icon

Riziká očkovania s mutáciou MTHFR u dojčiat

1. jan 2026

Dobrý deň, možno sa tu nájde zdravotník, ktorý by mi povedal svoj názor.
Mám trombofilnú mutáciu MTHFR C667T homozygot. Moja dcéra má 3 mesiace a ide na svoje prvé očkovanie (Hexa, Prevenar, RSV). Hematológ povedal, že je zbytočné robiť jej takej malej testy, či túto mutáciu zdedila po mne, zaujímalo by ma ale, okrem zvýšeného rizika trombózy po očkovaní, sú aj iné riziká? Niečo, čo by som mala sledovať na malej po očkovaní, alebo nejaký postup, čomu sa preventívne vyhnúť, aby to zvládla čo najlepšie?
Ďakujem veľmi pekne.

marianarem
1. jan 2026

@anonym_autor Ja mam tuto mutaciu a nikdy som nemala ziadne problemy po ziadnom ockovani a ani neviem o ziadnych rizikach. Jem stravu bohatu na aktivny folat, v zatazovejsich obdobiach beriem aj doplnok. Moj syn ma mutacie dve, ockovania mava takisto uplne v ramci normy, nic neobvykle. Ked bol babatko, tiez sme mu doplnali aktivny folat, kedze bol na UM, teraz sa to snazim vykryt stravou.

petamich
1. jan 2026

Tuto mutaciu ma relativne vysoke % populacie, v Europe odhaduju az 15%, ja som to riesila s hematologickou a povedala mi, ze to nie je prekazka pre standardnu ockovaciu schemu. Ze sa to nepovazuje za kontraindikaciu a tato mutacia samotna nie je silny trombofilny faktor, takze by ani nejako vyrazne (ak vobec) nemala zvysovat riziko trombozy.

autor
2. jan 2026
@marianarem

@anonym_autor Ja mam tuto mutaciu a nikdy som nemala ziadne problemy po ziadnom ockovani a ani neviem o ziadnych rizikach. Jem stravu bohatu na aktivny folat, v zatazovejsich obdobiach beriem aj doplnok. Moj syn ma mutacie dve, ockovania mava takisto uplne v ramci normy, nic neobvykle. Ked bol babatko, tiez sme mu doplnali aktivny folat, kedze bol na UM, teraz sa to snazim vykryt stravou.

@marianarem prosím čím konkrétne ste dopĺňali bábätku folát?

marianarem
2. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Kupila som v Polsku doplnok Q-Folian, ktory neobsahuje ziadne pridavne latky. Kupovali sme mlieko s najmensim obsahom umelej B9, ktoru prave ludia s MTHFR mutaciou tazsie spracovavaju. Vypocitali sme, kolko treba doplnit, vysypali obsah z toboliek, navazili a zamiesali s UM. Moj manzel je ale vystudovany chemik, ma presnu vahu, vie, ako spravne miesat prasky a podobne.Radsej teda nic nedoporucujem, my sme to robili na vlastnu past len preto, ze manzel sa v tom vyzna.
Ja by som na tvojom mieste dala vysetrit otca dietata, ak on tuto mutaciu nema, tak dieta je len heterozygot a tam to netreba nejako riesit. Ja som mojho maleho tiez netestovala, dal sa len muz, ked som bola tehotna a v nasom pripade bolo jasne, co bude mat maly. Potom sa mozes spytat.pediatra. Ja som uz davnejsie nepozerala, ake su teraz doplnky, mizno su uz aj kvapky. Teraz uz idem len cez stravu.

anonym_ecc366
3. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor mam tuto mutaciu
Hematolog jasne povedal, ze to nema suvis s ockovacou schemou