Odkiaľ ľudia majú peniaze?

15. sep 2023

Neviem ako ostatní, ale vždy sa čudujem odkiaľ majú ľudia peniaze na rôzne kavickovanie, večné nákupy po obchodoch, výlety dovolenky, nové autá, zariadenie domu alebo bytu také luxusnejšie. Hlavne keď žena je na rodičaku a pracuje len otec. Ci tí ľudia žijú zo spotreba kov a hypoték alebo nerozumiem tomu
My sme 4 členná rodina a muž nezaraba malo, by som povedala 3xpriemerny plat a keď chceme aj niečo odložiť tak nemôžme si vyskakovať.
Niekedy mám pocit že všetci sa majú super okrem nás 🤦‍♀️😃

aylinn
15. sep 2023

Vždy tu budú ľudia čo sa majú lepšie ako vy ale nezabudaj na tých , ktorí sa majú bohužiaľ horšie ako vy.

autor
15. sep 2023

@aylinn ja viem ze bohužiaľ sú ľudia čo ledva využijú z výplaty do vyplaty😏 co ma mrzí

maminkadeticiek
15. sep 2023

U mnohych je to o nastaveni mentality ze mam a budem mat.Niekto odklada,setri,niekto mina.Dalej lahsie sa minaju peniaze ktore mi druhy zarobi,ako vlastne a tak.Takze nie vsetci su tazko za vodou,ale proste si netrapia hlavu so syslenim penazi.

hladamematku
15. sep 2023

ľudia žijú zo spotreba kov a hypoték

autor
15. sep 2023

@maminkadeticiek chápem, ale proste matematika mi nepustí keď si spočítam príjmy a výdavky 🤷

autor
15. sep 2023

@hladamematku všakže? Aj mne to tak príde

eni0307
15. sep 2023

No neviem.
Manžel robí v Slsp, má dobrý plat. Ja opatrujem svokru + dostanem rodicak. Svokra tiež dostane dôchodkové nie málo. Na kávičku by som mala peniaze, ale nechodím. Ani nemám s kým a aj tak mi nechýba. Na výlety nechodíme, ale sporime.
Teraz začala škola, tam sme míňali nemálo peniaze.
Máme hypo, potrebujeme ešte spraviť terasu, dvor, zamocku, takže sporime.
Inak som si všimla, že kto "nemá" peniaze, ide na dovolenku. My by sme mohli ísť, ale potrebujeme peniaze na iné veci.... A radšej chcem terasu, ako dovolenku.

marlent
15. sep 2023

Podľa mňa je to o tom ze si šetria...resp.ja to tak mam...
Teraz cely panelák hika teda staršie obyvateľstvo ze mam nove auto...mam ale nie len tak 8 rokov som jazdila na totálnej polorozpadnutwj hrči a na toto nové som šetrila veľmi dlho...lenže ľudia vidia len ze som si kúpila nové.
Podľa mňa to tak ma každý. Príde mi odvedie žiť z úverov...to posla mňa ani nik nerobí...

tanyag
15. sep 2023

Ja som samoživiteľka, mám jedno dieťa, nepracujem, dostávam 60€ rodinné plus výživné na dieťa 200€.
Nepracujem dobrovoľne, ale odmakala som si dlhé roky v zahraničí a mám nasporené, mám limit koľko z úspor môžem/chcem minúť a keď sa budem približovať k tej sume, tak šup do práce.
Myslím, že ak sa človek dostatočne zabezpečí ešte pred založením rodiny, tak sa to nejako utiahnúť dá. A aj v prípade ak vzťah nevýjde a ostane s dieťaťom/deťmi žena sama, mala by mať zadné vráta, aby mohla začať žiť odznova a poskytnúť aspoň ten základ svojim deťom.

luccija
15. sep 2023

@hladamematku aj tie treba platiť a nebolo by zase na dovolenky, výlety.To len idiot by išiel na dovolenku zo spotrebaku, keď mesačne ho splzca, ale verím, že sú taki čo sa potrebujú ukázať.
Autorka ako vieš ich príjmy?veľa ľudí má bočné príjmy, úplatky, zdedili, mali reštitúcie moja kamarátka dostali v rámci reštitúcie milióny za pozemky tiež, ak by človek nevedel si myslí, de dvaja úradníci a ako môžu tak dobre žiť

maranta_leuconeura
15. sep 2023

Zit z hypotek? To je prosim ta ako? My byvame vdaka hypoteke, v zivote by sme tolko nenasetrili, aby sme to vedeli jednorazovo zaplatit. Spotrebaky neberieme, chodime do prace a odtial mame peniaze. Tak si potom mozeme dovolit aj kino, vylety, dovolenky, ale nie kazdy vikend. Do buducna uvazujeme tak, ze bud jedno dieta alebo ak viac, urcite nebudem moct byt 3+3 roky doma bez prace na rodicaku.

