icon

Očkovanie MMR a Hexa počas výskytu kiahní?

16. jún 2026

Ahojte
V jasliach majú kiahne. V piatok sme mali ísť s malými na očkovanie MMR a Hexa.
Keďže to už nejaké dieťa v tých jasliach má a je doma, môže to mať kľudne aj naša malá a teda aj jej brat.
Ja nemám chuť dať deti v takomto prípade očkovať keďže je reálne, že už sú infikovaní.
Vyznáte sa v Tom troška?
Prosím vás, ja tu nemám ani omylom v úmysle vytvárať očko a neočko tábory a diskusie.
Tu mi ide len i vaše skúsenosti ako to bolo v podobnom prípade u vás/vašich detí.
Ďakujem všetkým veľmi pekne za relevantné informácie ♥️.

anonym_937207
16. jún 2026

@anonym_autor tak v tomto prípade nakoľko kiahne sú náročné na imunitu sa očkovanie odkladá. Tu nemáte ani nad čím rozmýšľať. Buď budete doma s dieťaťom od dnes a počkáte na koniec inkubačnej doby alebo pôjde dieťa naďalej do jasli a budete čakať asi viac keďže je možné že aj keď vaše dieťa aktuálne nakazené nie je , ostatné môžu. Kiahne sú vysoko infekčné ako vzduchom tak dotykom, šanca je naozaj veľká, dieťa je infekčné už pár dní pred vypuknutím a zvyčajne sa 10-14 deň po strete vyjdú kiahne najavo. Takže máte 2 možnosti , buď s deťmi doma do konca inkubačnej doby ( nie som si istá koľko to je , na internete určite nájdete) alebo čakať dlhodobo, lebo to môže byť otázka niekoľkých týždňov vzhľadom na kolektív.
Ja by som dieťa nechala doma. Každá vakcína je záťaž pre dieťa a aj keď novodobé matky za každú cenu chodia, labzujú lebo šak nech chytia deti imunitu, ja som na toto opatrná ak viem že sa dieťa pôjde očkovať. Ďalšia vec , či si to môžete dovoliť ostať doma....

autor
16. jún 2026
@anonym_937207

@anonym_autor tak v tomto prípade nakoľko kiahne sú náročné na imunitu sa očkovanie odkladá. Tu nemáte ani nad čím rozmýšľať. Buď budete doma s dieťaťom od dnes a počkáte na koniec inkubačnej doby alebo pôjde dieťa naďalej do jasli a budete čakať asi viac keďže je možné že aj keď vaše dieťa aktuálne nakazené nie je , ostatné môžu. Kiahne sú vysoko infekčné ako vzduchom tak dotykom, šanca je naozaj veľká, dieťa je infekčné už pár dní pred vypuknutím a zvyčajne sa 10-14 deň po strete vyjdú kiahne najavo. Takže máte 2 možnosti , buď s deťmi doma do konca inkubačnej doby ( nie som si istá koľko to je , na internete určite nájdete) alebo čakať dlhodobo, lebo to môže byť otázka niekoľkých týždňov vzhľadom na kolektív.
Ja by som dieťa nechala doma. Každá vakcína je záťaž pre dieťa a aj keď novodobé matky za každú cenu chodia, labzujú lebo šak nech chytia deti imunitu, ja som na toto opatrná ak viem že sa dieťa pôjde očkovať. Ďalšia vec , či si to môžete dovoliť ostať doma....

@anonym_937207
Ďakujem veľmi pekne za odpoved, som na materskej, tak Bohu dik, som doma. Tiež som rozmýšľala, že ho nechám doma od zajtra.
Len rozmýšľam, či s nimi môžem zatiaľ ísť aspom von pokiaľ nevidím symptómy. Nebudem extra na ihriskách s deťmi ale byť teraz 2 týždne len doma, to by bolo na nevydržanie.
Tiež som za to neickovat. Máme teda fajn dr no už máme práve kôli chorobám dosť toho zameškané. Tak dúfam, že tie kiahne a inkubačná dobu zoberie do uvahy

anonym_937207
16. jún 2026
@anonym_937207

@anonym_937207 ešte doplním , ak by náhodou aj dieťa bolo nakazené a dostalo MMR nie je to žiadna život ohrozujuca situácia, len na dieťa by to mohlo byť moc , možno by to horšie zvládalo , predĺžilo by sa to celé.. najmúdrejšie zavolať pediatricke a povedať jej čo je vo veci , ona pozná vaše deti najlepšie

anonym_937207
16. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_937207
Ďakujem veľmi pekne za odpoved, som na materskej, tak Bohu dik, som doma. Tiež som rozmýšľala, že ho nechám doma od zajtra.
Len rozmýšľam, či s nimi môžem zatiaľ ísť aspom von pokiaľ nevidím symptómy. Nebudem extra na ihriskách s deťmi ale byť teraz 2 týždne len doma, to by bolo na nevydržanie.
Tiež som za to neickovat. Máme teda fajn dr no už máme práve kôli chorobám dosť toho zameškané. Tak dúfam, že tie kiahne a inkubačná dobu zoberie do uvahy

