Aké pokuty hrozia za dlh v zdravotnej poisťovni?
Dobrý den, kamarat ma v zdravotnej poistovni dlzobu vyse 3 600 eur cize kaslal na to celé roky nebol ani na úrade práce evidovaný, robil na čierno. Aspon to mu ukazuje appka v telefóne sumu.. Ak to vyplatí tak bude platit aj nejake uroky navyse pokutove však?
Chcem mu pomoct dakujem za kazdu odpoved
Najskôr treba skontrolovať či si splnil ohlasovaciu povinnosť, teda či má správne ponahadzované kategórie (škola, zamestnanie, úrad práce...).
Následne treba zistiť či niečo z toho nemôže byť už premlčané. Ak áno, tak musí podať písomne námietku premlčania a po uznaní námietky premlčania sa mu tá suma upraví. (Premlčanie nie je automatické!)
Potom treba požiadať o splátkový kalendár na aktuálnu dlžnú sumu.
Niekedy sa dá požiadať aj o odpustenie poplatkov / úrokov z omeškania.
Najdôležitejšie je začať na tom krok za krokom pracovať, inak bude tá suma iba narastať.
Len mu nepomáhaj tak, že mu požičiaš peniaze alebo zaplatíš dlh, tým ho len budeš podporovať v nezodpovednosti.
Ked mu chces pomoct, tak najdi najblozsiu pobocku jeho ZP a odprevad ho az ku dveram. Zvysok je uz na nom. Urcite mu peniaze na splatenie dlhu nedavaj a ani nepoziciavaj. Ked neplatil ZP, tebe dlh vracat urcite nebude. Nezodpovednost ma v genoch.
Dakujem vám aj tam bol ale vlastne neviem nic konkretne ale ta doma premlcania a splatkový to som tusila. No kazdopadne sa mi nezda ze sa tym ide zaoberat ale ked tvrdí že ide tak pojde. Hej viem geny su geny nema to mat po kom..pripadam si jak jeho mama. Dakujem este raz.
Podľa toho či má majetok, ak má príde exekúcia ak nie tak v podstate nič. Mám známého dlh cez 10 000 eur, nemá žiadny majetok tak roky sa nič nestane
Podľa toho či má majetok, ak má príde exekúcia ak nie tak v podstate nič. Mám známého dlh cez 10 000 eur, nemá žiadny majetok tak roky sa nič nestane
@sisska96 Ten známy asi ani nepracuje, inak by mu to exekútor začal strhávať z výplaty. Ak to nebude riešiť, tak si ho to počká do dôchodku a potom mu to bude sociálna poisťovňa zrážať z dôchodku. A keď raz uzná celý dlh podpisom, tak už ani námietku premlčania neuplatní.
môže predať ZP pohľadavku exekutoroví a môže prísť zdravotný problém a poskytnu len neodkladne úkony.
@sisska96 Ten známy asi ani nepracuje, inak by mu to exekútor začal strhávať z výplaty. Ak to nebude riešiť, tak si ho to počká do dôchodku a potom mu to bude sociálna poisťovňa zrážať z dôchodku. A keď raz uzná celý dlh podpisom, tak už ani námietku premlčania neuplatní.
@tanyan pracuje má živnosť. No nerieši nikto nič
Aj tento na zivnost hlavne ze prijem mal ale plati si najmy atd kraviny kupuje. Auto na sebe nema, nevyjadrujem sa uz. Do socialky ani nehovorím.... tam neni registrovany ci co volaco také. No ked bol frajer s peniazmi nech si ich teraz odkladax
Aj tento na zivnost hlavne ze prijem mal ale plati si najmy atd kraviny kupuje. Auto na sebe nema, nevyjadrujem sa uz. Do socialky ani nehovorím.... tam neni registrovany ci co volaco také. No ked bol frajer s peniazmi nech si ich teraz odkladax
@anonym_autor tak to je dobrý strelec... Ale ak sa plánuje zastreliť pred dôchodkom, tak v poriadku🙈

Nech ide do poisťovne a vypýta si splátkový kalendár, bude vedieť presne koľko má zaplatiť a bude chránený keby musel vyhľadať lekára.