Ako dlho trvá vybavenie slovenského rodného listu?
Ahojte
09.02.2024 sme boli na Konzuláte v Mníchove vybaviť,respektíve podať žiadosť aby naša dcéra dostala slovenský rodný list , odovzdali sme všetko čo bolo potrebné , na konzuláte podpísal snúbenec otcovstvo keďže nie sme ešte zosobášený . Čakali ste na rodný list 3 mesiace alebo ste museli čakať dlhšie ? Obaja mame slovenské občianstvo .
Za odpoved vám veľmi pekne ďakujem
@annm81 to osvedcenie potrebujes len, ked nesplnas hore uvedene podmienky a/alebo vybavujes cez ambasadu. Ak vybavujes RL priamo cez miestnu matriku na SK, nepotrebujes nic, len OP alebo pas platny ku dnu narodenia dietata. Inak toto osvedcenie je taky humbuk, len umelo vyrobena robota a zase predlzenie cakacej doby o tento jeden akt navyse.Preto je lepsie ist na sk na jednorazova cestovny doklad a vybavit vsetko na SK. Ja som mala SK RL (ziadost podana priamo na SK) do 5 tyzdnov.
@yanni Autorka nemá možnosť ísť na Slovensko a čakať na vydanie dokladov. Ja som vybavovala rodný list oboma spôsobmi (s odstupom rokov) - aj osobne na Slovensku aj cez veľvyslanectvo. Rozdiel to bol veľký. Ja som ale mala jednu výhodu - podala som na Slovensku žiadosť a mohla kedykoľvek vycestovať, lebo dieťa malo pas inej krajiny. Máloktorý Slovák žijúci v zahraničí si ale môže dovoliť čakať na Slovenku na vybavenie RL, následne pasu.
@annm81 tak ja som tiez nekysla na SK. Deti maju dvojite obcianstvo, a tiez, ak mas uz starsie skolopovinne deti, tak jasne, ze clovek nemoze trcat 3 mesiace na SK. Ale ak tam nie su skolaci, tak kde je problem. S malym dietatom je clovek na materskej, tak kde sa ponahlat. Ak sa samozrejme vybavuje co najskor. Ja som pri najmladsej nemala cas, SK RL som vybavovala priamo na SK az ke mala mala 1.5 roka (vyhoda viacnasobneho obcianstva).

@yanni, @really8 Od 15. júna 2023 je potrebné k žiadostiam o zápis narodenia prijímaným na zastupiteľských úradoch Slovenskej republiky doložiť tiež platné osvedčenie štátnom občianstve Slovenskej republiky dieťaťa resp. dospelej osoby, ktorej narodenie sa na Osobitnej matrike Ministerstva vnútra Slovenskej republiky registruje.
Výnimka kedy sa osvedčenie o štátnom občianstve nevyžaduje je v prípade, že ide o dieťa narodené v cudzine a ak sú dodržané nasledovné podmienky:
- žiadosť o registráciu narodenia dieťaťa v cudzine podávajú v lehote do 180 dní odo dňa narodenia dieťaťa obaja rodičia.
- a zároveň rodičia dieťaťa sú výlučne občania Slovenskej republiky (teda nie cudzinci resp. osoby s dvojitým či viacnásobným štátnym občianstvom).