchode snazim SA kupovat racionalne

Strana
z2
martinmmartin
Dnes o 14:45

Plne lietadla do exotiky, ulice plne novych aut ze nemas ani kde zaparkovat...plne obchody hovadin ( ktore by tam neboli keby to nikto nekupival)......chudoba vyzera inak

anonym_586e14
Dnes o 14:47
@martinmmartin

Plne lietadla do exotiky, ulice plne novych aut ze nemas ani kde zaparkovat...plne obchody hovadin ( ktore by tam neboli keby to nikto nekupival)......chudoba vyzera inak

@martinmmartin to vidis tu vyssiu vrstvu.autorka pise,ze zacina chybat stredna vrstva a je to tak

anonym_856b48
Dnes o 14:48
@martinmmartin

@martinmmartin autorkin komentár je o zmenšujúcej sa alebo neexistujúcej strednej vrstve. Nie o tom, že na slovensku žijú len chudobní ľudia, čo nechodia na dovolenky a nevlastnia auto. Čítaj s porozumením.

sara07
Dnes o 14:48

táto vláda robi totálne všetko možne aby zlikvidovala strednu triedu, trestá ludi čo makaju popri práci a majú deti 😂😂😂 to som si už všimla dávno

sara07
Dnes o 14:49
@martinmmartin

@martinmmartin to nie je ale stredná trieda ale vyššia ...čo ty píšeš
ona píše o strednej triede ktora nie je na minimálke vie makat

jeennyv
Dnes o 14:52

Ake vrstvy… ked idem do obchodu kupim co mi treba, zijem si ako chcem, dovolenka, nedovolenka…das peniaze kam chces investovat…ci ked niekto ma peniaze je lepsia vrstva….sak to su casto aki gluptaci….ked mam povedat…za to, ze niekto instacuje ci je v politike, ci zaraba viac je lepsi…len ma viac penazi…ale moze byt jak kybel gitu

anonym_6f7dcc
Dnes o 14:52
@martinmmartin

@martinmmartin súhlasím
Väčšina sú bohatí ľudia, takže je to ok🙂

anonym_2987b7
Dnes o 15:03

To je zase ta "SA" 😃😄

citronove_koliesko
Dnes o 15:07
@anonym_586e14

@martinmmartin to vidis tu vyssiu vrstvu.autorka pise,ze zacina chybat stredna vrstva a je to tak

@anonym_586e14 vyssia? Teraz idem z Lidla, na Nivach, svihla som to cez Pepco, NewYorker, Reserved a Yeme a DMku, aj okolo mekaca a starbucksu som isla. Vsade napchate, vsade pokladnicky blokuju jak o zivot. Nemam pocit ze tam nakupuje vyssia vrstva. O 12ej na nivach vo foodcourte nemas kde sadnut. Menu pod 9€ nekupis, vsade plne taniere nie krabicky z domu.

citronove_koliesko
Dnes o 15:09
@anonym_856b48

@martinmmartin autorkin komentár je o zmenšujúcej sa alebo neexistujúcej strednej vrstve. Nie o tom, že na slovensku žijú len chudobní ľudia, čo nechodia na dovolenky a nevlastnia auto. Čítaj s porozumením.

@anonym_856b48 co si predstavujes pod strednou vrstvou?

anonym_42cd02
Dnes o 15:13

máš pravdu, dnes mi prišlo z SPP že mám nedoplatok na plyne a zvýšili platbu. 😢

anonym_42cd02
Dnes o 15:15
@martinmmartin

@martinmmartin Obchody plné hovadín. Máš pravdu - hovadín. Dnes ráno o 8 hod. nebolo ani ľudí u nás v kaufl. v okresnom meste. Takmer prázdny obchod.

anonym_c2442b
Dnes o 15:16
@anonym_42cd02

@martinmmartin Obchody plné hovadín. Máš pravdu - hovadín. Dnes ráno o 8 hod. nebolo ani ľudí u nás v kaufl. v okresnom meste. Takmer prázdny obchod.

