icon

Ťažké OCD a úzkosti: Martinova cesta k obnoveniu života

mightyplayer416
17. jún 2026

Volám sa Martin, mám 27 rokov a od detstva som miloval pohyb, prírodu a svet technológií. Najradšej som plával, chodil na turistiku a trávil čas pri počítačoch. Práve práca s počítačmi ma fascinuje dodnes. Žiaľ, vážne zdravotné problémy mi postupne zobrali možnosť žiť život, aký som si predstavoval. Moje zdravotné problémy sa začali nenápadne už v období dospievania. V devätnástich rokoch mi však lekári diagnostikovali viaceré závažné ochorenia, ktoré zásadne ovplyvnili celý môj život – ťažkú obsedantno-kompulzívnu poruchu (OCD), Aspergerov syndróm, hlboké depresie a silné úzkostné stavy.

Pre mnohých sú tieto diagnózy len názvy, no pre mňa znamenajú každodenný boj. Úzkosti a OCD mi výrazne komplikujú bežné fungovanie, kontakt s ľuďmi aj možnosť pracovať v kolektíve. Väčšinu času trávim doma s rodičmi a často sa cítim izolovaný od sveta. Aj keď je moja cesta náročná, nechcem sa vzdať. Verím, že existujú ďalšie možnosti, ktoré mi môžu pomôcť zvládať moje ochorenia, získať nové zručnosti a postupne sa osamostatniť. Mojím snom je pracovať v IT oblasti z domáceho prostredia, kde by som mohol využiť svoje schopnosti a zároveň fungovať spôsobom, ktorý je vzhľadom na môj zdravotný stav reálny.

https://donio.sk/pomoc-pre-27-rocneho-martina

Ťažké OCD a úzkosti: Martinova cesta k obnoveniu života
anonym_fc2d3b
18. jún 2026

mozem sa opytat, ake mas prejavy? Ja mam OCD depresie a uzkoste stavy, do toho este aj dalsi symptom, tiez mam problem robit v kolektive, no praca na doma sa tazko hlada. Ja som to za mlada neriesila, mala som aj samoposkodzovanie , je dobre, ze tebe na to prisli tak skoro, aspon verim, ze ti lekari a terapie pomozu, chodis aj na terapie? Ja viem co bolo spustacom, ty si prekonal dako traumu alebo nieco podobne? Chapem, ze niektore veci za to moze genetika.

anonym_caabbc
18. jún 2026

Zas ty? Minule sme ti tu vyjadrilo xy ľudí ako s ochorením chodí do práce a nepoužíva ho ako výhovorku. Takže vezmi si lieky a hľadaj prácu.

anonym_1f1945
18. jún 2026

Moj zlaty,ja mam take tazke a zriedkave OCD viac ako polovicu zivota,ze mavam obdobia trvajuce aj niekolko mesiacov,kedy mam problem prezit z minuty na minutu. Aj napriek tomu fungujem,pretoze mam rodinu a musim chodit do prace. Prave ta ma vzdy vytiahne z tych najtazsich stavov. Nikdy som peniaze od nikoho nepytala. Takze chapem,ze je to tazke,ale cim viac sa budes opustat a izolovat od sveta,tym horsie to bude. Ver mi.

anonym_c961c2
18. jún 2026

A mas ID? Ked zijes s rodicmi, neda sa ti ten ID odkladat a setrit si na to, co potrebujes?

alkoholik
18. jún 2026

Nehnevaj sa ale preco ti maju cudzi ludia platit IT kurz a vodicak??? Tieto stranky so zbierkami fakt upadaju. Kazdy xxx si tam zalozi a ludia skladajte sa mi. Daj mi jeden dovod preco by som ti mal poslat co i 1€. Nemas rodinu?

anonym_14c345
18. jún 2026

Som človek so silnými depresiami a úzkosťami. Mňa neživia rodičia. Prečo? Lebo nežijú. Každý deň musím pracovať a chodiť do práce. Aj ja mám strach z dopravných prostriedkov a neviem nimi jazdiť. Tak som si musela našetriť, spraviť VP a našetriť na auto. Včera som bola nemocnici večer, kde mi pichali infúziu a lieky proti bolesti, deň predtým na očnom, minulý víkend na ORL, predtým na neurológii. V pondelok idem na gastro, v piatok na urológiu. Každý týždeň mám viacerých lekárov. Mám prosiť ľudí, aby mi prispeli peniazmi? Keby to robil každý, kde by sme došli? Keď majú tvoji rodičia peniaze na to, aby si hral PC hry, určite maj peniaze na vodičák. Inak už teraz viem, že nabudúce sa budeme zbierať na auto a potom na čo, na dom?

