Dali ste deti očkovať proti kliešťovej encefalitíde?
Ahojte chcem sa spytat ci ste dali deti ockovat ci nie? A ci mali nejake vedlajsie ucinky dakujem
@petraretra stačí sa opýtať tvojej pediatrická, koľko prípadov kliešťovej ence už riešila za svoju prax. Moja 0 a to je už v dôchodkovom veku a žijeme v oblasti, kde je ich hojne, aj každý rok sa nám zopár ujde
@petraretra stačí sa opýtať tvojej pediatrická, koľko prípadov kliešťovej ence už riešila za svoju prax. Moja 0 a to je už v dôchodkovom veku a žijeme v oblasti, kde je ich hojne, aj každý rok sa nám zopár ujde
@lindusss2016 tiež si osobne myslím, že problémy často bývajú s boreliozou, encefalitídu som v okoli nepocula ze by niekto mal a tiež žijeme na mieste kde ich je veľa
@lindusss2016 my sme obe deti dali zaockovat. Dcera mala kliestovu encefalitidu a aj vdaka ockovaniu sa z toho dostala bez nasledkov. Aj ked rekonvalescencia bola dlha. Teraz po takmer 20tich rokoch sa chcela dat sama preockovat, ale nebolo treba, stale ma po prekonani choroby protilatky.
@lindusss2016 my sme obe deti dali zaockovat. Dcera mala kliestovu encefalitidu a aj vdaka ockovaniu sa z toho dostala bez nasledkov. Aj ked rekonvalescencia bola dlha. Teraz po takmer 20tich rokoch sa chcela dat sama preockovat, ale nebolo treba, stale ma po prekonani choroby protilatky.
@bettie takže zaočkovana dostala kliešťovú encefalitídu? To je vôbec prvý prípad encefalitídy, o ktorom ja počujem. Častejšie sa nakazia z nepasterizovaného mlieka, ale priamo od kliešťa neviem o nikom.
@lindusss2016 u nas davali v skolke a teraz skole papier, ze ked nemaju FSME ocko decka, tak ako my si to berieme na triko v pripade, ze oni prehliadnu symptomy a to, ze dieta ma napr kliesta. Taky kockopes, ale u nas zial toto je a ludia to uz dostali. To je ako meningitis, nikto to nema a ked vytiahnes tuto zlu kartu, tak si v haji.
@bettie takže zaočkovana dostala kliešťovú encefalitídu? To je vôbec prvý prípad encefalitídy, o ktorom ja počujem. Častejšie sa nakazia z nepasterizovaného mlieka, ale priamo od kliešťa neviem o nikom.
@lindusss2016 zial, nam sa to stalo. Pritom velakrat predtym aj potom sme mali vsetci klieste, no v tomto jednom pripade to bola encefalitida.
@petraretra starší syn má všetky tri dávky, prvú dostal keď mal 10 rokov a išli do Školy v prírode. Druhý mal tento mesiac prvú dávku, má 9 rokov.
Bez problémov klop, klop.
@lindusss2016 To ale moze byt aj tym, ze 90% nakaz encefalitidou ma prejavy ako bezna chripka a do druhej, vaznejsej fazy nikdy nedojdu. U neockovanych. U ockovanych takmer nikdy.
Takze tvoja pediatricka takmer isto mala v rajone tuto chorobu, akurat o nej nevedela.
Áno, starší má, mladšieho to čaká. Bez vedľajších účinok (ešte v ten deň sa šalil v bazéne s leukoplastom na ruke).
@lindusss2016 To ale moze byt aj tym, ze 90% nakaz encefalitidou ma prejavy ako bezna chripka a do druhej, vaznejsej fazy nikdy nedojdu. U neockovanych. U ockovanych takmer nikdy.
Takze tvoja pediatricka takmer isto mala v rajone tuto chorobu, akurat o nej nevedela.
@ramesse no keby som mala spočítať to množstvo kliešťov, čo sme my už pochytali a nikdy potom neboli ani len bežné chorí... Takže ok, 90% má prejavy bežnej chrípky, ale koľko % je to z celého množstva tých, čo kliešťa majú? Ty poznáš koľko ľudí, ktorým to prešlo do encefalitídy?
@lindusss2016 u nas davali v skolke a teraz skole papier, ze ked nemaju FSME ocko decka, tak ako my si to berieme na triko v pripade, ze oni prehliadnu symptomy a to, ze dieta ma napr kliesta. Taky kockopes, ale u nas zial toto je a ludia to uz dostali. To je ako meningitis, nikto to nema a ked vytiahnes tuto zlu kartu, tak si v haji.
@kiki68 kde je to u nás? A ak dáte zaočkovať a vezmú si to na tričko oni, čo to znamená? Čo znamená, ak oreberies zodpovednosť ty? Veď nakoniec je za to dieťa vždy zodpovedný rodič.
@ramesse tak teda čítaj komentáre vyššie, očkovania a mala encefalitídu. Takže jediná encefalitída, o ktorej ja viem a mala ju očkovania 🤔 náhoda?
