Strach z výchovy dieťaťa

27. aug 2021

Dobrý deň,
Pozerala som stránky, kde by som sa mohla zveriť.
Narodí sa nám synček čoskoro. A mna prepadá strach z výchovy bábätká a osobnosti z neho.
Na bábätko sa tešíme, ale mam strach, či výchovame slušného chlapca, či niečo nepokazime vo vychove a podobne
Prepadá ma strach i z velkej zodpovednosti.
Môžete mi napísať vlastne skúsenosti, uprimne rady, prosím?
Ďakujem

derdia
27. aug 2021

To neries... Tes sa z babatka, daj mu vsetko co ti srdce a rozum kazu, ale bud spravodliva, moc ho neochranuj, len ked treba a neboj cas pomaly ukaze...a aj tak bude ayn taky aky bude chciet. Byt. Bud si vezme co ho naucite alebo nie. Zalezi aj od povahy. A nie je to vsetko len a len o vas o rodicoch ale aj o detoch...

salome123
27. aug 2021

myslim, ze vela zavisi od genov, ktore dieta zdedi... vychova ma na vela veci len velmi maly vplyv (vidim u nas doma...dcera je lutostiva, vsetko si pripusta, je velmi submisivna..... pritom ja som uplny opak....proste svoju povahu zdedila po svokre, s ktorou je v kontaktué minimalne a ja to vobec neviem ovplyvnit, ziadnymi vychovnymi prostriedkami :-/ ).

andrea_82
27. aug 2021

zamýšľaš sa príliš do budúcnosti. Keď sa bábätko narodí, nájdete si systém a všetko pôjde postupne. áno, budú aj horšie situácie, ale vždy sa rozhodneš, ako v tej chvíli budeš považovať za najsprávnejšie.
Naviac, čo to vlastne znamená správne vychované dieťa? Každý má iné nároky, iné predstavy. To, čo jeden akceptuje, je pre druhého neprijateľné. Ak píše @derdia, každé dieťa je iné. Môžeš viac detí vychovávať rovnako, aj tak môžu byť v dospelosti rozdielne.

dadulamamula
27. aug 2021

Absolútne si hlavičku nelam s hlupostami, ty ho môžeš akokoľvek dobre vychovať, svoju cestu postoja k životu si nájde sám.. Ale samzrejme, že s deťmi treba aj komunikovať a veľa, aby si našli správne chodníčky v živote a nezišli z nich

natalala
27. aug 2021

Pekne s muzom zite a dieta sa k vam prida ;)

beronsche
27. aug 2021

daj mu vela bezpodmienecnej lasky a pevne, ale respektujuco nastavene, hranice a bude dobre.. 🙂

beronsche
27. aug 2021

@salome123 osobnostne crty zavisia od genov, spravanie od vychovy..
to co pises ty, su prave povahove crty, to nie je spravanie. 🙂

mabenn
27. aug 2021

Z jednej múdrej knižky: "Jediné, ČÍM učíme svoje dieťa, je náš vlastný život, a jediné, ČO učíme svoje dieťa, je náš vlastný život." Asi toľko.

bets
27. aug 2021

Za mňa toľko, že dieťa potrebuje istoty. Veľa som rozmýšľala o deťoch okolo seba, videla ich vývoj, čo z nich je... zlom v ich smerovaní v negatívnom zmysle, vždy prišiel so stratou istoty. Istotu dáva dieťaťu láska rodičov k nemu samému ale aj láska rodičov medzi sebou. A potom sú to ostatné veci ako spravne nastavenie hraníc, komunikácia, učenie empatii, hodnotám a pod. Dôležitý je vzor rodičov, zbytočne budú niečo dieťa učiť, keď to nebudú žiť.

ivangeline
27. aug 2021

Vychovali vas rodicia slusne a dobre? Vychovate aj vy...

bennn
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janeninka
27. aug 2021

@bennn nesuhlasim. Bezpecna vztahova vazba, priputanie sa buduje velmi skoro, typ vztahovej vazby ovplyvnuje nasledne vztahy s druhymi, celkovu doveru vo svet..

rennata2
27. aug 2021

V prvom rade netreba mať dopredu strach, strach dokáže človeka paralyzovať a potom robí chyby 🙂 základ je ísť dieťaťu dobrým príkladom a držať ho, čo najďalej od zlých príkladov. Napríklad nemusíte mať výčitky svedomia, že dieťaťu nekúpite všetko to, čo majú jeho kamaráti, pokiaľ tam vidíte niečo škodlivé. Skrátka vychovávať treba s láskou i rozumom, podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a venovať mu dostatok času, potom to pôjde 🙂

mamka1984
27. aug 2021

Ja by som poradila využiť čas pred narodením bábätka na štúdium literatúry o vzťahovej výchove, kontaktnom rodičovstve, a tak. Potom už bude menej času a energie, aspoň u nás je to tak 🙂 A venuj sa bábätku už teraz, pred narodením, rozprávajte mu s mužom, spievajte... tešte sa na jeho príchod, je to veľký dar. Strach a starosti nikomu nepomôžu, aj keď sú úplne prirodzené.