Pomôžme súrodencom s autizmom dostať odborné terapie
Volám sa Nikola a som mamou dvoch výnimočných detí – päťročného Maroška a štvorročnej Julky. Obom bola diagnostikovaná porucha autistického spektra, pervazívna vývinová porucha, ADHD, porucha príjmu potravy a problémy s vyprázdňovaním.
Na prvý pohľad sú to usmievavé deti, no za ich úsmevom sa skrýva každodenný boj s množstvom zdravotných a vývinových problémov. Každý deň prináša nové výzvy, no napriek všetkému sa nevzdávame. Každý, aj ten najmenší pokrok je pre nás obrovským víťazstvom a motiváciou pokračovať ďalej.
Ako mama na predĺženom rodičovskom príspevku sa snažím urobiť pre svoje deti maximum. Sú však terapie a odborná starostlivosť, ktoré si z vlastných finančných možností nedokážeme dovoliť. Preto sa s pokorou obraciam na ľudí s prosbou o pomoc.
Maroško má 5 rokov. Postupne začína rozprávať, no jeho komunikácia je stále veľmi obmedzená a často len opakuje slová alebo vety. Už takmer dva roky ho trápia vážne problémy s vyprázdňovaním, ktoré mu spôsobujú silné bolesti a bolestivé kŕče.
Julka má 4 roky a je neverbálna. Stále nosí plienky a potrebuje nepretržitú 24-hodinovú starostlivosť. Keď prežíva stres alebo nepohodu, ubližuje sebe aj svojmu okoliu hryzením. Rovnako ako jej brat nedokáže rozpoznať nebezpečné situácie, preto si vyžaduje neustály dohľad.
Naším najväčším želaním je dopriať obom deťom odborné terapie, ktoré im pomôžu napredovať a zlepšiť kvalitu ich života. Každé euro pre nás znamená nádej, že budeme môcť pokračovať v liečbe a dať deťom šancu rozvíjať ich schopnosti.
Zo srdca ďakujeme každému, kto sa rozhodne podať nám pomocnú ruku. Velmi nám pomôže aj zdieľanie. Ďakujeme 🙏
Transparentný účet Maroško a Julka - https://www.transparentneucty.sk/#/ucet/SK50090...
https://donio.sk/lepsia-buducnost-pre-surodencov
Tra
@anonym_79d856 Nemám od vás žiadnu správu,vedela by som o tom ale v poriadku ..
Ja mam tiez dieta s autizmom, ale tieto vylety za delfinmi mi pride ako cisty vymysel. Strasne tam chcu vsetci ist, ale skor mi to pride ako dovolenka. Kazde zviera moze posobit dobre na dieta. Ale ako stretnutie s delfinom mu pomoze zacat rozpravat?
Ja mam tiez dieta s autizmom, ale tieto vylety za delfinmi mi pride ako cisty vymysel. Strasne tam chcu vsetci ist, ale skor mi to pride ako dovolenka. Kazde zviera moze posobit dobre na dieta. Ale ako stretnutie s delfinom mu pomoze zacat rozpravat?
@anonym_f6c500 Neviem uvidime,keď tam budeme 🤷♀️
@anonym_f6c500 Rozpozpravať možno nie ja neviem
@nikola131098 som slobodná mamička s jedným dieťaťom. Žijeme od výplaty k výplate. Povedala som si, že aj tak prispejem, keď mi príde výplata.
Je mi ozaj ľúto, že Vaše deti nie sú zdravé. To je najväčší dar, mať zdravé, šťastné dieťa.
Ale po takýchto Vašich odpovediach, neviem či z frustrácie, alebo z čoho radšej zoberiem svoje dieťa za tie peniaze na zmrzlinu.
Až teraz vidím ako som sa ja niekedy v minulosti správala a nebolo to odo mňa pekné.
Prajem Vám všetko dobré.
@nikola131098 som slobodná mamička s jedným dieťaťom. Žijeme od výplaty k výplate. Povedala som si, že aj tak prispejem, keď mi príde výplata.
Je mi ozaj ľúto, že Vaše deti nie sú zdravé. To je najväčší dar, mať zdravé, šťastné dieťa.
Ale po takýchto Vašich odpovediach, neviem či z frustrácie, alebo z čoho radšej zoberiem svoje dieťa za tie peniaze na zmrzlinu.
Až teraz vidím ako som sa ja niekedy v minulosti správala a nebolo to odo mňa pekné.
Prajem Vám všetko dobré.