dudos
15. sep 2023

Poviem za seba. My s mužom berieme peniaze tak, že ich zarábame pre to aby sme ich míňali. Nemáme veľa úspor. Viem, že je to z časti nezodpovedné, no deťom nechýba nič, pár úspor je, tak v limite ale inak si doprajeme. Presne kávu niekde v podniku, kino, zmrzlinu v meste, ak potrebujeme do bývania niečo plánovsné, tak chvíľu poodkladáme a kúpime. Manžel nemá rád, ak nám nemôže dopriať. Vraví, že pracuje pre to, aby sme sa mali.
Nežijeme luxusne. Sme ľudia z paneláku. Žijeme tak aby sme mali radosť aj z maličkostí, ktoré sa dajú získať za peniaze. Z tých životných sa tešíme stále. Naše deti a príbuzní.

luccija
15. sep 2023

Keď píšeš, že pracuje iba on a príklad platia hypo, stravu koľko mu dajú spotrebak?Nevieš či im nedali svokrovci, či ona nerobí popri RD, nemajú byt v prenájme, a možno on zarobí nadštandartne, alebo je v dozornych radách, má firmy...

anjelicek26
15. sep 2023

Ked mate dobry prijem, tak ho mate asi zle rozlozeny, ked vam nevychadza na par prijemnych veci v zivote... mozno mate vysoku hypoteku, vysoke naklady na stravovanie, boh vie... vy si musite nad to sadnut... my pracujeme obaja, hypoteka styri roky splatena, auta mame firemne, tak peniazky su, neriesim, kupim na co mam chut a kedy... jasne dovolenky planujeme daleko dopredu, aj nejake drahsie prerabky... na to proste musime vzdy odlozit... ale to robime poctivo, urcite % prijmu ide vzdy na setriaci ucet... nie, uvery nemame nikde, ja to nemam rada... proste pockame si, kym nasetrime, niektore veci nemusim mat hned..

muchotrafka298
15. sep 2023

@luccija vies kolko ja takych poznam, co si beru spotrebaky a uvery na dovolenky? Len aby sa ukazali, presne ako pises.

Autorka - kazdy so svojimi financiami naklada podla svojich predstav. Niekto setri, niekto nema z coho setrit, iny rozhadze vyplatu behom tyzdna a potom je "suche chleby". Ked niekto chce, kludne moze rozhadzat polku vyplaty na kavickach, v restikach, Starbucks kave. Mam kamarata, ktory cely plat v zahranici preflaka na handry, restiky, budi dojem solventneho cloveka. Pritom nema na ucte nic a je v brutalnom debete.

levandula7
15. sep 2023

sú tri možnosti. niektorí majú príjmy, ktoré ty nevidíš - dedičstvo, akcie, krypto, nájomné, nejaké brigádky (mentoring, online klikačky - prieskumy, atď.) a reálne si tie dovolenky a autá môžu dovoliť.
potom sú ľudia, ktorí celý rok "živoria", jedia rohlíky s paštikou a chodia v deravých topánkach, aby si v lete mohli dopriať luxusnejšiu dovolenku alebo kúpiť pekné auto, pretože je to pre nich prioritnejšie, než komfortný každodenný život..
a potom sú ľudia, ktorí sú finančne negramotní, vzali by si úver aj na zmrzlinovú tortu, len aby okolie videlo, že na to majú.. a prešustrujú aj spodky.. to, že niekto chodí na dovolenky a kupuje si nový nábytok a autá, ešte neznamená, že "sa má dobre" 🙂

mogaa
15. sep 2023

Nuž pokiaľ si aj ty na RD a tvoj muž zarába ako trojnásobok priemerného platu, a ty z toho nevieš ušetriť , tak niekde je chyba.....každý máme určitý štandart, niekto má síce dobrý plat ale jeho náklady sú vysoké a niekto s polovičným platom dokáže aj ušetriť a nechýba mu nič....je to o nastavení priorít, o tom či je niekto materiálne založený a potrebuje mať všetko čo sa mu páči alebo si povie ok chcem novú strechu/auto, tak nepôjdem na dovolenku....niekto oželie to auto a investuje do dieťaťa alebo do svojho zdravia....a rovnako sú ľudia ktorí musia vyžiť z minimálnej mzdy a musia rozplánovať každé euro....

