Baby povedzte mi že niesom jediná ktorej robia problémy križovatky ? 🥹 som z toho na nervy absolútne tomu nechápem neviem čo je križovatka ktorá cesta atd.. prosím môže mi to tu niekto vysvetlit tak po lopate nech to pochopím normálne rozmýšľam že sa na ten vodicak vykaslem
Este je jedno pravidlo ked davas prednost elektricke odbocujucej doprava. Ak ides rovno a vedla teba ide elektricka ktora odbocuje doprava (cize si krizujete cestu), tak ma prednost elektricka. Je to rovnako ako keby isla vedla teba napravo (co nemoze, kedze musi ist po kolajniciach). Inac plati co som pisal aj pre elektricky.
Križovatku analyzuj postupne.
platí poradie
- pravidlo pravej ruky
- značky
- semafor
- policajt
križovatka je so značkami (tie majú prednosť pred pravidlom pravej ruky) tak sa riadiš podľa nich
najprv zistíš ktorá je hlavná a ktorá vedľajšia cesta
ty si na hlavnej aj červené je na hlavnej a žlté/zelené je na vedľajšej tak vám dávajú prednosť
môžeš ísť ty a červené súčasne? nie lebo by ste sa zrazili tak aj keď ste na hlavnej niekto z vás musí dať prednosť
platí pravidlo pri odbočovaní vľavo dávaš prednosť protiidúcemu vozidlu
takže prvé prejde červené potom ty
zvyšné vozidlá sú na vedľajšej ceste a sú na tom rovnako, súbežne nemôžu ísť, zelené chce ísť doľava tak musí dať prednosť žltému ktoré mu ide oproti
ako posledné prejde zelené
@nikolrichterova nechcem ťa pomýliť, ale potom neskôr môžeš naraziť aj na chytáky.
V tvojom prípade je zadanie: Ktoré auto prejde križovatkou ako druhé? A v chytákoch býva typ otázky: V akom poradí vojdú autá do križovatky? A to je potom už trochu iná odpoveď. Pretože v tomto istom prípade, čo si pridala, vojde do križovatky tvoje vozidlo ako prvé, zostane stáť v križovatke a dá prednosť oprotidúcemu vozidlu, pretože ty ho križuješ, čo ti už vysvetlili. Ale do križovatky si už vošla prvá. Potom vojde do križovatky oprotiidúce vozidlo, tvoje dokončí odbočovanie a potom vojdú ostatné. A v tomto prípade by bola odpoveď: 1. Vaše vozidlo, 2. Červené vozidlo, 3. Zelené vozidlo, 4. Žlté vozidlo. (žlté a zelené vozidlo majú ten istý postup ako tvoje a červené).
Ak ťa ale môj príspevok ozaj mýli, tak na neho teraz zabudni. A možno raz, keď to budete preberať v autoškole alebo keď narazíš na takú otázku, tak sa k nemu vráť a skús to pochopiť. Najlepšie sa však učí v praxi. Neboj sa, zvládneš to určite sa na to nevykašli.
Prepáč, ale keď nevieš túto jednoduchú križovatku naozaj pouvažuj, či si schopná vyjsť na cesty.
@1ryba a ako to mám prosím ta vedieť keď som zatiaľ mala len teórie a jeden krát cvičisko a za pár dni už hneď jazdu v premávke.. testy na ostro budeme mat možno až za mesiac a pól a viac tak takéto komentáre si môžeš nechať nikdo učený z neba nespadol
@nikolrichterova a na teorii ste este krizovatky nebrali?
@belllinka mali ja som tu hodinu chýbala lebo chodím do práce.. potom už nikdo nebol schopný mi to vysvetlit
@nikolrichterova tak, že si naštudujes zakladné pravidlá a značky. Nikto ti nebude v autoškole vysvetľovať všetky druhy križovatiek. Keď ovládaš značky a pravidlá, kto ide prvý doľava a keď prichádza po hlavnej a vedľajšej a správa, tak to proste vidíš.
@nikolrichterova no taký komentár neber v zlom, odúvať sa ti nepomôže. Na ceste totiž ide o ľudské životy.