@anonym_d629cd detičky sú šťastné 🙂 určite kúpte svojmu dieťaťu zmrzlinu . Aj vám všetko dobré hlavne zdravie
Prajem Vám všetko dobré.
@anonym_d629cd Absolútne nemám zlý dojem žeby som napísala niečo zlé ale v poriadku váš názor
@anonym_6dda41 Napr.ak je dcéra smädná prinesie flašu,ak kakala prinesie vlhčené a plienku. Často ju dávam aj na nočník pár krat sa vypišala tak dúfam že čoskoro sa podarí odplienkovať. A syn velmi pokročil v tom že opakuje všetko čo mu povieme ale to je také že napr sa niekto sa opýta že ako sa voláš? A odpovedá aj otázkou,samozrejme že naša komunikacia nieje vo vetach ani taká plynula ako normálna
@nikola131098 náhradný komunikačný systém sú napr. kartičky - fotografie, obrázky, piktogramy alebo znaky. Poznám množstvo detí s autizmom, mnohé boli na delfinoterapii a nič. Nezmenilo sa vôbec nič. Ani v reči, ani v správaní. Neverbálne dieťa potrebuje náhradný komunikačný systém. Potrebuje cestu, ktorou dokáže vyjadriť svoje potreby a vďaka ktorej porozumie požiadavkám. Inak je frustrované a vzniká tzv.problémové správanie. To vám ale žiadny delfín neodstráni. Za mňa je to neskutočný biznis na zúfalých rodinách. Ak sa mám niekomu zbierať na terapiu, tak na cielené pravidelné intervencie, kde sa s dieťaťom pracuje na základe jeho individuálnych potrieb a kde sa rodič učí ako pracovať s dieťaťom v domácom prostredí. Delfíny a hyperbarická komora sú v prípade autizmu zbytočne výhodené peniaze. Pre deti s autizmom sú základom behaviorálne terapie a denná intenzívna práca.
@nikola131098 náhradný komunikačný systém sú napr. kartičky - fotografie, obrázky, piktogramy alebo znaky. Poznám množstvo detí s autizmom, mnohé boli na delfinoterapii a nič. Nezmenilo sa vôbec nič. Ani v reči, ani v správaní. Neverbálne dieťa potrebuje náhradný komunikačný systém. Potrebuje cestu, ktorou dokáže vyjadriť svoje potreby a vďaka ktorej porozumie požiadavkám. Inak je frustrované a vzniká tzv.problémové správanie. To vám ale žiadny delfín neodstráni. Za mňa je to neskutočný biznis na zúfalých rodinách. Ak sa mám niekomu zbierať na terapiu, tak na cielené pravidelné intervencie, kde sa s dieťaťom pracuje na základe jeho individuálnych potrieb a kde sa rodič učí ako pracovať s dieťaťom v domácom prostredí. Delfíny a hyperbarická komora sú v prípade autizmu zbytočne výhodené peniaze. Pre deti s autizmom sú základom behaviorálne terapie a denná intenzívna práca.
@anonym_6dda41 Jasné že áno to som aj vedela
Delfinoterapia nie je zrejme o vysledkoch.
Z jednej steany je to proste biznis a z druhej strany.. No rodicia postihnutych deti su nonstop 24/7 v strehu, strese, vycerpani.... Aj oni si chcu oddychnut a vypadnut niekam von, na dovolenku. A toto je ich unik z kazdodennej reality.
Takze sa im na to musia skladat ini, lebo jeden prijem je mimo, niekto sa musi obetovat. Asi nie su skoly a skolky, ze by ten rodic aspon vtedy mohol pracovat....
@anonym_a30011 Ja som jej manžel. A ano pracujem a vieš čo? Zbabelo využívame stat a žobreme od ludi peniaze. Len tak sme si hodili na donio príbeh. Skus si len tak založiť na donio príbeh a vymyslí si príbeh. To donio ti len tak neschvália pokial nepreukážeš originálne papiere kde je presne napísaná diagnóza deti. Žijeme v regióne kde peniaze velmi nie su. Bohužiaľ! Nikto nevyužíva stat. Žiadame len to na co mame od štátu právo. Nikto si to tak nevybral. Nemoze pracovať pretože deti potrebujú 24h starostlivost. Starať sa o take deti je ďaleko ťažšie ako normálna práca ktoru mas ty. Ak vobec nejakú mas. Od nikoho nezobreme peniaze. Je to dobrovoľný príspevok. Ak chces pomôž. Kazde euro ma obrovskú cenu. Ak nechces pomoct tak nepíš tu nezmysli o ktorých nemas ani tušenia
@belan_7 tak tie eura využívajte efektívne a nie ich vyhadzovať na nejakú delfinoterapiu, ktorá NEFUNGUJE. Rovnako ako hyperparicke komory. Ty máš postihnuté deti, z ktorých zdravé už neurobíš. Žiadny delfín nenaučí tvoje dieta rozprávať. Ziadny kyslík navyse mu ten mozog už nespraví. To dokážu len terapie jeden na jedného. Tam ho totizto učia aj tej socializacii. A zmierňovať príznaky. Nič viac nič menej.
