Klasické povinné očkovania - za a proti
Ahojte.
Mám otázku na mamičky, ktoré ste si nedali očkovať deti na klasické povinné očkovania. Pri porovnaní rovesníkov sú deti v poriadku alebo vidíte nejaký rozdiel, či to tomu dieťaťu pomohlo? Plus otázka, mali ste poprípade iné zdravotné komplikácie s nimi alebo ťažší priebeh chorôb?
Ďakujem za každú odpoveď 🙂
@rmm dakujem za info, ano ovladam to, tiez si studujem veci. Len skoda, ze si si z tych moznosti, ktore som uviedla vybrala len ten tetanus a nie napriklad osypky. A ano tetanus z kolektivnej imunity vyznam nema, ale ma vyznam pre ockovaneho cloveka. Nie vsetky hlboke rany sa daju dostatocne vydezinfikovat a ako pisem, v nemocniciach maju v poslednych rokoch pripady tetanickych krcov, a nedavno som zachytila aj smrt, prave preto, lebo ludia prestavaju ockovat. Skor tam vidim, ze mamicky maju psychologicky strach dat dieta zaockovat, boja sa vedlajsich ucinkov a toho, ze im to sposobia v podstate ONI, rozhodnutim ockovat. Neviem, ci ma chapes co mam na mysli.
@lienocka2808 Áno, chápem, dá sa to tak povedať, ale dá sa povedať aj to, že tie, ktoré očkujú, očkujú, lebo musia, čím sa zodpovednosti zbavujú, sú donútené. Ak neočkujú, sú zodpovedné ONY. Je to len uhol pohľadu. Osýpky, no keby sme ich prekonali my v detstve, naše deti by boli chránené cez materské mlieko. To by bola idylka. Spomenula som len malú kvapku v mori... Existujú nebezpečné choroby, aj osýpky môžu byť, hej.
@rmm dakujem za inteligentnu debatu, uz dlhsie som nemala moznost sa na urovni porozpravat s clovekom, ktory ma iny nazor ako ja.💓🙂
@lienocka2808 no ved to, ..je to o tom, coho sa ti ludia asi boja viac, ci nasledkov neockovania, alebo ockovania.... a rozhodnu sa.... ono aj vo vyssom veku su tie protilatky nizsie ako v mladosti po ockovani...potom skor chytia napr mums starsi....
@saimaa ano, je to o tom coho sa boja viac. Ale rozhodnutim neockovat svoje deti to nekoci, zacinaju sa tu opat rozsirovat choroby, ktore boli ockovanim uplne potlacene, napr. Osypky. Cize to, ze mamicka sa rozhodne neockovat nema vplyv len na jej dieta.
@lienocka2808 Je diskutabilné, vďaka čomu boli choroby potlačené. Určite sčasti očkovaním, to nespochybňujem, ale tiež sa zlepšili hygienické návyky – je dostupná čistá voda, sterilné prostredie a nástroje v nemocniciach, je dostatok jedla, máme doma teplo, veda pokročila. Zase existencia očkovania neukladá špeciálnu povinnosť očkovať. Solidarita sa dá prejaviť aj menej invazívne.
Predstav si, že by deti nejedli sladkosti, ľudia by nepili a nefajčili, kozmetiku by používali len prírodnú, prevažne z jedlých surovín, proste by jednotlivci robili tieto malé kroky, malo by to obrovský vplyv na život. Menej stresu a náporu na deti v školách, posilnenie výuky užitočných predmetov, ktoré naučia dieťa žiť zdravšie a zmysluplnejšie, nepachtiť sa za známkami, neskôr za mamonou. Ubrať z konzumu, učiť hodnotám. Ak by sa toto neprejavilo na zdraví, tak potom už neviem čo. So zmenou myslenia by sa redukovala aj výroba, menej by sa plytvalo. A teraz späť do reálneho života, ako toto všetko učiť svoje dieťa, keď okolie v tomto nie je vôbec solidárne? Najväčším prejavom solidarity v našej spoločnosti je nútené očkovanie. Tak to si môžeme zagratulovať.
