icon

Očkovanie proti tetanu a autizmus

11. aug 2025

Dobry den, syn ma 5 rokov, je autista. Mame naplanovane ockovanie proti tetanu, ale stale vaham ci ho dat zaockovat. Ake mate skusenosti mamicky, ktore mate deti s autizmom? Pripadne aj ine mamicky ake mate skusenosti, bola po ockovani nejaka neprijemna reakcia? Dakujem.

martinmmartin
11. aug 2025

Autizmus s tym nema nic. Ide to do svalu a bude modrina jak hrom

luliu
11. aug 2025

@anonym_autor autista rovnako ako zdravé dieťa sa ľahko porani, tetanus je nebezpečné ochorenie, neváhala by som

tanyan
11. aug 2025

Čo je podľa teba "nepríjemná reakcia?"
Myslíš preočkovanie v šiestom roku na záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detská obrna?
https://www.uvzsr.sk/web/uvz/ockovaci-kalendar-...
Ako reagoval organizmus na základné očkovanie? Čo hovoria lekári? Navrhujú odklad alebo posun kvôli aktuálnemu alebo dlhodobému stavu?
A tiež by som zobrala do úvahy pravdepodobnosť / mieru reálneho rizika... Žijete na konskej farme alebo niečo podobné?

sara07
11. aug 2025

to ti nik nepovie ako to u vás bude
suhlasim čo píše tanyan
prípadne sa porad s mudr , v poradni pre rizikové očkovanie , kludne môžete mat v pohode priebeh bez ničoho atd ... a tiež môže mat regres
a ešte ako zvláda odber krvi, zvlada inekcie ?

sihe
11. aug 2025

treba porozmýšľať, či je to vôbec nutné… Tetanus sa nedá len tak „chytiť“ z bežného škrabnutia alebo porezania.
Baktéria, ktorá ho spôsobuje, potrebuje na rozmnoženie špecifické podmienky – hlbokú, špinavú a málo prekrvenú ranu, kde nie je prístup kyslíka. Najčastejšie ide o prepichnutia hrdzavým predmetom, znečistené rany od pôdy alebo hnoja, či vážne rozdrveniny.
Bežné porezanie v kuchyni, škrabanec od mačky alebo odretie kolena na asfalte väčšinou riziko nepredstavuje, ak sa rana vyčistí a zahojí.
Preto v realite nie je také ľahké tetanus dostať — v každodennom živote sú tie „správne“ podmienky pre baktériu dosť zriedkavé.
Na Slovensku sa hlási len 0–3 prípady ročne, väčšinou u starších ľudí s veľkými znečistenými ranami. Ide teda o veľmi zriedkavé ochorenie a šanca nakaziť sa je veľmi malá, pokiaľ nejde o vážne a špinavé poranenie..

44janica44
11. aug 2025
@sihe

treba porozmýšľať, či je to vôbec nutné… Tetanus sa nedá len tak „chytiť“ z bežného škrabnutia alebo porezania.
Baktéria, ktorá ho spôsobuje, potrebuje na rozmnoženie špecifické podmienky – hlbokú, špinavú a málo prekrvenú ranu, kde nie je prístup kyslíka. Najčastejšie ide o prepichnutia hrdzavým predmetom, znečistené rany od pôdy alebo hnoja, či vážne rozdrveniny.
Bežné porezanie v kuchyni, škrabanec od mačky alebo odretie kolena na asfalte väčšinou riziko nepredstavuje, ak sa rana vyčistí a zahojí.
Preto v realite nie je také ľahké tetanus dostať — v každodennom živote sú tie „správne“ podmienky pre baktériu dosť zriedkavé.
Na Slovensku sa hlási len 0–3 prípady ročne, väčšinou u starších ľudí s veľkými znečistenými ranami. Ide teda o veľmi zriedkavé ochorenie a šanca nakaziť sa je veľmi malá, pokiaľ nejde o vážne a špinavé poranenie..

@sihe chyba ti este podstatná info okrem toho ze je male riziko nákazy. Ak sa človek nakazi a prejavi sa nákaza väčšinou je už neskoro, liečba je neucinna a v drvivej väčšine prípadov konci nákaza smrtou- nie peknou.