@anonym_autor no na ihrisko by som nešla , s rešpektu ku deťom ktoré nemajú ani rok a už ihrisko navštevujú. Inak von normálne môžte ísť v pohode , nedá sa povedať ak je nakazene kedy začne byť infekčné, môžte to byť na 8., 10. ale aj na 15 deň

autor
16. jún 2026
@anonym_937207

@anonym_937207 ešte doplním , ak by náhodou aj dieťa bolo nakazené a dostalo MMR nie je to žiadna život ohrozujuca situácia, len na dieťa by to mohlo byť moc , možno by to horšie zvládalo , predĺžilo by sa to celé.. najmúdrejšie zavolať pediatricke a povedať jej čo je vo veci , ona pozná vaše deti najlepšie

@anonym_937207
Ej, tieto žive vakcíny dať chorému dieťaťu, tobôž s kuahnami, to by som veru mala strach. Kamošku a mala už samotnú vakcínu hrozne ťažko niesla, že dr jej odmietla dať dalsie dávky.
A na ihrisko by som išla len keby tam deti neboli. Teda doobeda, to je takmer nik tu u nás pred panelákom 🙂 Ďakujem pekne za odpovede.

anonym_26d2f7
16. jún 2026

Ja sa len cudujem, preco sa toto nepytas svojej Dr do telefonu... Myslim ze je to otazka skor na odbornika, a Tvojho, nez na laicku verejnost. Ako prve by som teda ja osobne dvihla telefon a pytala sa pediatricky, len preto sa trochu cudujem. 🙂

euka210
16. jún 2026

@anonym_autor ako pisu, odlozit ockovanie, poradit sa s dr.

belllinka
16. jún 2026
@anonym_26d2f7

Ja sa len cudujem, preco sa toto nepytas svojej Dr do telefonu... Myslim ze je to otazka skor na odbornika, a Tvojho, nez na laicku verejnost. Ako prve by som teda ja osobne dvihla telefon a pytala sa pediatricky, len preto sa trochu cudujem. 🙂

@anonym_26d2f7 tu nie je nic na pytanie sa pediatricky. Tu je to jednoznacne, ze ockovanie odlozit

anonym_cf3367
16. jún 2026

Očkovanie odložiť ale néda mi otázka má dosta MMR či Hexa očkovanie lebo spomínate oba a má taký pocit že oba sa nemôžu náraz v jeden deň že je potrebný niejaky odpust.

kvietok1233
17. jún 2026

@anonym_autor preložila by som očko po lete

anonym_31f564
17. jún 2026

To aký pediater chce pichnúť MMR a hexu naraz? Normalne som ostala zarazená

autor
17. jún 2026
@anonym_26d2f7

@anonym_26d2f7
Ahoj. Samozrejme. Včera naša dr neordinovala a domov som prišla neskôr. Nechcela som kôli tomu volať iným lekárom. Z takýchto veci som nervózna a preto som sem písala. Nie ako náhrada rád za tie lekárske aké aspom narýchlo možno skúsenosti druhých 🙂.
To vieš, že budem riešiť s dr, nie som z tých, čo zásadné veci riešia takto. Aké ako pár dobrých rád, potvrdení je to tu fajn.

anonym_45a7da
17. jún 2026
@anonym_937207

@anonym_937207 nas po MMR ockovani dostal covid a nikomu neprajem zazit ten priebeh, fakt nie. Ked mozem, odlozim.
A to idete ockovat Hexu a MMR naraz? To dufam, ze nie, ci to su rozne deti. Toto sa v ziadnom pripade nesmie ockovat spolu.

anonym_45a7da
17. jún 2026

@anonym_autor hlavne nedaj MMR a Hexu spolu!!!

anonym_26d2f7
17. jún 2026
@belllinka

@anonym_26d2f7 tu nie je nic na pytanie sa pediatricky. Tu je to jednoznacne, ze ockovanie odlozit

@belllinka ano lenze normalna pediatricka jej predsa toto povie (ak zrovna v ten den nerobi, tak ma zastup) do telefonu po minute a len preto nerozumiem tym pribehom na forach a otazkam na 99% laikov....

belllinka
17. jún 2026
@anonym_26d2f7

@belllinka ano lenze normalna pediatricka jej predsa toto povie (ak zrovna v ten den nerobi, tak ma zastup) do telefonu po minute a len preto nerozumiem tym pribehom na forach a otazkam na 99% laikov....