A neboj, mame v rodine autistu, viem o com píšem. Veľmi dobre.
@anonym_f6c500 nijako. To je to. A este si niektorí z toho robia dovolenky v Turecku a pod. Jedna takto zbierala pre 4 člennu rodinu na all inclusive. Chcela nekalých 8 tisíc euro. Sila používať vlastne decko ako zdroj prijmu.
Z jednej steany je to proste biznis a z druhej strany.. No rodicia postihnutych deti su nonstop 24/7 v strehu, strese, vycerpani.... Aj oni si chcu oddychnut a vypadnut niekam von, na dovolenku. A toto je ich unik z kazdodennej reality.
Takze sa im na to musia skladat ini, lebo jeden prijem je mimo, niekto sa musi obetovat. Asi nie su skoly a skolky, ze by ten rodic aspon vtedy mohol pracovat....
@anonym_3c254d Ved dobre, nech idu k moru, ale naco do toho montuju delfinov?
@anonym_5c3ae8 Počuvajte ma sem, na tú delfinoterapiu čoskoro ideme lebo sme ju vyhrali a na druhé dieťa doplácame
@nikola131098 ved nech tam ide len to dieťa, ktoré to vyhralo. Druhé ísť nemusí.
@anonym_3c254d moja sestra ma autistu, v živote nežobrala peniaze a už vôbec nie na dovolenku pre seba!!!! V rámci psychohygieny chodi sama plávať a cvičiť. A myslím si, teda dúfam, že na takúto účel by donio zbierku neschvalilo. Tak treba vymyslieť príbeh s deťmi.
@anonym_6dda41 Jasné že áno to som aj vedela
@nikola131098 a stále si mi neodpovedala, aký systém používate 🤷♀️
@nikola131098 mám doma autistické dieťa a preto ti napíšem ako matka takého dieťaťa. Nepchaj peniaze do delfinoterapie, to je len "pomoc" na 2-3 dni, keď sa to dieťa viac uvoľní. Investuj do poriadneho zariadenia, kde sú terapie súčasť škôlky, školy. Kam deti chodia? Chodia do špecialneho zariadenia? Chodíte k špecialnej logopedičke s deťmi? Takým deťom sa treba venovať 24/7 učiť ich, drilovať a naučiť sa ich disciplíne, učiť ich presný harmonogram, aby neboli v strese a dodržiavať to. Poznám veľa autistov, aj slabších aj ťažších, ale ešte nikomu delfinoterapia nepomohla.
@anonym_80f4f7 urcite by som prispela na terapie, ako tu píše
@anonym_5c3ae8 ale nie na rôzne vymysly, na ktorých zarábajú iní smejdi. A este ísť na Ukrajinu, kde je vojná. To sa ani trochu nebojís?
@anonym_f6c500 Rozpozpravať možno nie ja neviem
@nikola131098 tak načo tam chcete ísť? To si môžete ísť zaplávať na priehradu alebo kúpalisko. Bude výsledok taky istý. Ci len preto ze ste niečo vyhrali? Ale na zvyšok nemáte?
@anonym_3c254d školy a škôlky pre deti s autizmom sú. V jednej takej pracujem už roky. Deti sú v škôlke celý deň, mamky sú doma. Všetci potrebujeme psychohygienu, nie len rodičia detí s diagnózami. Dlhé roky som podporovala kamarátku, ktorej sa narodilo ťažko postihnuté dieťa. Nechodiace, nevidiace. Prispievala som jej na zbierky, posielala 2%, pýtala aj blízkych, aby svoje 2% dali práve jej. A ona raz fotky z Bali, ďalší rok z Dubaja, v zime lyžovačka v Alpách. Sklamalo ma to, a preto už takým zbierkam neverím. Mojim snom je ísť na Hawai, nikdy sa tam nedostanem, lebo na to nemám. Lebo dávam peniaze tam, kde to potrebujeme viac. A ak niekto pýta peniaze na benzín na kontrolné vyšetrenia detí, je podľa mňa neefektívne minúť ich na delfíny.
