icon

Ako funguje elektronická PN?

24. aug 2025

Vedeli by ste mi prosim poradit? Som prvykrat na PN, ktora je elektronicka. U dr som bola len chvilku, vlastne som sa ani nestihla popytat o nejake info ako to funguje, len mi povedala ze nemusim volat do prace. Ako to je ale napriklad s peniazmi, kde ich poslu? A pobyt je tam predpokladam nahlaseny trvaly vsak? Pretoze tam sa momentalne nenachadzam takze treba zavolat dr aby mi tam dala inu adresu kvoli kontrole?

anonym_61f9a1
24. aug 2025

Peniaze pošlú tam kde ti chodí výplata, číslo tvojho účtu nahlási zamestnávateľ.
Adresu si skontroluj aj si ju môžeš zmeniť keď sa prihlásiš do svojho účtu "Elektronický účet poistenca"
https://www.socpoist.sk/prihlasenie-do-elektron...
https://esluzby.socpoist.sk/portal/registracia
https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?exter...

janinah
24. aug 2025

Najmebej od piatku si PN a ty sa v ndelu vecet spamätaš,ze maš udanu nespravnu adresu? Kwby ti prisla kontrola tak maš po peniazoch...
Dr.nema časovy priestor kazdemu vysvetlovat ako funguje ePN,na to mas google.

lilinka88
25. aug 2025

Zamestnávateľovi máš volať - je tvoja povinnosť oznámiť mu,že si PN, len mu už nenosíš žiadne papiere. Ale info o PN mu musíš dať.
Zamestnávateľ má nahlásiť kam ti posiela výplatu a podľa toho bude vyplatená aj PN. Ak to nenahlásil, automaticky PN bude vyplatená šekom na adresu trvalého bydliska.
Lekár ti adresu nezmení, rieš si sama cez elektronický účet poistenca alebo volaj na Sociálnu poisťovňu - oddelenie lekárskej posudkovej činnosti. Čím skôr, tým lepšie. Ak ti príde kontrola, nebude ich zaujímať, že ti lekár nič nevysvetlil

evinku
25. aug 2025
@lilinka88

Zamestnávateľovi máš volať - je tvoja povinnosť oznámiť mu,že si PN, len mu už nenosíš žiadne papiere. Ale info o PN mu musíš dať.
Zamestnávateľ má nahlásiť kam ti posiela výplatu a podľa toho bude vyplatená aj PN. Ak to nenahlásil, automaticky PN bude vyplatená šekom na adresu trvalého bydliska.
Lekár ti adresu nezmení, rieš si sama cez elektronický účet poistenca alebo volaj na Sociálnu poisťovňu - oddelenie lekárskej posudkovej činnosti. Čím skôr, tým lepšie. Ak ti príde kontrola, nebude ich zaujímať, že ti lekár nič nevysvetlil

@lilinka88 lekár zmení adresu... Ja mam elektricku pn... Tiez udane trvalé bydlisko a po komunikácii zo sestričkou mi dopísala pobyt, kde sa zdržujem..
Nie každý má elektronický účet poistenca... Ten si musí zriadiť priamo na sociálnej poisťovne..

maranco
25. aug 2025
@evinku

@lilinka88 lekár zmení adresu... Ja mam elektricku pn... Tiez udane trvalé bydlisko a po komunikácii zo sestričkou mi dopísala pobyt, kde sa zdržujem..
Nie každý má elektronický účet poistenca... Ten si musí zriadiť priamo na sociálnej poisťovne..

@evinku ja som zriadil prístup do účtu poistenca cez internet nikde som nechodil

evinku
25. aug 2025
@maranco

@evinku ja som zriadil prístup do účtu poistenca cez internet nikde som nechodil

@maranco tak to je super... Ja som to skúšala a nešlo mi to... ( asi som laik na také veci 🤭) tak som šla osobne na sociálnu poisťovňu a bolo vyriešené a pani aj poradila ako to aktivovať 😉

janickadr
25. aug 2025
@evinku

Lekar upravi adresu PN podla realneho pobytu pri vystavovani PN, ak paciemt poskytne relevante info.., po vystaveni PN uz adresu ci miesto pobytu upravit nevie, uz si to musi poriesit sam pacient...

evinku
25. aug 2025
@janickadr

Lekar upravi adresu PN podla realneho pobytu pri vystavovani PN, ak paciemt poskytne relevante info.., po vystaveni PN uz adresu ci miesto pobytu upravit nevie, uz si to musi poriesit sam pacient...

@janickadr ďakujem za odpoveď...