Ako formulovať závet s ohľadom na deti?
Ahojte, s manželom sme sa dohodli, že spíšeme závety. Ja som svoju polovicu nehnuteľnosti napísala na naše spoločné dieťa. Problém je, ako má manžel formulovať závet, aby sme po ňom dedili ja, naše spoločné dieťa a jeho dieťa z predchádzajúceho manželstva s tým, že dieťa z predchádzajúceho manželstva by dedilo len polovicu zákonného podielu.
dieťa z predchádzajúceho manželstva je plnoleté?
@anonym_fd357e áno
k comu zavet? to je normalne dedenie zo zakona. po nom zdedis ty a jeho deti 1/3.
ak chce aby jeho dieta dedilo menej musi ho vydedit a to nieje az tak jednoduche
k comu zavet? to je normalne dedenie zo zakona. po nom zdedis ty a jeho deti 1/3.
ak chce aby jeho dieta dedilo menej musi ho vydedit a to nieje az tak jednoduche
@natalka13 veď ide o to, aby jeho dieťa dedilo menej, nie vôbec. Keď bude dediť menej, načo vydeďovať.
@anonym_fd357e áno
@anonym_autor manžel môže napísať závet, že tebe odkazuje polovicu a aj spoločnému dieťaťu polovicu.
Pri dedičskom konaní, ak bude závet namietať dieťa z predošlého manželstva, tak vtedy aj napriek závetu ak vy budete súhlasiť bez súdu mu bude patriť polovica zákonného podielu.
@natalka13 on ho nechce vydedit
@natalka13 veď ide o to, aby jeho dieťa dedilo menej, nie vôbec. Keď bude dediť menej, načo vydeďovať.
@anonym_autor normalne nech napíše do závetu, že rozdeľuje všetkým rovným dieľom a tomu dieťaťu odkazuje jeho zákonný nárok v závete, čo je vlastne 50 % z jeho zákonného naroku. To kľudne môže hocijako formulovať. Len ho nesmie zabudnúť spomenúť v závete
@natalka13 nemusí vydediť
stačí že ho do závetu neuvedie a dieťa je neopomenuteľný dedič takže tá časť závetu bude neplatná a dostane polovicu svojho zákonného nároku, keďže je už plnoleté
ak by bolo neplnoleté dostáva celú svoju zákonnú čiastku
alebo možno istejšie by bolo do závetu dať rozdelenie
spoločné dieťa 2/5
manžel 2/5
prvé dieťa 1/5
do závetu daj rozdelenie aj pre variant, že manžel zomrel
spoločné dieťa 2/3
prvé dieťa 1/3
stačí že ho do závetu neuvedie a dieťa je neopomenuteľný dedič takže tá časť závetu bude neplatná a dostane polovicu svojho zákonného nároku, keďže je už plnoleté
spoločné dieťa 2/5
manžel 2/5
prvé dieťa 1/5
spoločné dieťa 2/3
prvé dieťa 1/3
@anonym_fd357e to som nevedela, že ak ho v závete manžel nespomenie, tak mu prisúdia polovicu (v prípade napadnutia). Myslela som, že ho v závete nemôžme nespomenúť, v opačnom prípade dostane celý podiel.
@anonym_fd357e to som nevedela, že ak ho v závete manžel nespomenie, tak mu prisúdia polovicu (v prípade napadnutia). Myslela som, že ho v závete nemôžme nespomenúť, v opačnom prípade dostane celý podiel.
@anonym_autor hlavne chodte k notarovi, vysvetlite presne co chcete a on to tam presne zapise a vysvetli vam to... nemusis sa pytat tu, ked notar je za to plateny a je to expert... este to aj "ulozi" (ten zavet)...
@anonym_autor hlavne chodte k notarovi, vysvetlite presne co chcete a on to tam presne zapise a vysvetli vam to... nemusis sa pytat tu, ked notar je za to plateny a je to expert... este to aj "ulozi" (ten zavet)...
@zic presne tak.
Autorka, nechápem, čo riešiš. Snáď tie závety nebudete písať “do šuflíka” 🙄 čiže šup za notárom a on to spíše, “aby dobre bolo” 😁
Keby ste dieťa v závete nespomenuli, tak by svoj zákonný podiel dostalo až v prípade, že závet napadne. A snáď nechcete, aby potom žilo s vedomím, že otec na neho vôbec nemyslel. Čiže odporúčam uveďte to tam tak, ako plánujete, tj spomeňte všetky deti.
spoločné dieťa 2/5
manžel 2/5
prvé dieťa 1/5
spoločné dieťa 2/3
prvé dieťa 1/3
@anonym_fd357e aj na ponizenie zakonneho podielu musia byt padne zakonom dane dovody a musia ich dokazat.
@anonym_autor nemusí byť spomenutý v zaveti, vlastná skúsenosť. Kedy ma baba nespomenula v závetu, ja som závet akceptovala a nič som nedostala. Iný nespomenuty dedič, závet neakceptoval a dostal polovicu zákonného podielu.
Chudak to dieťa,čo si ,," zasluži" menej ako jeho surodenec..
Ste divni obaja a nespravodlivi..
Vasa vec
Ale chcelavsom to tu napisat.isto to nepadlo nielen mne...
Vasa vec
@janinah Keď nepoznáš, nesúď.
@anonym_fd357e aj na ponizenie zakonneho podielu musia byt padne zakonom dane dovody a musia ich dokazat.
@natalka13 Neviem aké dôvody a aké dôkazy, veď paragraf prišiel s takou možnosťou, citujem: § 479
Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a "plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona". Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov.
@anonym_autor este stále môže nehnuteľnosť napísať za života na niekoho napr teba a v tom prípade netreba žiadny závet.
@anonym_autor este stále môže nehnuteľnosť napísať za života na niekoho napr teba a v tom prípade netreba žiadny závet.
@fiafia to je nerozumné riešenie, nikdy nevieš ako dopadne obdarovaný môže sa dostať do exekúcie alebo pregemblovať a prídeš o strechu nad hlavou
alebo budeš potrebovať celodenné opatrovanie v zariadení a nebudeš si môcť dovoliť lebo nemáš z čoho platiť a ani majetok kde už nemôžeš bývať nie je tvoj aby si predala a mala peniaze na opatrovanie
Vasa vec
@janinah a napadlo ťa napríklad, že majú spoločnú nehnuteľnosť ? Šak samozrejme, že ich spoločné dieťa má väčší nárok ako to z prvého manželstva.... Veď to dieťa z prvého manželstva má aj druhého rodiča, po ktorom dedí. Podľa teba by potom aj ten druhý rodič mal dať niečo cudziemu dieťaťu, ktoré je potomkom bývalého manžela a cudzej ženy? Sa zamysli nad tým logicky. Každý od rodičov dostáva minimálne 1/3. Z jeho 50% podielu na majetku do je 1/3 prvé dieťa, 1/3 druhé dieťa a 1/3 manželka. Spravodlivé a logické.
Vasa vec
@janinah Boze, ty si snad v kazdej diskusii ides tieto svoje nevyziadane hluposti 🤦♀️ Autorka pise, ze syn je plnolety, tak mozno mu otec prispel nemalou ciastkou na vlastne byvanie, studium, podnikanie alebo cokolvek ine. A hlavne to nie je predmetom diskusie. Nestaraj sa.

dieťa z predchádzajúceho manželstva je plnoleté?