Tetraxim alebo Hexa: Ktoré očkovanie zvoliť pre dieťa?
Ahojte, moja dcerka mala odklad ockovania do 2 rokov, zachvilku ideme ockovat. Je tu moznost ze malej doktorka da hexu, alebo tetraxim. Ma tu niekto dietatko, ktoremu bolo zakladne ockovanie urobene tetraximom? Dakujem za odpovede 🙂
Ahojte, dala som malú ockovat, dala som jej tetraxim a nič iné nemá vlastne. Lebo som nechcela. Začala som pred tretím rokom, nedávno mala druhu vakcinu. Ja som mala variantubuf úplne neočkovať alebo jej dať jednu vakcinu. Tak som spravila take niečo medzi
No to je paráda, ja tiež plánujem niečo "medzi" a medzi 1 a 2 dávkou dlhší interval, tretiu uvidím. Dcérka skoro 2 a pol ročná ešte nemala pichané nič, ale teraz by som začala, no nechcem dávať hexu (ostatné vôbec). Tak som rada, že je možnosť dať aj Tetraxim v tomto veku! Nič ste nemuseli doplácať? doktorka s tým bola v pohode, nefrflala? a dcérka mala nejakú reakciu? Snáď to deti v tomto veku lepšie znášajú.
Sú na výber ešte nejaké iné vakcíny, ktoré by boli hradené ? napríklad obyčajný Infanrix ( nie Infanrix hexa). A ešte posledná otázka🙂 ->povedala ti tvoja doktorka o týchto možnostiach alebo si si to musela pozisťovať sama?
Inak ešte keď pozerám na tie dátumy- Január 2025 - idete za chvíľku očkovať a nedávno mala druhú dávku, tak ste asi nezačali v januári minulý rok ale až tento rok..?
Čo sa týka doplácania, tak niečo malo som musela doplatit, tuším okolo 15 euro to bolo. Čo sa týka doktorky, ja mám super doktorku, ani raz mi nič zle nepovedala. Len som jej povedala že buď nebudem ockovat, alebo budem a iba niečo a ona povedala že v pohode že či som s tym ok že jej podpíšem papier o tom že nechcem ockovat. Tak som podpisala a hotovo, ale nenahovarala ma na nič a bola taká že každého rozhodnutie, že keby si rozmyslim že jej mám povedať.
Noooo a vakciny, zisťovala som si sama. Ja som prišla s tým že chcem tetraxim nech mi ho da na recept, lebo bežne ho nemá, málokto to chce, všetci si dávajú hexu.
Vakcína je ťažko k dostupnosti ale, ja som napr z BA a zo všetkých lekárni som ju vedela dostať len v ružinovskej nemocnici, pretože ona je balená po 10 a nechcú otvárať balenie kvôli jednej. A to som bola asi v piatich lekárňach.
A dcerka nemala vôbec reakciu na prvú vakcinu a na druhu mala len miesto vpichu trochu červene a mala asi cca 2 týždne na mieste kde bola ockovana takú hrudku pod kožou, ale inak nemala ani horúčku ani nič.
Ockovana bola nakoniec až v októbri ( 2 roky 10 mesiacov) a preočkovaná o pól roka. Bola sem tam chorá že mala soplik alebo tak a ja som taká že keď neni sto percent zdrava 2 týždne, tak jej to pichnut nedám a este sme aj dosť cestovali medzitým a to som nechcela ani pred a ani po aspoň 2 týždne, takze ja som trochu zložitejšia haha 😅
Takže sa musím priraviť na zháňanie ( ale som z BA tiež🙂 a verím, že s mojou doktorkou problém nebude, že by mi to nechcela predpísať. Určite ma bude lámať na hexu. Dôležité je, že vďaka tebe viem, že sa dá vybrať aj Tetraxim. Myslím si, že v zákone nie je napísané, akou vakcínou treba očkovať, len proti ktorým chorobám. Inak tiež som podpisovala papier, že nechcem očkovať a aj som bola predvolaná na RÚVZ. Som rada, že tvojej dcérke nič nebolo, veľmi ma to ukľudnilo. A ja som tiež taká, že očkovať len len ak je 200% zdravá, to znamená dlhý čas predtým a ani nikto v okolí nesmie byť chorý 🙂
Ešte mi napadla taká logistická vec - keď si si išla vybrať vakcínu do lekárne, musela si ju nejako špeciálne prepravovať? išla si s tým hneď za doktorkou potom? trochu sa obávam tej logistiky, aby sa tá látka nejako nepokazila, nechcem to mať u seba doma v chladničke a terigať sa s tým po meste, domov a potom k doktorke.