@anonym_42cd02 tak v stredu rano o 8 je hadam vacsina ludi v robote aby zarobili a mohli minat.

anonym_cf8fd5
Dnes o 15:17
@citronove_koliesko

@anonym_586e14 vyssia? Teraz idem z Lidla, na Nivach, svihla som to cez Pepco, NewYorker, Reserved a Yeme a DMku, aj okolo mekaca a starbucksu som isla. Vsade napchate, vsade pokladnicky blokuju jak o zivot. Nemam pocit ze tam nakupuje vyssia vrstva. O 12ej na nivach vo foodcourte nemas kde sadnut. Menu pod 9€ nekupis, vsade plne taniere nie krabicky z domu.

@citronove_koliesko lenže SVK nie je len BA.
Však na východe nič nie poznáme dobre. V živote som v Starbucks v reserved ani yeme nebola. Do dm raz za mesiac. Choroba trcí doma a nechodí kade-tade po nákupných centrách

anonym_42cd02
Dnes o 15:18
@anonym_c2442b

@anonym_42cd02 tak v stredu rano o 8 je hadam vacsina ludi v robote aby zarobili a mohli minat.

@anonym_c2442b Kdeže, Bývam v oblasti kde je automobilka - 3 zm. prevádzka.
aké v práci veľa občanov.

anonym_3b2fce
Dnes o 15:18

Co ja viem, tak ked nemas hypo a este usetris, tak som podla Teba spodna vrstva a ty si stredna 😃. Lebo ja hypo mam a niekedy ani neusetrim a sporenie ziadne bokom nemam 😃
Poznam este stale vela ludi z normalnej strednej vrstvy.

anonym_1558dd
Dnes o 15:19
@anonym_c2442b

@anonym_c2442b preco??My praveze dost casto chodime do lidla prave rano,deti odvezieme do skoly,skolky a ideme na rychli nakup.Lebo ja nocna a muz poobedna.
Takychto ludi tam vtedy stretnes,alebo po nocnej.

anonym_c2442b
Dnes o 15:21
@anonym_1558dd

@anonym_c2442b preco??My praveze dost casto chodime do lidla prave rano,deti odvezieme do skoly,skolky a ideme na rychli nakup.Lebo ja nocna a muz poobedna.
Takychto ludi tam vtedy stretnes,alebo po nocnej.

@anonym_1558dd no ano ale pani pise ze rano je kaufland prazdny. Tak asi su ludia v praci a neznamena to ze nemaju peniaze tak nejdu do obchodu a preto je tam prazdno.

citronove_koliesko
Dnes o 15:23
@anonym_cf8fd5

@citronove_koliesko lenže SVK nie je len BA.
Však na východe nič nie poznáme dobre. V živote som v Starbucks v reserved ani yeme nebola. Do dm raz za mesiac. Choroba trcí doma a nechodí kade-tade po nákupných centrách

@anonym_cf8fd5 no ja neviem, rodinu mam na vychode a ked tam som tak obchodne centra plne aj tam. Keby zivali prazdnotou tak ich pozatvaraju, z coho by inak zili?
Konzum na slovensku vzdy funguje bez ohladu na vrstvy

anonym_1558dd
Dnes o 15:23
@anonym_c2442b

@anonym_1558dd no ano ale pani pise ze rano je kaufland prazdny. Tak asi su ludia v praci a neznamena to ze nemaju peniaze tak nejdu do obchodu a preto je tam prazdno.