sense
15. sep 2023

Ja mam peniaze z toho co zarobím. Nemám žiadnu hypo ani spotreba. Prikryvam sa perinou na akú mám... A áno občas je tam aj kávička, aj obed či večera v restike, aj Kino aj výlet aj dovolenka par krát aj keď nie Seychely . Nemám luxusné auto, to ma len môj chlap. Mne stačí aj malé VW Polo. Byt nemáme zariadený luxusné ale prakticky aj keď teda pozerali sme hlavne na kvalitu ako na cenu ci značku.

chodec15
15. sep 2023

Niektori ludia ziju pre dnesok a maju zivotny styl, co zarobia, to minu. Ich vec. Ja sa skor cudujem, ze niekto zije v rodine z jedneho (nadpriemerneho) platu, je doma a ma cas sa pohorsovat sa, ze ti co pracuju, chodia aj na kavu.

mimi3008
15. sep 2023

Ja sa xudujem najviac tomu (poznam konkretne pripady), ze ziju od vyplaty k vyplate, zena na RD, ale ist na nechty, kozmetiku, obocie musi ist pravidelne aj kazdy mesiac

chodec15
15. sep 2023

Ved bez deti si chodila na kavu, dovolenky,... aj ty, nie? Ked sa vratis do prace, zase bude aj na to. Na rodicaku nebudes vecne, ber to ako docasne obmedzenie a za to mozes byt s detmi.

janewithane
15. sep 2023

Kontext a priority. Niekto podedi nehnutelnost, nema hypo, nema zdravotne problemy, nema deti, zavazky, nema potrebu vela setrit.. niekto ma rodicov co mu chcu vela dopriať aj ked je dospely, niekto chce vela investovat do kruzkov, vzdelavania, ma nadane dieta na sport, niekto rad objavuje a radsej ide 3x do roka na dovcu, niekto ma v sportovej vybave cely majetok a niekto potrebuje dom v dobrej lokalite s bazenom, virivkou, krasnym plotom a vystavnou zahradou...

A myslim ze aj kavickovat sa da rozdielne- je rozdiel si dat 4x do tyzdna espresso a neviem ake karamelove latte +kolac a predrazeny croisant ..

mandzula
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
milanemila
15. sep 2023

Priemerny plat na Slovensku je 1304e za rok 2022, takze podla toho co pises tvoj muz zaraba cca 4000e a z toho nevies ist na kavicku alebo dovolenku ak teda este aj ty zarabas? 🤷🏼‍♀️
No a neviem ako sa podla teba da zit z hypotek ale ok 🙈 hypoteku mame na byvanie a spotrebak som si v zivote nevzala na nic nie to este na zitie a bezne minanie.
No a nas zazracny navod je, ze sme s muzom studovali a potom pracovali, takze mozem chodit po kavickach a na dovolenky. Predtym ako sme mali deti sme si spravili rezervu, takze aj ked som na MD zivotna uroven nam neklesla.

1ryba
15. sep 2023

Áno mnohí žijú na pôžičkách. Mala som takého kolegu. Akonáhle 1 pôžicku splatil, bral ďalšiu. Lebo bolo treba aj značkové oblečenie, aj drahé spotrebiče aj nové auto atď. aj frajerky. Pred výplatou žul suché rožky. Po výplate frajer. A takto žije drvivá väčšina aj mojich kolegýň. Pred výplatou sú nervózne, kedy im už cinkne na účet, lebo treba nechty, mihalnice, kávičky, raňajky v meste a po dvoch týždňoch kukajú a už si nič nedovolia. Ľuďom chýba finančná gramotnosť.

liz_lemon
15. sep 2023

@maranta_leuconeura su aj ludia, ktorym daju vyssiu HU, ako potrebuju na nehnutelnost, napr. aj my, a ten rozdiel sme pouzili na zariadenie, a niekto iny z toho moze zit

zuzanka.zuzu
15. sep 2023

napadlo ti že majú preto, lebo dobre zarábajú? hypotéky a spotrebáky to už je len nápad 🙄

goodidea
15. sep 2023

To nejaká trápna káva v meste je akože luxus v dnešnej dobe? :/

muchotrafka298
15. sep 2023

@1ryba toto ako keby si mojich kolegov opisovala tych mladych. Pride vyplata, uz sa obedy v najdrahsej sushi donaske objednaju a tyzden pred vyplatou mi place kolegyna v kuchyni, ze ona musi jest doma varene, lebo nemoze ist na obed....na obed do restiky, nie na menucko, kde obed stoji 10-15 EUR.

maranta_leuconeura
15. sep 2023

@liz_lemon v ktorom roku? Dnes je takych asi minimum, ked su 80% hypo a ked dnes si rada, ze nemusis naopak este brat spotrebak, lebo nemas zvysnych 20% nasetrenych