@anonym_26d2f7 Noo, asi to nebude úplne kompletná pediatrička, ak chce pichať hexu a MMR naraz 🙂 Ale hlavne, že verme pediatrom

anonym_8fb9a8
17. jún 2026

@anonym_autor odlozila by som to, bez ohladu na nazor pediatra,

anonym_937207
17. jún 2026
@anonym_45a7da

@anonym_937207 nas po MMR ockovani dostal covid a nikomu neprajem zazit ten priebeh, fakt nie. Ked mozem, odlozim.
A to idete ockovat Hexu a MMR naraz? To dufam, ze nie, ci to su rozne deti. Toto sa v ziadnom pripade nesmie ockovat spolu.

@anonym_45a7da píšem že životu nebezpečné to nie je ako čo ja viem herpes pre 3 týždňové dieťa. Ale priebeh horší, od dieťaťa k dieťaťu. Niekedy sa stane že absolútne neviete že dieťa vôbec v nejakom kontakte bolo a dáte nevedomky zaočkovať....

anonym_937207
17. jún 2026
@belllinka

@anonym_26d2f7 Noo, asi to nebude úplne kompletná pediatrička, ak chce pichať hexu a MMR naraz 🙂 Ale hlavne, že verme pediatrom

@belllinka z lekárskeho hľadiska to nie je zakázané. Navyše ak má pani deti čo sú 200x po sebe choré a furt niečo. Ale robí sa to veľmi veľmi zriedka vzhľadom na detský organizmus na ktorý to môže byť veľa, navyše ak má stále pokúšanú imunitu. Osobne by som naraz svoje nedala zaočkovať, ale ak by bol k tomu dôvod , dala. My nevieme anamnézu jej detí, to vie len pediater a aj ten môže ordinovať len s našim súhlasom

anonym_26d2f7
17. jún 2026
@belllinka

@belllinka ak to nie je kompletna pediatricka (inak pekne si ju hned kategorizovala, asi mas nadprirodzene schopnosti z par slov toto usudit) a matka jej neveri, v ten moment by som brala kartu a idem k inej. Bud mojmu lekarovi verim a riadim sa jeho odporucaniami, alebo neverim a nechodim k takemu. Ale nie ze chodim niekde a zaroven mu neverim, upodozrievam a este aj pindam nanho.
Za mna sa uplne na hlavu hocijake podobne spekulacie.

anonym_33906e
17. jún 2026

@anonym_autor určite teraz očkovanie odložiť. Mala by ti to navrhnúť ak sana pediatrická

andreakukelova
18. jún 2026

@anonym_autor teraz neočkovať, počkať kým prejde inkubačná doba...dohodni sa s pediatričkou na odklade očkovania

jablkovastrudla
18. jún 2026

Odlozit. Moj syn mal teraz preockovanie MMR, do tyzdna dostal kiahne. On dva dni skoro cele prespal, vysyp mal katastrofalny, kiahne v ociach aj ustach, ledva rozpraval.a iba dufam ze mi nezostanu jazvy. Teraz ma kiahne mladsi, uplne iny priebeh, na tvari ich ma iba par, je zivy a vesely, jest mu chuti.
Keby viem ze mame v okoli kiahne tak ockovanie posuniem.
Inak som prekvapena ze hexa a mmr ockuje spolu, to mate normalne v ockovacom kalendari?

autor
18. jún 2026

Baby, ide o očkovanie 2 deti. Jedno s Hexa a druhé mmr. Sorry, blbo som to napísala.
Dr nemá zástup, ona robí len 3x do týždňa. Ja jej verím, len som hneď v ten deň chcela počuť názor iných, ktorí možno majú podobnú skúsenosť. Deti sú fakt často choré a teraz, keď konečne začalo byť dobre tak tieto pliagy prišli.
Okrem kiahní majú aj 7 chorobu - ruky, nohy,ústa a od rána to má aj malý 🤯. Aby nuda nebola, našla som už dve červené virážky, jednu na krku, druhý v páse.
Takže toho k dr ani neberiem pre istotu. Naša dr je fajn, len ozaj to očkovanie sa posúva od minulého roku o oboch detí.
Ďakujem vám všetkým za postrehy a dobré rady 🌸🙂