@anonym_c2442b a potom o 15tej pomaly nemas kde parkovat.U nas to poznat,hlavne ked pridu vyplaty,parkovisko plne.Chleba clovek uz ani nekupi.Preto ked sa da ideme rano.

arek00
Dnes o 15:24

Zijeme konzumnu dobu, presne toto sme rozoberali nedavno. Plne obchody, ludia plne kosiky, dovolenky, uplny konzum... moja odpoved je, stredna vrzstva si myslim rozrasta...pozrite sa, vsade sa stavia, kupuje, investuje a míňa. Ak by sme sa mali zle, tak staci len poplatit ucty a utiahnut opasky a clovek vyzije aj z minima. A to hovorim ako otec dvoch dcer co sa o ne sam stara a nemam partnerku co sa podiela na financiach.

anonym_586e14
Dnes o 15:24
@citronove_koliesko

@citronove_koliesko a??co z tvojho komentaru akoze vyplyva?vsade sami bohati,hej?

anonym_1558dd
Dnes o 15:26

A stale plati rovnica,ked su na to 2ja a zarobia normalny slusny plat tak vedia aj odlozit,aj poplatit,aj kupit aj si dopriat.

anonym_856b48
Dnes o 15:29
@citronove_koliesko

@anonym_856b48 co si predstavujes pod strednou vrstvou?

@citronove_koliesko má samozrejme rozpätie. Pod strednou vrstvou si predstavujem ľudí, ktorí nežijú od výplaty k výplate ale ani tých, ktorí sa na ceny vôbec nemusia pozerať. Pod strednou vrstvou si predstavím ľudí, ktorí si vedia dovoliť nejake vlastné bývanie, vedia si dovoliť kúpiť nejaké auto (nižšia stredná 15 ročné jazdené, vyššia stredná kľudne lacnejšie nové). Ľudia zo strednej vrstvy si vedia dovoliť vyžiť z jednoho príjmu, ak je žena na rodičovskej (opäť, je tam rozpätie, niekto sa veľmi uskromní a niekto si žije skoro ako doteraz). Ľudia zo strednej vrstvy si vedia dovoliť ísť na dovolenku. Tak isto títo ľudia majú nejakú rezervu a z výplaty dokážu odložiť. Presné sumy som zámerne nepísala, lebo je to spektrum- nižšia stredná, typická stredná, vyššia stredná.
Ľudia ktorí musia riadne prerátavať každé euro aby im vyšli peniaze na celý mesiac a o rezerve môžu iba snívať sú nižšia vrstva. Ľudia ktorí chodia na x dovoleniek ročne, majú investičné nehnuteľnosti a drahé autá sú vyššia vrstva.

anonym_cf8fd5
Dnes o 15:30
@citronove_koliesko

@anonym_cf8fd5 no ja neviem, rodinu mam na vychode a ked tam som tak obchodne centra plne aj tam. Keby zivali prazdnotou tak ich pozatvaraju, z coho by inak zili?
Konzum na slovensku vzdy funguje bez ohladu na vrstvy

@citronove_koliesko píše snáď hotetotsky? Chudobný tričká doma, nechodia denne na nákup.
To že ich nevidís znamená že neexistujú? Vzduch, a vietor vidíš?

anonym_6aa3a1
Dnes o 15:32

Teória: Spočítajte si hrubé príjmy domácnosti (vrátane príjmov z úrokov, prenájmu nehnuteľností, dividend a podobne). Vydeľte ich počtom členov domácnosti. A výsledok porovnajme s priemerným platom v priemysle (za Q4/2025 to bolo 1739 eur)

- Sociálne odkázaní ľudia sú obyvatelia s príjmami na člena domácnosti nižšími ako 40 % priemernej mzdy, čiže pod 695,60 € na osobu

- Nižšia príjmová skupina sú domácnosti s príjmami na jedného člena od 40 % do 66 % priemeru, čiže od 695,60 € do 1 147,74 € na osobu

- Stredná trieda má príjmy na člena domácnosti od 66 % do 200 % priemernej mzdy, od 1 147,74 € do 3 478 € na osobu

- Bohatí ľudia - ich príjmy na člena domácnosti prevyšujú 200 % priemernej mzdy,v iac ako 3 478 € na osobu

citronove_koliesko
Dnes o 15:34
@anonym_cf8fd5

@citronove_koliesko píše snáď hotetotsky? Chudobný tričká doma, nechodia denne na nákup.
To že ich nevidís znamená že neexistujú? Vzduch, a vietor vidíš?