Keď som s dcérou pred 4.rokmi ležala na infekčnom (mala cerebelitídu a encefalitídu - nie z kliešťa, ale z kiahní), mali plné oddelenie pacientov s kliešťovou encefalitídou.... to, že vy nikoho s prekonanou kliešťovou encefalitídou nepoznáte, neznamená, že nie je rozšírená... Ja tiež poznám len 1 človeka, čo ju prekonal (kamarát, keď bol dieťa) a predsa bolo v nemocnici plné oddelenie pacientov s touto chorobou.
@kiki68 kde je to u nás? A ak dáte zaočkovať a vezmú si to na tričko oni, čo to znamená? Čo znamená, ak oreberies zodpovednosť ty? Veď nakoniec je za to dieťa vždy zodpovedný rodič.
@lindusss2016 v Rakusku zijeme a u nas je vyskyt tohto svinstva. Totiz oni nesmu vyberat kliesta, ani ked ho najdu a zaroven ked je v skole su oni zodpovedni.
@ramesse no keby som mala spočítať to množstvo kliešťov, čo sme my už pochytali a nikdy potom neboli ani len bežné chorí... Takže ok, 90% má prejavy bežnej chrípky, ale koľko % je to z celého množstva tých, čo kliešťa majú? Ty poznáš koľko ľudí, ktorým to prešlo do encefalitídy?
@lindusss2016 Neviem, ci sme sa spravne pochopili. Ja pisem, ze 90% (presne percento neviem, mozno je vyssie) nakazenych, u ktorych sa prejavi ochorenie, sa prejavi len touto prvou, neskodnou fazou, ktora je na nerozoznanie od beznej virozy.
To kolko kliestov prenasa virus uz neviem, je to malo. A zaroven nie vzdy dojde k prenosu virusu, v niekolkych percentach sa s tym vysporiada sama imunita. Ja nijak netvrdim, ze KE je nejaka sialene rozsirene ochorenie, nie je. Ale kazdy jeden jedinec, ktory dojde do druhej fazy (alebo jeho rodicia) by dal vsetko za to, aby ockovany bol.
Aj ja sam, aj moje deti mali desiatky kliestov. Na nic sme neochoreli. Ale ockovani sme vsetci.
@ramesse tak teda čítaj komentáre vyššie, očkovania a mala encefalitídu. Takže jediná encefalitída, o ktorej ja viem a mala ju očkovania 🤔 náhoda?
@lindusss2016 Kde sa to rozporuje s mojimi tvrdeniami. Snad uz po epidemii covidu aj vratnik ve srobarne vie, ze ockovanie nie je 100% zarukou. A to ze "vy ste o niecom nepoculi" je pre diskusiu o ucinnosti ockovania irelevantne, o tom vieme vsetci tu co diskutujeme, ano? Ale keby chcem prispiet do tejto odbornej debaty, ja som pocul o desiatkch pripadov, ktore skoncili aj s trvalymi neurologickymi nasledkami. Nikto z nich nebol ockovany, ved naco. Ved kliestov je malo.
@lindusss2016 v Rakusku zijeme a u nas je vyskyt tohto svinstva. Totiz oni nesmu vyberat kliesta, ani ked ho najdu a zaroven ked je v skole su oni zodpovedni.
@kiki68 tam je ale asi toto očkovanie povinné, ak mám dobré info
Ano, vsetky deti ockovane, bez komplikacii. Manzel mal encefalitidu toto leto. Potom som sa dala zaockovat aj ja. Je to svinstvo riadne. Kym mu na to prisli....Celkova liecba 6 mesiacov, 2 mesiace bol uplne vyradeny z prevadzky. A tiez som dovtedy nepoznala nikoho, kto to mal. A bola by som radsej, keby doteraz nikoho nepoznam. Za mna prekonat encefalitidu rozhodne nestoji za to.
Deti dostali pred tyzdnom prvu davku, vedlajsie ucinky ziadne, inac maju len povinne ockovania. Na tymto som dlhsie rozmyslala, ale mame chatu uplne v lese a aj po nastriekani, z nich kazdy vecer vyberam 2-3 klieste. V tomto pripade odporucila aj doktorka, ktorej naozaj doverujem. Buduci rok sa dame aj my dospeli.
Deti dostali pred tyzdnom prvu davku, vedlajsie ucinky ziadne, inac maju len povinne ockovania. Na tymto som dlhsie rozmyslala, ale mame chatu uplne v lese a aj po nastriekani, z nich kazdy vecer vyberam 2-3 klieste. V tomto pripade odporucila aj doktorka, ktorej naozaj doverujem. Buduci rok sa dame aj my dospeli.
@zu82 ja moc niesom za ockovania ale z tych nepovinnych by som na tuto encefalitidu chcela dat tak reku chcem vediet nazory aj druhych lebo niesom 100%rozhodnuta no ja len koli tomu ze mala furt vychyta kliestov ja som mala jedneho za cely zivot a ona za sezonu ma aj 4 tak len koli tomu a uz predvcerom schytala jedneho

jasné syn je zaočkovani , vedlajšie učinky byvajú velmi velmi ojedinele