Zdravím, chcela by som sa opýtaťa ako to je, koncom februrára som si spravila vodičák, mala som 17, v apríli som mala 18 ako to je s tým šoférovaním so spolujazdcom ešte 3 mesiace? Počíta sa to od narodenín alebo od kedy mám vodičák? Od kedy možem sama jazdiť? Ďakujem
@laurrel záleží od toho, kedy ti bol VP vydaný. Ak ti bol vydaný keď si mala 17, a uvádzala si pri vybavovaní VP osobu, ktorá bude s tebou jazdiť, tak 3 mesiace od vydania VP. Ak by si bola počkala do narodenín, a nechala si vydať VP v 18tich, tam už neuvádzaš druhú osobu, teda by si mohla jazdiť sama hneď ako by si VP mala v ruke sama.
Riešili sme to minulý rok so synom. Vodičské oprávnenie mu bolo udelené 29.4 a vybaviť sme to išli 4.7, presne na jeho narodeniny. Ale aj tak prvý mesiac- dva sme jazdili spolu.
Do 18 rokov musí byť s doprovodom?
@marcellka32 ak urobí skúšky v 17tich, tak 3 mesiace od skúšok musí jazdiť s doprovodom, ktorý má vodičák viac ako 20 rokov a musí byť doprovod triezvy
@marcellka32
@sasa1310
Ak urobí skúšky v 17tich do 18 rokov musí jazdiť s doprovodom
Ak urobí skúšky napr. 17 rokov 10 mesiacov, tak jazdí povinne s doprovodom do 18 r a 1 mesiac
@patka06 ok ďakujem
@patka06 nie. Ak urobí skúšky v 17.tich a je jedno či o týždeň bude mať 18, stále bude platiť tá 3 mesačná skúšobná doba s doprovodom. Teraz sme to riešili a syn to má naštudované a ráta hodiny kedy s nami nemusí už chodiť, takže vieme na 100%. Staršie dieťa čakalo na skúšky, až keď malo 18, aby nemuselo vôbec jazdiť a pritom autoškolu robil v 17tich
@sasa1310 nič mu neušlo, už jazdí pomaly rok a celkom mu to ide. U nás išlo o to, že ja som mala v tom čase len 9 rokov VP, 10 rokov by uplynulo v júni, čiže by si ma mohol zapísať do VP ako doprovod až v júni, a potom by jazdil ešte 2 mesiace po 18tich narodeninách so mnou, keďže by mu tam svietili 3 mesiace. Ja pokiaľ viem, tak žiadny vodič nesmie jazdiť bez VP, ten čas medzi urobením skúšok a vydaním VP teda minimálne, a nejaké dva týždne to trvá, kým ho vydajú, teda ak si nepožiada o urýchlené vydanie.
Trojmesačná doba platí ako urobí skúšky menej ako 3 mesiace pred 18stkou. tzn, doprovod aj po 18stke
Ak urobí skôr ako 3 mesiace pred 18skou, doprovod musí mať až do 18stky - teda viac ako 3 mesiace
Riešila som to s dcérou, skúšky mala v deň 17. narodenín, s doprovodom musela teda jazdiť 12 mesiacov. Mala zapísaných 6 ľudí.
Samozrejme za predpokladu, že hneď po úspešnej skúške žiada o vydanie VP
Ďakujem za odpovede
@doriiis nestráca to podľa mňa zmysel, lebo ak si spraví vodičák ako 17 ročný, tak celý čas do 18tky naozaj odšoféruje s doprovodom, naberá tým skúsenosti a určite na tom bude oveľa lepšie ako ten, čo si spraví vodičák v 18tke a hneď začne šoférovať sám. Ale teda musí ozaj jazdiť, ak to má mať zmysel.
@laurrel počíta sa to odo dňa urobenia skúšok na VP. Čiže odvtedy 3 mesiace a je jedno či si mala medzitým 18