Takže sa musím priraviť na zháňanie ( ale som z BA tiež🙂 a verím, že s mojou doktorkou problém nebude, že by mi to nechcela predpísať. Určite ma bude lámať na hexu. Dôležité je, že vďaka tebe viem, že sa dá vybrať aj Tetraxim. Myslím si, že v zákone nie je napísané, akou vakcínou treba očkovať, len proti ktorým chorobám. Inak tiež som podpisovala papier, že nechcem očkovať a aj som bola predvolaná na RÚVZ. Som rada, že tvojej dcérke nič nebolo, veľmi ma to ukľudnilo. A ja som tiež taká, že očkovať len len ak je 200% zdravá, to znamená dlhý čas predtým a ani nikto v okolí nesmie byť chorý 🙂
Ešte mi napadla taká logistická vec - keď si si išla vybrať vakcínu do lekárne, musela si ju nejako špeciálne prepravovať? išla si s tým hneď za doktorkou potom? trochu sa obávam tej logistiky, aby sa tá látka nejako nepokazila, nechcem to mať u seba doma v chladničke a terigať sa s tým po meste, domov a potom k doktorke.
@sassy_girl preco si myslite, ze ta vakcina je lepsia ako hexa?
V Ružinovskej nájdeš určite. Len je tam viac lekárni, tak len v jednej to mali. Co sa týka prevozu, ja som to odniesla hneď doktorke a oni to dali do chladničky. A keď som mala termín tak som už len prišla s malu
@sassy_girl preco si myslite, ze ta vakcina je lepsia ako hexa?
@anonym_e6d82c ahoj🙂 ( inak tu na MK je vraj pravidlo, že si všetci tykajú🙂 z akého dôvodu sa pýtaš? len tak všeobecne? Tetraxim obsahuje 4 zložky miesto 6stich v Hexavakcíne a to tetanus, záškrt, čierny kašel a detská prenosná obrna. Vynechané sú hepatitída B a "hemofil". Obsahuje celkovo menej antigénov a skoro 3x menej hliníkových solí. Mne vyhovuje, že tie dve zložky, sú vynechané, nakoľko sú práve tieto (okrem čierneho kašla) problematickejšie z hľadiska reakcií a okrem toho, hepatitída B, ktorá žiadnemu dieťaťu v takom mladom veku nehrozí sa navyše spája s určitými nežiaducimi účinkami, ktoré sa môžu prejaviť v dlhšom časovom horizonte.
@anonym_e6d82c ahoj🙂 ( inak tu na MK je vraj pravidlo, že si všetci tykajú🙂 z akého dôvodu sa pýtaš? len tak všeobecne? Tetraxim obsahuje 4 zložky miesto 6stich v Hexavakcíne a to tetanus, záškrt, čierny kašel a detská prenosná obrna. Vynechané sú hepatitída B a "hemofil". Obsahuje celkovo menej antigénov a skoro 3x menej hliníkových solí. Mne vyhovuje, že tie dve zložky, sú vynechané, nakoľko sú práve tieto (okrem čierneho kašla) problematickejšie z hľadiska reakcií a okrem toho, hepatitída B, ktorá žiadnemu dieťaťu v takom mladom veku nehrozí sa navyše spája s určitými nežiaducimi účinkami, ktoré sa môžu prejaviť v dlhšom časovom horizonte.
@sassy_girl len ma to zaujimalo, dakujem za odpoved

@mmt11 ahoj, dali ste ju nakoniec očkovať? Čím? A ako to dopadlo? Ďakujem 🙂