icon

6 ročné dieťa žije s otcom v zahraničí a na Slovensku nebol na zápis

15. apr 2021

Dobrý deň, mam taky problém moj ex odišiel pred vyse rokom do zahranicia, pred rokom zobral aj starsieho syna z urcitych dovodov to nieje podstatne mladsi syn ostal u mna. Teraz mi prisiel papier zo skoly ze dovrsil 6 rokov a nebol prihlaseny na zapis ako to mam riešiť? Chodi este do skolky v zahranici ex mu dal odklad rok kvôli reci. Ďalšia vec je zdravotne poistenie treba to riešiť? Zdravotne poisteny je tu na sk mam ho odhlasit?? Nechcem mat zbytocne problémy kvôli takymto veciach.. S bývalim komunikacia je na bode mrazu. Zabudla som ešte ze sudom sú deti neni rozdelene mame iba rozsudok zo sudu v ktorom je len rozpisany cely nas priebeh a to ze starsi syn zije s ocom a mladsi s matkou. Mate niekto prosím vás skusenost s takymto niečim? Vopred ďakujem za odpoveď

lusyyy36
15. apr 2021

Dieťa malo byt prihlásené v zdravotnej v zahraničí ak tam ma tp a pokiaľ ma tp na sk tak áno trebalo ho zapísať do skoly aj na sk. Ma udivuje ,ze ste si takéto veci nezistili predtym ako do zahraničia siel

kiki68
15. apr 2021

Musis mat doklad o tom, ze dieta bude chodit do skoly, ci skolky v zahranici. A tiez ta zdravotka, v zahranici to dieta iba nevyhnutne osetria, ak nema bud cez formulare vyriesenu poistku a tie naklady, pripadne nema poistenie tam. Na to tam musi rodic pracovat a mat to vsetko zahlasene. Dieta nemoze mat dve poistovne naraz a teda predpokladam, ze niekde tam musia chodit k obvodnemu.

tanyan
15. apr 2021

Zavolaj tomu, kto ti poslal papier a vysvetli situáciu. On ti najlepšie povie aké sú možnosti vo Vašej situácii. Okrem toho zápisy na niektorých školách ešte stále bežia...
https://www.rodinka.sk/predskolak/zapis-do-1-ro...

ofzuza
15. apr 2021

Najlahsie je zrusit tp na slovensku a uz tu riesit zapis nemusite. A zdravotku aj z praktickych dovodov nech ma tam kde zije. Nemal by byt problem prihlasit pod otca.

sovica
15. apr 2021

Tak ako píše @ofzuza, keď zrušíte dieťaťu trvalý pobyt na Slovensku, nebude povinné absolvovať školskú dochádzku na SK a vôbec nič nemusíte riešiť a nikomu nič vysvetľovať. Otázka je, aká veľká je možnosť, že sa dieťa vráti žiť na Slovensko v priebehu 2-8 rokov? Ak je tam tá možnosť veľká, tak by som uvažovala o tom, že dieťa do školy prihlásim a na SK bude robiť len komisionálne skúšky (klasickú škol. dochádzku absolvuje v zahraničí). Váš expartner je Slovák a teda dieťa doma rozpráva po slovensky alebo dieťa slovenčinu vôbec nepoužíva a používa len materský jazyk otca?
Čo sa týka zdravotného poistenia, dieťa by malo byť poistené tam, kde žije a chodí do škôlky/školy. Podľa zákona by malo byť poistené len v jednej krajine. Ak žije Vaše dieťa v EU krajine, tak bude ošetrené aj na Slovensku (aj keď nebude na SK poistené). Takže odpoveď na Vašu otázku, áno, dieťa treba zo zdrav. poistenia na SK odhlásiť. Apropó, ak Vaše dieťa navštevuje škôlku v zahraničí, pevne verím, že tam poistené je.