Plánujeme život v Nórsku
Ahojte, s manželom uvažujeme nad presťahovaním do Nórska. Minimálne na pár rokov. Máme ročnú dcérku, som na materskej. Chceli by sme to spraviť tak, že by vycestoval na prvé 1-2 mesiace len manžel a potom by sme prišli za ním. Do konca materskej by pracoval len manžel, potom aj ja. Nórsky nevieme, ale budeme sa snažiť naučiť. Angličtinu máme na úrovni B1/B2 a C1. Chceli by sme si vziať podnájom, ideálne nejaký 2i byt. Kde je najlepšie hľadať? Dopracovala som sa ku finn.no , je to fajn? Taktiež som registrovala voľačo s autom...je v pohode vziať si svoje? Treba ho po istom čase prepísať a je to drahé? A je podľa vás reálne uplatiť podnájom a bežný život (podnájom, jedlo, auto...) zo začiatku prakticky z jedného platu a materskej? Plus ako to tam funguje s prihlasovaním do škôlky/školy? Odporúčate nám nejakú agentúru na hľadanie pracovných ponúk?
Veľmi pekne ďakujem za akúkoľvek pomoc
@anonymous87 pozri si dokument, na ktorý som už predtým dala link a pochopíš..
@anonymous87 ta problematika je podstatne zlozitejsia. Ale dieta tam rozhoduje bohuzial. Socialne zariadenie ako je detsky domkv opustit nemoze ale diktovat co budu robit moze, preto vacsina Norov uci svoje deti doma aby z nich nieco bolo. Bavime sa o zakladnych skolach. Na strednej a vysokej je to uz o inom. Univerzity su velmi vhodne pre studentov ale svoje dieta tam nebudete posielat na zakladnu ale na vysoku a to je obrovsky rozdiel
@klaudianka97 tipujem že všetky prispievajúce ktoré sa tu oháňajú tým že v nórsku sa bezdôvodne berú cudzincom deti tam v živote neboli 😀
Ako ti tu už poradili, pridaj sa do skupiny na fb Slováci v nórsku, tam ti budú vedieť lepšie poradiť.
Inak, moja mamka chodí turnusovo už roky robiť do Nórska ako zdravotná sestra, má tam kopec známych či už domácich alebo aj cudzincov a za tie roky sa s ničím takým ako tu je popisované nestretla.
@klaudianka97 Ahoj, odisli ste zit do Norska?

Ja mam taku otazku po precitani diskusie: ak je dieta boh, ktoreho musi pocuvat aj ucitelka, akoby ich mohli drzat v deckych domovoch proti ich voli? Ved ked to dieta poviem, ze chce ist domov musia ho teda posluchnut, nie?
Ja teda uz nejaky cas tvrdim, ze dufam ze moje deti pojdu studovat do Norska. Preto som prekvapena tolkou negativitou