@rmm uprimne sa velmi divim takym mamickam, pretoze ked si ti zoberieme cisto matematicky, tak percento, ze dieta bude mat nejake trvale nasledky po ockovani je naozaj minimalne. Ja vo svojom okoli naozaj nepoznam dieta, ktore by malo nejake trvale nasledky, tak isto ani moja pediatrucka v Petrzalke, ktora ma vo svojom rajone cca 2000deti. Takze, prirovnam to k tomu, ze sa budete chodit bat po moste, lebo je tam nejaka mala pravdepodobnost, ze spadne.
@rmm a este k tej solidarite, je smutne, ze sa tu vyjadruje prave k nej clovek, ktory vyuziva kolektivnu imunitu ockovanych deti...dnes uz je kazdy odbornik, kto si precita par clankov o ockovani bohuzial. Za studiami vsetkymi studiami su roky vyskumov (hovorim z vlastnej skusenosti, kedze som tiez doktorkou, nie v oblasti mediciny, ale blizkej oblasti). Dodnes napriklad neexistuje ziadna studia publikovana k karentovanom mediu o tom, ze ockovanie sposobuje autizmus. A vies preco? Lebo nesposobuje. Napriek tomu, existuje studia, myslim, ze ju robili Nori na vzorke 100tisic deti od r. 1992,ktora toto jasne vylucuje. Tak ja nerozumiem, ale ludia budu radsej verit konspiraciam. Ale co sa divim v narode, kde vedu v rebricku sledovanosti Horna Dolna a podobne serialy😀.
@lienocka2808 tak ono ked das dieta zaockovat a je vsetko ok, tak jasne ze to beries tak ako to beries. Moje deti tiez bez nasledkov. Ale sestrina dcera napr. mala po kazdom ockovani brutalne reakcie, ockovali potom uz vzdy nejakymi oslabenejsimi vakcinami, neviem ako sa presne tieto vakciny volali. Az posledna vakcina jej bola osudna a tyzden po ockovani v skolkarskom veku sa jej okamzite rozvinula do tyzdna autoimunitne ochorenie. Sama pediatricka vyslovila podozrenie, ze to sposobila vakcina. Jasne, ze sestra uz pri dalsich detoch bola zmatena, vystrasena atd. a bala sa ockovat...
@lienocka2808 Ja nikoho nežiadam, aby očkoval. Paradoxne väčšina neočkujúcich sú ľudia s negatívnou skúsenosťou po očkovaní. Vyzývame tu teda k solidarite neočkujúcich rodičov voči neočkovaným deťom, ktoré sú neočkované kvôli poškodeniu z očkovania? To je absurdné, veď to je jedna a tá istá skupina. Málokto neočkuje bez príčiny. Ak by si bola z odboru, nikdy by si si nedovolila tvrdiť, že ak niečo nie je výskumom dokázané, tak to nemôže existovať. Ľudia veria svojim skúsenostiam. Ja nechápem, prečo si ľudia myslia, že každý odborník hovorí, čo naozaj vie. Jedna vec je odbornosť, druhá motivácia a chuť hovoriť pravdu.
@rmm malokto neockuje bez priciny? Nesuhlasim. Vacsina neockuje naozaj preto, lebo si niekde nieco precitali a su to vacsibou jesnoduchsi ludia. Toto su naozaj skusenosti pediatrov, ktorych osobne poznam z prvej ruky. Dovod neockovat kvoli negativnej skusenosti pri prvom dietati samozrejme chapem. Co sa tyka dalsej mamicky, ktora mi pisala, ze sa u jej dietata vyvinulo po ockovani autoimunitne ochorenie, podla toho co pisala, uz pri prvych vakcinach malo dieta zle reakcie, tam podla mna pochybila lekarka a ockovat dalej nemala. A samozrejme ockovanie naozaj nie je pre kazdeho, ale ked sa bude naozaj neockovat bezdovodne, zase tu budeme mat osypkove epidemie a podobne. A osypky nie su kiahne, ako som si mala moznost vsimnut u niektorych jedincov, ze to k tomu prirovnavaju, cca 20percent konci smrtou s komplikaciami s osypkovym zapalom pluc.
@rmm nemyslim si, ze vynasa sudy z par prehliadok, ak niekto robib10 rokov pediatra a Ak ma niekto v rajone 2000deti, tak to je celkom slusna vzorka a mam znamych pediatrov troch. A v podstate vsetci su toho nazoru ako som vyssie pisala. A ano chyby robi kazdy jeden clovek, aj lekari.
