icon

Aké mám nároky, ak som slobodná mamička?

milagrosss20
1. mar 2013

Ahojte...chcem sa vas opytat jednu otazocku...cakame male babo s priatelom...chcela by som vediet ci mam narok na neake prispevky ak som slobodna mamicka teda budem...ale zijeme v spolocnej domacnosti a mame kupeny aj byt ...myslite ze mam na nieco narok?

Strana
z4
cecil36
4. mar 2013

@mima4 a potom, ze kto vybera vladnucu stranu😀

milagrosss20
autor
4. mar 2013

@cecil36 ale moja ja nehovorim ze viem vsetko o komunizme...ja som povedala ze by som v tomto obdobi chcela zit...azda mi chces povedat ze sa v tomto obdobi zle zilo?ci ako?lebo co mne mama a s ocom hovorili a rozpravali tak oni maly krajsi zivot ako mi..co mi dnes?hmm nic len tv,pc,a neviem co..a v tedy sa ako zilo si mal dom kopu deti teda surodencou....si pracovala a mala svoj statok aspon vacsina ludi mala...a ziadne take ze si nemala robotu...ci sa mylim?ak ano tak ma oprav...

mima4
4. mar 2013

@cecil36 a cudujes sa ze mame taku vladu? na slovensku mrte nezamestnanych, mrte na PN, mrte na dochodku, mrte socialne odkazanych.. pracuje par ludi, aj to maju vacsinou minimalne mzdy, z ktorych ich osklbava stat pre tie "mrte"... takyto stat ide do krachu, velkeho a tazkeho krachu... 😉

mima4
4. mar 2013

@cecil36 este doplnim ze mrte na invalidnom 🙂 ... a potom sa cudujeme, ze sme tam kde sme cela krajina.

miraska333
4. mar 2013

Treba ist robit do zahranicia, lebo na Slovensku este dlho dobre nebude a ten socialny system ani nehovorim.Je to vysmech ludom, ked este za slovenskych korun boli detske pridavky zvysene o necelych 10korun mesacne.
Kamoska chodila aj pocas tehotenstva do Rakuska pracovat, takze teraz pobera rakusku matersku.Z coho sa uz da krasne zit.Tady obycajny clovek tolko ani nezarobi.Ved napr. nezamestnanecka podpora sa tam pohybuje min.500-800eur.Ak by sa mlada vydala, tak moze aj muz chodit za pracou von, ona s dietatom doma, v tom pripade manzel dostava na dieta peniaze.Ak by skoncil pracovny pomer a nahlasil by sa vonku na urad prace, dostava nezamestnanecku podporu plus pridavky na dieta.

mima4
4. mar 2013

@miraska333 aku ma matersku v eur na mesiac a aku dlhu dobu?

miraska333
4. mar 2013

@mima4 Ona ma vypocitanu sumu 1200euro vyplacanu raz za tri mesiace, teda 400euro mesacne.Teraz sa v Rakusku menili nejake zakony, takze dalsie papierovacky, zatial ma narok na 9mesiacov pridavkov.Vyzistim, napisem presne.Pretoze je to posudzovane individualne.

mima4
4. mar 2013

@miraska333 chapem, ide mi tu o to, ze kedze ma 400 na mesiac, ze kolko mesiacov bude dostavat tuto matersku. A dalsia vec, mala nejaky prispevky pri narodeni dietatka ako to byva na slovensku?

Lebo napr. zena, ktora ma iba rodicovsku davku cele tri roky a dostane pri porode tie prispevky, tak za tri roky ma cca okolo 8000 EUR od statu, pricom moze byt cele tri roky doma.

vadimka
4. mar 2013

@mima4

ja som bola teraz 2 tyzdne pn a poviem ti nebyt mm tak z tych penazi sa mozem ist past..nieto este uzivit 2deti....cize akokolvek chces zneuzit pn, tak sa ti to nepodari, lebo 55er z vyplaty je fakt moc moc malo....a byt nezamestany je fakt krute....tak normalny clovek urcite radsej pojde pracovat....
suhlasim je mrte prizivnikov, mozno by detektor lzi pomohol 😉
ale najhorsie je, ze je tej prace fakt malo....

miraska333
4. mar 2013

@mima4 Ma to stanovene na tri roky.Keby chcela matersku poberat len 12mesiacov, robilo by to 990eur mesacne.Neviem preco som napisala 400eur, u nej to robi 600eur. mesacne.To sa mi priplietli detske pridavky na deti jednej kamaratky, co muz robi v Rakusku.Tato, co ma tych 600eur mesacne, bola pocas tehotenstva PN osem mesiacov a pocas tychto brala 1250eur plnu vysku platu od statu (plus dva mesiace po porode este).A ani v Rakusku ani v Nemecku nie je ziadny prispevok/porodne.Ale vzhladom k vyske materskej, ani neni treba.

bibi2580
29. okt 2013

dobri chcem sa spitat som slobodna matka z dvoma detmu a som na materskej jedno ma 3 roki a druhe 6 mesiacou a sudim sa o vizivne mam len matersku a nemam kde bivat a potrebovala bi som financnu vipomoc na bivanie a socialka mi nevie pomoc chcem sa spitat ci je nieco take na co bi som mala narok ☹ alebo zviseni rodicovski hoci co len nemozem si ani podnajom zaplatiti vssetko co je v okoli je jak moja materska nic bi mi neostalo ak mi viete nieco poradit tak dakujem ☹

sisbe
30. okt 2013

@vadimka no asi nepracujes so starymi ludmi, ktori zili v tej dobe a na zaklade vykonstruovanych procesov prisli o svoje zdravie v uranovych baniach, na Urale alebo v PTP, ti by asi ten rezim nechvalili (no je pravda, ze mnohi uz neziju). No a tie byty (druzstevne) tiez neboli zadarmo akurat, ze uver v banke si zobralo bytove druzstvo nie jednotlivec, ale ti jednotlivci pre zaciatok zaplatili 25000-27000Sk a zbytok 30 rokov splacali v najomnom. (platy boli 1400Sk, mozno ti stastnejsi mali 2500Sk), takze najprv investovali v priemere rocny plat, potom v mesacnych splatkach splacali "uver" po dobu 30 rokov. Dovtedy, kym to nesplatili, boli vsetci najomcami bytov. Ti, co si byty "odkupili" vlastne len skor dosplacali ten uver, ktory si namiesto nich vzalo bytove druzstvo. Nepripomina ti to dnesne hypoteky? A urcite nebolo v tej dobe tolko narokov, tovarov a sluzieb ako teraz, takze ani tolko ludi neriesilo, ci take, ci onake, kazdy bral co bolo ak vobec bolo ;) 🙂

cecil36
30. okt 2013

@bibi2580 bohuzial materska je vyssia ako davka v hmotnej nudzi. Mozes este poziadat o nahradne vyzivne, ale to je asi tak vsetko, ziadna vyssia materska neexistuje. Alebo dat deti varovat (mama, babka, susedka, kamoska....) a ist do roboty., aspon na brigady.

Strana
z4