icon

Skontrolujte transparentnosť občianskeho združenia a vyhnite sa zneužitiu

Včera o 09:53

Ahojte, chcela by som sa podeliť o svoju skúsenosť a zároveň možno trochu upozorniť ostatných.

Niekoľko rokov som podporovala jedno občianske združenie zamerané na záchranu mačiek. Mala som trvalý príkaz, prispievala aj pomedzi to, zdieľala výzvy, snažila som sa pomôcť, ako sa dalo, pretože som verila, že tie peniaze idú na dobrú vec.

Nedávno som sa však dozvedela informácie, ktoré ma úprimne znechutili. Podľa toho, čo vyšlo najavo, časť peňazí od darcov nemala ísť priamo na starostlivosť o zvieratá, ale aj na súkromné výdavky ako napríklad hypotéka, doprava či ďalšie veci, ktoré neboli riadne zdokladované ani transparentne komunikované.

Nejde mi teraz o to niekoho verejne „zničiť“, ani nečakám, že by som tie peniaze dostala späť. Skôr ma mrzí strata dôvery pretože keď človek pomáha, robí to s tým, že jeho pomoc má konkrétny dopad. Chcem týmto skôr apelovať, prosím, dávajte si pozor, komu posielate peniaze. Pýtajte sa na transparentnosť, na doklady, na to, ako sú financie využívané. Seriózne organizácie nemajú problém tieto veci ukázať.

Zároveň by ma zaujímalo, či má niekto skúsenosť s tým, kam sa takéto podozrenia dajú nahlásit. Existuje nejaký orgán, ktorý vie skontrolovať hospodárenie občianskeho združenia? Pretože ak sa bavíme o tisícoch eur mesačne, už to nie je zanedbateľná vec...

anonym_141221
Včera o 09:57

Oz má mať transparentný účet, tam vieš pozrieť, čo platia.

katkaseiner
Včera o 10:11

OZ ktore podporujeme (len od decembra) si vieme pozriet na co minaju peniaze. Dokonca vieme aj pre ktoru mačku platili veterinu. Netušila som ako to funguje ale na Silvestra sme zachranili cudziu mačku a odvtedy ich trochu sledujem keďže tiez sme nejake peniaze prispeli

anonym_6460e1
Včera o 10:40

Mali v banke transparentný účet a videla si na webe banky pohyby na tom účte?
Zverejňovali faktúry a bločky?

Videla som prípady kde si pri zbierkach písali že je to transparentný účet ale v skutočnosti nebol a vtedy banka nezverejňovala pohyby na účte.

autor
Včera o 10:54

Transparentny účet majú. To je aj moja chyba, že som to častejšie nekontrolovala. Raz za čas tam boli výbery z bankomatu, išlo o menšie čiastky. Väčšie prevody mali byť na zaplatenie faktúr (tie väčšinou zverejnené neboli) a stravu (boli zverejnené, ale len malé percento). Keďže však išlo o prevody ktovie na aké účty a nie konkrétne platby kartou, a doklady chýbajú, je otázne kde tie peniaze skončili.