icon

Hľadáte endokrinológa na test fT3 a kortizolu?

autonomnasustava
10. máj 2024

Ahojte, hľadám enrokrinológa/endokrinologičku, ktorý testuje aj fT3 hormón, hladiny kortizolu a ochotne sa pozrie aj na funkciu nadobličiek/hypofýzy. Máte niekto skúsenosť? Mám subklinickú hypotyreózu s hodnotami nasvedčujúcimi buď problém v v konverzii fT4 na fT3 alebo niekde na úrovni nadobličiek/hypofýzy - pravdepodobné vysoké hodnoty kortizolu.
Budem vďačná za akýkoľvek tip na lekára, ktorý bude ochotne hľadať príčinu.
Lokalita: BA, celé Slovensko, Brno

gemerka17
•
10. máj 2024

@autonomnasustava nenájdeš, to ti nikto robiť nebude z poistenie. Pacienti si sledujú tie hodnoty sami v medirexe alebo aplha medical. FT3 hormón nikto nerieši ani na Slovensku ani v Čechách. Endokrinológia sa zasekla na bode spred 30 rokov a doteraz sa tak pacient "lieči".

autonomnasustava
autor
•
10. máj 2024

@gemerka17 problém je, že aj keď si spravím ako samoplatca a zistím, že FT3 je nízke, tak by som potrebovala, aby mi niekto "liečil" FT3, mám vysoké TSH a zároveň optimálne FT4 (takmer na hornej hranici), takže liečba euthyroxom nepripadá do úvahy, keďže by som sa preklopila do hyper a zároveň tam nie je problém. A tú "liečbu" už sama bez lekára neporiešim :(

gemerka17
•
10. máj 2024

@autonomnasustava naši Slováci si to riešia v rakúsku. Skús sa popýtať v skupine na FB, najmä adminky.

magimi
•
10. máj 2024

Nie som endokrinolog, ale z nastudovaneho by som povedala, že hladina fT3 v krvi je úplne nepodstatná. T4 (prohormon) sa na T3 (aktívny hormon) totiž mení až priamo v bunkách ,kde pôsobí, a to už nemáš ako z krvi zistiť , či to funguje, iba nejakým genetickým vyšetrením. Priamo T3, čo aj ide do krvi, vzniká v SZ iba malé množstvo, asi 10 percent. Ak by sa aj priamo netvorilo dostatočne, klinicky sa to podľa mňa nijako neukáže.

magimi
•
10. máj 2024

A ešte...tam sú také komplikované regulačné mechanizmy - hypotalamus reguluje hypofyzu, hypofyza zase štítnu žľazu a spätnými väzbami zase štítna hypotalamus a hypofyzu...sú do toho zapojene cytokiny, dopamín....že by som to fakt nechala na odborníkov.
Národné endokrinologicke centrum je v Lubochni. Tam by ťa teoreticky mohli vyšetriť "od hlavy po päty"

zobaka
•
10. máj 2024

asi len prirodne riesenie, ja mam super Ft4, ale tsh nad 4, tiez sa to neriesi, ale mam priam smrtelnu unavu, ale ci to ma suvis netusim