anonym_2b2799
18. jún 2026

To sa ti máme skladať na vodičák a potom na auto, ktorým niekoho zabiješ, keď v stresovej situácii, ktorých je habadej počas šoférovania, chytis úzkosť a spanikaris?! IT kurz ti môže zaplatiť UPSVaR, len treba za tým ísť. Ale v sektore už ťažko nájdeš prácu ako junior, lebo všetko preberá AI. Už pred vyše 10 rokmi nestačilo mať kurz, ale bolo treba mať za sebou nejaké projekty, ktorými sa človek prezentoval. A tie projekty si môžeš nájsť okolo seba aj teraz, realizujes ich zadarmo a budeš sa mať čím prezentovať na pohovoroch. Školenia nájdeš aj zdarma na internete. No a na chorobu "Nemakačenko" ti nepomôžu žiadne terapie. Musíš sa rozhýbať, potom ti ťažkosti ustúpia. Každý máme svoje zdravotné problémy.

anonym_dfb94d
18. jún 2026

Aj ja mám OCD a úzkostno-depresívnu poruchu na ktorú sa liečim už 3 roky a beriem AD. Začiatky boli ťažké, ale teraz chodím do práce, starám sa o seba a som na seba hrdá. Základ je sa tomu nepoddávať ale pracovať na sebe a so svojimi pocitmi a hlavne sa nevzdávať a neopúšťať sa štýlom, zachráňte ma niekto. Takže lieky, psychológ a začni najskôr s niečím na pol úväzku. Budeš na seba hrdý a myslím si, že ti to len prospeje.

anonym_bb9195
18. jún 2026

@mightyplayer416 Celé Donio by som zrušila a takých lenivých a vychcaných parazitov ako ty by som poslala do najbližšej fabriky. Robota ti určite pomôže a nebudeš sa pozorovať a vymýšľať si diagnózy!

anonym_597701
18. jún 2026

Take tazke osudy su tam,ze cloveku je az do placu.Hlavne ked vidi 2r,5r,9r deti s rakovinou a pytaju na liecbu,co im moze zachranit zivot.
Ty pytas na take veci,co by ti mali jednak rodicia zaplatit,ak to nie su alkoholici tak na ten vodicak ti mali odkladat,alebo nech uz teraz zacnu.Kurz ti preplatia na urade,ako pisali baby.
Neni si v stave ohrozenia zivota,tak sa schop a zacni zo sebou nieco robit.

anonym_4e45b1
18. jún 2026

a tvoji rodicia nechodia do roboty ci co? mojmu synovi sme platili vodicak my, kurzy, tabory, kruzky a rehabilitacie, aj strojcek na zuby sme mu platili.. to su uplne bezne vydavky na cloveka... nie je tam nic, co by bolo nezvladnutelne a ani nic co by bolo nad ramec beznej starostlivosti o dieta..
@mightyplayer416

a0
18. jún 2026

@mightyplayer416 už sme tu spolu debatu raz mali . Tak znovu, za tých 27 rokov života u rodičov si mohol vyštudovať na VŠ. Na vodičák si si mohol tiež šetriť, veď o tom človek vie celý život, že raz ho budeš chcieť/potrebovať. Tieto doslova výhovorky na choroby sú už trápne, lebo aj teraz, aj predtým ti tu xy ľudí napísali, že keď človek musí, tak funguje. Ako som aj predtým napísala, si proste rozmaznané decko definované svojou chorobou, skrz ktorú očakávaš, že ťa budú všetci ľutovať a živiť - dokonca nie len príbuzní ale ešte aj úplne cudzí ľudia.

IT kurzy, ktoré sú ti už na nič, ponúka aj upsvar, nehovoriac o tom, že keby ťa to tak strašne bavilo, nepotreboval by si žiadny kurz, normálne by si si našiel videa aj na ytb a naučil sa z toho všetko, na google našiel toľko informácii čo a ako, že by sa ti hlava zavarila a mal by si v 27r také výstupy, že by si si prácu hľadať ani nemusel.

anonym_4137f5
18. jún 2026

Žiaľ IT kurz je strata času. Juniorov už nikde nechcú.

a0
18. jún 2026
@anonym_4137f5

Žiaľ IT kurz je strata času. Juniorov už nikde nechcú.

@anonym_4137f5 chcú ale nie s kurzom 🙂.

1sally12
18. jún 2026

Už zase tento? 🙄 ze pracovat z domu. No ešte si aj vyberať budeš! Tam ťahaj do roboty!