@anonym_3c254d školy a škôlky pre deti s autizmom sú. V jednej takej pracujem už roky. Deti sú v škôlke celý deň, mamky sú doma. Všetci potrebujeme psychohygienu, nie len rodičia detí s diagnózami. Dlhé roky som podporovala kamarátku, ktorej sa narodilo ťažko postihnuté dieťa. Nechodiace, nevidiace. Prispievala som jej na zbierky, posielala 2%, pýtala aj blízkych, aby svoje 2% dali práve jej. A ona raz fotky z Bali, ďalší rok z Dubaja, v zime lyžovačka v Alpách. Sklamalo ma to, a preto už takým zbierkam neverím. Mojim snom je ísť na Hawai, nikdy sa tam nedostanem, lebo na to nemám. Lebo dávam peniaze tam, kde to potrebujeme viac. A ak niekto pýta peniaze na benzín na kontrolné vyšetrenia detí, je podľa mňa neefektívne minúť ich na delfíny.
@anonym_6dda41 presne ako píšeš, svoje postihnuté deti využívajú vo svoj a pre svoj prospech. Ja netvrdím, že nemajú ísť na dovolenku. Ale Bali, Dubaj? Nestaci také Bulharsko? A aby sa im na to zložili iní? Ľudia sú proste blbí.
Mám autistu a dokonca aj klinický psychológ ma upozornil, aby som sa nenechala nachytať na delfinoterapiu a iné blbosti. Že už ak chcem pre dieťa kontakt so zvieraťom, stačí mi ho zobrať na farmu, kde nakŕmi zvieratá, pohladká, pomojká atď. Ale tak je to tvoja vec, že tam chceš minúť peniaze a dokonca tie, ktoré ani nemáš. Už keď si vyhrala pre jedno dieťa, tak tam s ním choď a s druhým nech ostane manžel doma. Ja sa len čudujem, že ľudia naletia na tieto somariny.
@anonym_7bcfbb
@anonym_db19ea
@anonym_6dda41
Ved ano, o tom pisem. Nie je to o terapiach, za tie to len schovaju.
Mám autistu a dokonca aj klinický psychológ ma upozornil, aby som sa nenechala nachytať na delfinoterapiu a iné blbosti. Že už ak chcem pre dieťa kontakt so zvieraťom, stačí mi ho zobrať na farmu, kde nakŕmi zvieratá, pohladká, pomojká atď. Ale tak je to tvoja vec, že tam chceš minúť peniaze a dokonca tie, ktoré ani nemáš. Už keď si vyhrala pre jedno dieťa, tak tam s ním choď a s druhým nech ostane manžel doma. Ja sa len čudujem, že ľudia naletia na tieto somariny.
@earlgrey a teraz už vymýšľajú aj s kmenovymi bunkami. Zase iba ďalší odrb. A smutne je, že poväčšine na tieto ich nezmyselné zbierky prispievajú ľudia, čo si v dobrej viere sami sebe odopru, lebo vsak malé dieta.
@earlgrey Ja mam syna autistu a zvierata vobec nema rad. Z delfinov by dostal isto megazachvat😄
@earlgrey a teraz už vymýšľajú aj s kmenovymi bunkami. Zase iba ďalší odrb. A smutne je, že poväčšine na tieto ich nezmyselné zbierky prispievajú ľudia, čo si v dobrej viere sami sebe odopru, lebo vsak malé dieta.
@anonym_db19ea Ja mám síce verbalného autistu ale radšej peniaze miniem na sedenia s psychológom, ktorý pomôže môjmu dieťaťu rozvíjať sa a napredovať v tých oblastiach, kde máme problém.
@anonym_db19ea Ja mám síce verbalného autistu ale radšej peniaze miniem na sedenia s psychológom, ktorý pomôže môjmu dieťaťu rozvíjať sa a napredovať v tých oblastiach, kde máme problém.
@earlgrey pokojne s nimi môžu chodiť na niečo ako je baby plávanie. Voda je vhodná, pomáha im sa upokojiť. A kúpiť im tam nafukovacieho delfina. Lebo to bude mať rovnaký účinok.
@anonym_d629cd Absolútne nemám zlý dojem žeby som napísala niečo zlé ale v poriadku váš názor
@nikola131098 prečo si potom vymazala komentár?