Autorka odporucam po každom očkovanie chladive nalasti...ja dávam sebe sj deťom, modriny ani opuchy sme nikdy nemali.

sara07
11. aug 2025
@44janica44

@sihe chyba ti este podstatná info okrem toho ze je male riziko nákazy. Ak sa človek nakazi a prejavi sa nákaza väčšinou je už neskoro, liečba je neucinna a v drvivej väčšine prípadov konci nákaza smrtou- nie peknou.

Autorka odporucam po každom očkovanie chladive nalasti...ja dávam sebe sj deťom, modriny ani opuchy sme nikdy nemali.

@44janica44 tu sa nebavíme o opuche alebo teplote ale o možno regrese v spravaní
momentálne su učinne antibiotika , v zahraničí napr v tomto prípade nepreočkovavaju hned ako u nás ale urobia ster a následne testy ale tak my sme uplne niekde inde

colsami
11. aug 2025

Velmi zaujimave ako sa tu hovori o konskych farmach a znecistenych prostrediach. Na veterinach je rocne x pripadov psov s tetanusom, ktore ziju normalne v domoch a na zahradach v cistych obytnych zonach. Vobec to nie je take zriedkave. Takze az tak by som nedehonestovala moznost nakazenia sa tetanom aj u ludi, kedze aj u ludi mavame par pripadov kazdy rok. Je to bakteria ktora sa vyskytuje v pode a nielen v extremne znecistenych prostrediach alebo na konskych farmach 🙄

mirokub
Odpoveď bola odstránená
viestta
11. aug 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub koľko tých nakazených potrebuješ? Stačí v jednotkách alebo až ked sa budú ratar vo stvorcifernych číslach budeš to považovať za potrebne?

anonym_5603da
11. aug 2025

Dieťa malo preočkovanie v predškolskom veku. Predpokladám, že to bolo toto očkovanie. Asi 3-4 hodiny po očkovaní mal "nejaký kolaps nervovej sústavy". Ako sa v sede hral, zrazu sa zviezol ako handrová bábika. Nevedel normálne fungovať,a plakal tak až si trhal vlasy. Po pár minútach sa vrátil do "normálu", zopakovala sa to o hodinu ešte raz. V noci sa zobudil a nevedel spať. Čo by nebolo akože zvláštne, ale za celý život sa mu to nestalo, spal od bábätka tvrdo ako poleno. Lekárka moje nahlásenie nežiadúcich účinkov, nebrala vôbec na vedomie. Žiadne hlásenie ani vyšetrenie neurobila, bola arogantná a nepríjemná, že ako som si vôbec dovolila to spájať s očkovaním. Po pár mesiacoch začali problémy s alergickými reakciami, ekzémy, zmeny správania. Alergologička nezistila príčinu, len ma nezabudla informovať, že pri ďalšom očkovaní odporúča dieťa nadopovať liekmi, ktoré budú tlmiť jeho reakcie. Od vtedy je to už 8 rokov a k pediatričke chodím iba na preventívne prehliadky. Dieťa ma diagnostikované poruchy učenia atď.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
truhlikvseved
16. sep 2025

@anonym_autor Odporucam pozret videa ako vyzera tetanus. Moze to chytit hocikde ak sa bude hrabat v zemi a bude mat otvorenu ranu, alebo hrdzave zelezo sa poreze.

To ze je malo pripadov dava zmysel kedze je ockovane povinne a vacsina populacie je zaockovana.

tanyan
19. sep 2025
@truhlikvseved

@anonym_autor Odporucam pozret videa ako vyzera tetanus. Moze to chytit hocikde ak sa bude hrabat v zemi a bude mat otvorenu ranu, alebo hrdzave zelezo sa poreze.

To ze je malo pripadov dava zmysel kedze je ockovane povinne a vacsina populacie je zaockovana.

@truhlikvseved Čo má spoločné hrdzavé železo s tetanom? Nemyslíš sepsu? Niektorí tetanus a sepsu vo vyjadreniach kombinujú a je to zavádzajúce.