@1ryba veď som sa len chcela poradiť ja sa to všetko učím.. a neoduvam sa ale ty mi tu take nemusíš písať že niesom schopná vyjsť na cesty no máš pravdu teraz ešte určite nie ty si hneď všetko vedela a mala naštudované ? A končím tuto debatu
@1ryba ale no, zas netreba byt protivny k autorke. Vsetci sme sa ucili a spravili kiksy aj ked sme uz sedeli za volantom bez instruktora. Moze mat teorie za sebou kolko chce, aj tak sa naviac nauci ked sama sadne za volant a pojde. Tiez som sadala prve tyzdne sama do auta s pocitom, ze niekoho zabijem alebo on mna, je to prirodzeny respekt. A pritom som mala vsetko nastudovane a spravila skusky na plny pocet bodov. Nikto mudry z neba nespadol.
@nikolrichterova Neboj, postupne sa naucis. Mne sa po par mesiacoch soferovania stalo, ze ma na velkej krizovatke v okresnom meste, kde nebol priestor zavahat, vytrubilo pri odbocovani auto tak, ze som skoro dostala infarkt. Bolo to super ponaucenie a odvtedy presne viem kde som spravila chybu a davam si na to sakra pozor. Tiez sa mi stalo na parkovisku v tescu, ze ma vytrubil sofer tak agresivne, ze ma dobre ze nie vytiahol z auta za golier. Hodnu chvilu mi trvalo pochopit preco, lebo tadial jazdim uz dlho. Az potom som pochopila, ze bol jeden z tisica ktory cakal, ze mu dam prednost podla pravidla pravej ruky, aj ked vychadzal zo zasitej ulicky a vobec som ho nevidela kvoli odparkovanym autam. Takze len trening, trening a trening, to je najlepsia skola.
@lonely66 pozri, veď ak sa nenaučí "čítať križovatky" autoškolu nespraví a tým pádom nebude nikoho ohrozovať na cestách. Ešte len začína s jazdami, pýta sa...este nejde sama za volant.
@belllinka pravidlo ľavej ruky - ak odbočujem doľava, dávam prednosť oprotiidúcemu autu - v tomto prípade dávam ja prednosť červenému, keďže sme obaja na hlavnej. Pravidlo pravej ruky - ak by križovatka nebola označená (hlavná a vedľajšia cesta), dávam prednosť vozidlám prichádzajúcim sprava.
@nikolrichterova ahoj, možno toto pomôže,prikladám link.
https://www.autoskolapavuk.sk/riesenie-dopravny...
@nikolrichterova v podstate stále sa to opakuje, kto je na hlavnej má prednosť, jedine vtedy nemás prednosť, keď odbočujes doľava,tak ma prednosť protiidúce auto ktoré je na hlavnej. Alebo sa riadis znackami, keď je trojuholník daj prednosť jazde,dávaš prednosť, keď značky niesu tak platí pravidlo pravej ruky ....tot asi vsio...stále je to to isté na každej križovatke....prv sa nauč značky, niekedy môže mať prednosť električka.....kto je v kruhovom,ten má prednosť....nic viac stále to isté dookola,pochopíš princíp, a všetky dáš bez chyby .... najprv značky by som začala....
Su v principe iba 4! typy krizovatiek:
1) V tvare X kde hlavna ide rovno a vedlajsia ju pretina.
2) V tvare X kde hlavna odbocuje (nejde rovno).
3) V tvare T (Y) s jednou vedlajsou - to vlastne ja aj kazdy kruhac oznaceny znackami hlavna a vedlajsia cesta!
4) Bez hlavnej cesty jedno ci X alebo T (tiez teoreticky aj kruhac bez oznacenia hlavnej a vedlajsej cesty, ale na SK by nemali byt).
Ak vies prejst kazdu z nich z kazdej strany, vies prejst kazdu krizovatku. Takze si najdi ich obrazok, alebo si ich nakresli a "prejdi" si prejazd z kazdej strany, kedy ci a preco davas prednost. Vzdy riesis ci si na hlavnej, ci pokracujes po hlavnej, ci odbocujes v lavo (a krizujes auto ktore vlavo neodbocuje), ci z rovnocennej cesty v pravo davas prednost.
@findomatej Diky
@nikolrichterova najjednoduchšie si sadnut do auta s partnerom a vysvetli ti podla značiek to rychlo pochopis,,,,potrebujes prax,nie teoriu