@anonym_cf8fd5 pise o strednej vrstve, nie o chudobnych. Stredna vrstva zije tak ako aj zila, nakupuje, dovolenkuje, plati hypo, deckam kruzky, sedi v kaviarnach, maju aj po 2 aura, behaju po wellnessoch a lyzovackach. Akoze na vychode sedia doma a v bratislave su v obchodoch?
Kolko z tejto strednej vrstvy schudobnelo tak ze sedia doma?

citronove_koliesko
Dnes o 15:39
@anonym_856b48

@citronove_koliesko má samozrejme rozpätie. Pod strednou vrstvou si predstavujem ľudí, ktorí nežijú od výplaty k výplate ale ani tých, ktorí sa na ceny vôbec nemusia pozerať. Pod strednou vrstvou si predstavím ľudí, ktorí si vedia dovoliť nejake vlastné bývanie, vedia si dovoliť kúpiť nejaké auto (nižšia stredná 15 ročné jazdené, vyššia stredná kľudne lacnejšie nové). Ľudia zo strednej vrstvy si vedia dovoliť vyžiť z jednoho príjmu, ak je žena na rodičovskej (opäť, je tam rozpätie, niekto sa veľmi uskromní a niekto si žije skoro ako doteraz). Ľudia zo strednej vrstvy si vedia dovoliť ísť na dovolenku. Tak isto títo ľudia majú nejakú rezervu a z výplaty dokážu odložiť. Presné sumy som zámerne nepísala, lebo je to spektrum- nižšia stredná, typická stredná, vyššia stredná.
Ľudia ktorí musia riadne prerátavať každé euro aby im vyšli peniaze na celý mesiac a o rezerve môžu iba snívať sú nižšia vrstva. Ľudia ktorí chodia na x dovoleniek ročne, majú investičné nehnuteľnosti a drahé autá sú vyššia vrstva.

@anonym_856b48 na a ti v tych obchodoch, foodcourtoch, kaviarnach, puboch, na dovolenkach su co? Aka vrstva? Ked davaju reportaze v telke o cenach a pytaju sa ludi pred supermaketmi aj na vychode tak parkoviska plne a voziky tiez. Vsetci ponadavaju ze drahota ale to nadavaju vzdy, roky. Ved by tie obchody skrachvali keby tu bola taka velka chudoba.

citronove_koliesko
Dnes o 15:43
@anonym_586e14

@citronove_koliesko a??co z tvojho komentaru akoze vyplyva?vsade sami bohati,hej?

@anonym_586e14 to pises ty ze v preplnenych obchodoch je vyssia vrstva. Ja praveze pisem ze su to bezni ludia.

anonym_856b48
Dnes o 15:47
@citronove_koliesko

@anonym_856b48 na a ti v tych obchodoch, foodcourtoch, kaviarnach, puboch, na dovolenkach su co? Aka vrstva? Ked davaju reportaze v telke o cenach a pytaju sa ludi pred supermaketmi aj na vychode tak parkoviska plne a voziky tiez. Vsetci ponadavaju ze drahota ale to nadavaju vzdy, roky. Ved by tie obchody skrachvali keby tu bola taka velka chudoba.

@citronove_koliesko v obchodoch sú všetky vrstvy. Každá vrstva potrebuje jesť a byť ošatená. Plné vozíky je taká klasika. Plný vozík čoho? Bio ovocia a steakov? Alebo základných potravín ktoré rodina kupuje aj pre rodičov žijúcich s nimi? A neviem prečo sa so mnou doťahuješ. Ja som tu ani svoj názor na to či stredná vrstva ubúda nevyjadrila.

Strana
z2