icon

Aké sú možnosti pre Ukrajinskú študentku bez poistenia?

26. dec 2023

Ahojte. Chcem sa spytat, ci mate niekto skusenost, co v takej situacii. Ide o moju znamu - je Ukrajinka, neprisla sem ako vojnova utecenkyna, ale prisla studovat. Studuje tu uz dva roky a nema zdravotne poistenie (chce setrit a preto si ho neplati). Podla mna je to nezodpovedne, snazila som sa jej v dobrom dohovorit, ale neriesi to, tak som to nechala tak. Ale zaujima ma, co v takom pripade, ak sa jej nieco stane? Bude mat len zakladnu starostlivost, ktoru si bude musiet nasledne celu preplatit?

bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
jaja1979
26. dec 2023

Mám známu študentku, ktorá nie je občanom EU a platí si komerčné zdravotné poistenie, cca 50€ mesačne. Bez poistenia by to tu neriskovala. Ak nemáš poistenie, potom si samoplatcom. Ak ideš napr. K doktorovi s obyčajnou anginou na vyšetrenie, to sa ešte zaplatiť dá, ale keby ju chytil napríklad zápal slepého čreva, čo je bežná vec aj u mladých, tak to sa dievča nedoplati....

denkatn
26. dec 2023

ked daco vystavia jej ucet a sama si doplati. vela slovakov to tiez robi v zahranici ze si tam neplatia poistky.

alickapusinka
26. dec 2023

V prípade že ju bude len bolieť zub tak jej dajú zaplatiť. Alebo operácia príklad slepé črevo tak poriadna pálka sa zobudi po narkoze a dajú jej účet.

jarka_black
5. jan 2024

Nech si dá napr. v Unione zdravotné pre cudzincov, moji známi tuším 70 eur ročne platia. Inak bude všetko platiť v plnej výške.