Ale páči sa mi tá tvoja postupnosť. Najprv si vytiahla svoj titul, potom označovanie neočkujúcich za jednoduchších...
@lienocka2808 Asi nenájdeme nejaký prienik v tejto téme. Proste zriedkavý vyskyt vážnejšieho ochorenia po očkovaní vraj stojí za to, pretože tak stále ochránime väčšinu. Čo tam po tom jednom z 1000 či 10000? No, mamu toho dieťaťa niečo po tom... Asi...
@rmm ak si si riadne citala moje prispevky, ale evidentne nie, tak to, ze ti co odmietaju ockovat deti / nebavime sa teraz ze na zaklade nejakej zlej skusenosti s ockovanim starsieho dietata/ su povacsine jednoduchsi ludia, tak to je skusenost pediatrov, ktorych poznam. Ja nikde nepisem, ze si to myslim, tak tu prosim ta neprekrucaj veci. Ano prienik nenajdeme. Lebo vacsia pravdepodobnost je, ze dostane tvoje dieta osypky, alebo mumps a bude mat trvale nasledky ako trvale nasledky z ockovania 🙂 ale to uz nevidis, resp vidiet nechces 🙂 . A to , ze neockovane deti nechodia k lekarom, lebo su zdrave, no necham ta v tom 🙂. pekny vecer este prajem, myslim, ze dalsia komunikacia je zbytocna
@rmm neviem, co ti mam na toto povedat, je mi to lúto, že má tvoje dieta takéto problémy. Ale to nevie nikto dopredu, ze ako kto bude reagovat. A vtedy si sa asi rozhodovala na zaklade pravdepodobnosti, ked si davala dieta ockovat. to ostatne je bohuzial ZIVOT. zelam vela zdravia aj tebe aj tvojej dcerke
@rmm to ano, ale neockovat preto, lebo sa bojime neziaducich ucinkov, je ako prestat vychadzat z domu, preto, lebo by nas mohlo zrazit auto.
@saimaa presne to zaujimalo aj mna, tu v tomto okrese to az take bežne nie je co viem. Som rada za vsetky správy, lebo to nie je jednoduchá otazka. A hlavne Ano viem aj o starších fórach ale nevedel som nic najst aktuálne o vývoji. Viem len ze kazdym rokom sa zvyšuje počet neockovanych deti, ako aj to ze v niektorých krajinách nie je ani tolko povinných očkovani ako u nas.. takze naozaj Dakujem za každé info 🙂

@lienocka2808 Pri podozrení na tetanus zvyknú v nemocnici pichať pre istotu protilátky, aj keď je človek očkovaný, čiže by možno stačilo aj to. Toto zrovna nie je očkovanie, ktoré zabezpečí kolektívnu imunitu, preto z hľadiska povinnosti či solidarity zmysel nemá. Taktiež sa vyskytuje najmä v nerozvinutých krajinách, keďže sú tam horšie hygienické podmienky, u nás výnimočne. Jednak sa bábätko nemá ako nakaziť, ak neprebieha pôrod niekde v lese, takže by sa to očkovanie dalo oddialiť, a jednak dospelí ľudia žijú dnes už kancelárskym životom vo väčšine, takže aj tá možnosť nákazy sa znížila. Tá baktéria sa musí dostať do rany a potrebuje prostredie bez kyslíka, čiže ak rana pekne krváca, je tam kyslík a ohrozenie je zanedbateľné. Horšie sú na tom feťáci, čo si pichajú dakde vonku, lebo ihla robí malú dierku, rana veľmi nekrváca a stačí, ak bola ihla kontaminovaná, napr. si pichá v konskej stajni. 😀 Ranu je dobré ošetriť peroxidom vodíka, kto vie trochu chémiu, tak dojde na to prečo. 🙂 A dalo by sa rozprávať ešte dlho. Podľa mňa sa neočkujúci boja aj chorôb, preto si ich študujú, nech vedia, čo robiť kedy. Kiežby sa radšej dojčenie viac podporovalo, to hrá veľkú rolu pri zvládaní chorôb v najzraniteľnejšom období, teda prvé dva roky života.