Zaujímajú ma informácie o prijímačkách a výučbe na Gymnáziu Párovská v Nitre
31. máj 2026
Ahojte , hlásil sa niekto na túto školu, alebo chodi,zaujima ma výučba anj.jazyka co je posilnená v triede, alebo celkovo ako sa vám pozdáva výučba, a ci je toho veľa, a ci prijmacky boli náročné, dakujem

@kia241 Ahoj, som čerstvá maturantka z Párovského gymnázia, takže Ti viem celkom aktuálne odpovedať, len veľa Tvojich otázok je dosť subjektívnych🙂
Ku angličtine - otvára sa vždy matematicko-anglická trieda, kde je posilnený počet hodín angličtiny - t.j. my sme mali 4 hodiny normálnu anj a dve konverzácie, ale neviem ako si na tom s matematikou, pretože aj tej je tam samozrejme viac - ide sa trochu viac do hĺbky, máš viac hodín, ku koncu sme už preberali veci, ktoré sa v "bežnej" triede nepreberali/nie sú v osnovách.
Pokiaľ Ti matematika nevadí, tak jednoznačne odporúčam túto triedu🙂
Aj keď z môjho uhla pohľadu sú Párovce viac zamerané na prírodné vedy - matematika, fyzika, chémia sú tam fakt super a veľmi kvalitne vyučované. Viac zamerané na jazyky je potom Gymnázium Golianova, ak by si sa chcela na ne špecializovať, oni majú aj bilingválny 5-ročný program v ANJ.
Ja môžem Párovce len odporučiť, hoci samozrejme záleží na akých učiteľov narazíš a tak podobne, ale za mňa je to najlepšie gymnázium v Nitre (možno aj v kraji), a mne sa tam veľmi páčilo - škola má veľmi pekný areál, športoviská, bazén, veľa akcií, možnosť výletov atď.
Výučba - ako som už vravela, závisí od konkrétneho učiteľa - ale hlavne teda prírodné vedy sú tam 👌.
Či je toho veľa, to je tiež veeeeeľmi subjektívne. Záleží aké predmety si neskôr zvolíš, s akými výsledkami sa uspokojíš atď. Tiež aký máš vzťah k učeniu - či si naučená zo ZŠ sa pravidelne venovať učeniu. Mne veľa ľudí rozprávalo, aký strašný je skok zo ZŠ na gymnázium, ale toho sa rozhodne neboj, pokiaľ si sa pravidelne učila na ZŠ a nemáš k učeniu vyslovene odpor, ani ten skok nejak veľmi nepocítiš 🙂
Občas sa stane, že niekto na ZŠ prechádzal úplne bez učenia, tak takých to možno zo začiatku trošku prefacká, lebo pokiaľ teda chceš mať dobré znánky/niečo si aj odniesť, tak sa učiť budeš musieť.
Ale dá sa to úplne v pohode zvládnuť, žiadne že po nociach učenie a podobne, aj voľný čas budeš mať, dosť mojich spolužiakov sa aj aktívne športu/krúžkom venovalo, a v 3.ročníku si potom vyberieš semináre a to sú veci, ktorým sa chceš dobrovoľne venovať, a ostane ti menej predmetov, ktoré len "pretrpíš".😄
K prijímačkám sa veľmi neviem vyjadriť, ja som ich nerobila, ale je fakt, že je sem celkom pretlak - t.j.niekoľkonásobne viac uchádzačov než miest, ale zas žiadny Harvard to nie je, pokiaľ sa pripravíš dobre na škole zo SJL a MAT, tak prijímačky spravíš. Prípadne býva aj príprava na prijímačky priamo od učiteľov z Pároviec, to si vieš zistiť podrobnosti na stránke školy.
Dúfam, že som Ti pomohla aspoň kúsok a ak máš ďalšie otázky, kľudne napíš 😊