icon

Ako funguje paragraf na seba a doprovod?

15. jún 2024

Prosím vás, ako to.je s paragrafom? Mám nárok na seba 7 dní a na doprovod 7 dní? Ako sa to ráta ak z jedného dňa miniem 2 hodiny a vrátim sa do práce? Tých 5 hodín mi prepadne?

Strana
z2
michaela329
16. jún 2024

@bublinka1426 mne je to jasné, len autorka sa mi zdá zmätená 🤷

bublinka1426
16. jún 2024

@michaela329 asi, darmo robi 8 hodin, ale dolezite je co ma v PZ..neviem co na tom potom autorka nechape

chapem ze ty tomu roozumies.(mozno to vyznelo inac)

autor
16. jún 2024

Panebože, ja som sa pýtala, či je v zákone zadefinované, či sa paragraf ráta na hodinu alebo deň. Nič viac. Ostatné ste začali rozoberať vy. Ja som odpoveď dostala. Zmluvu mám normálne na 8,5 hodiny.
@michaela329 ako si na to prišla, že som zmätená? Ty si si domyslela, že mám na zmluve 4 hodiny, aj keď som 2x napísala, že mam 8.

autor
16. jún 2024

@bublinka1426 čo akože nechápem?

bublinka1426
16. jún 2024

nechaj tak, proste je o tebe a zamestnavatelovi. ak mas v PZ 8 hodin mas narok na 8 hodin. drzim palce 🍀

autor
16. jún 2024

@bublinka1426 jasné. Napíšeš tu, že niečomu nechápem a teraz cuvas z diskusie....

bublinka1426
16. jún 2024

pocuj odpoved si dostala hned na zaciatku a chapem ze mas na prt zamestnavatela. ale mas narok na 8 hodin ...to je cele. ked mas v zmluve 8 hodin mas narok na 8. a neustupuj. a tebe nevadi ze ked ti dava many na ruku ze prichadzas o DB ( resp o jeho vysku ci mas nizsiu OCR a PN? ) ci ti to cele stoji za to,..ale chapem cas usetreny venujes detom a hlavny prim hra muz.
proste drzim palce, zamestnavatelia sa snazia veal odlbat ludi, nedaj sa. mam podobne, riesim podobne. ale ja sa nedam.

simca06022011
16. jún 2024

Chces vediet, ako je to v zakonne? Nech sa paci: Zakonnik prace § 141
Dôležité osobné prekážky v práci, odsek 2

Je tam uvedene na NEVYHNUTNE potrebny cas = tj v kazdej praci by sa mal ratat na hodiny. Ak teda ides rano k zubarovi, prides o 2hodiny neskor, 2h mas cerpanie Pcka, zvysok mas odpracovane. JE nezmysel, aby sa jedno Pcko ratalo v takomto pripade na cely den. Lebo by mal duplicitny zapis v dochadzke zamestnanec? aj je v praci, aj je u lekara? Nie.. cize bude neprides cely den = 8h, alebo prides a rata sa na hodiny.
Co sa tyka naroku podla HODIN, zalezi to od uvazku aky mas V ZMLUVE. Ak mas v zmluve 4h / denne, tak 4h... rovnako ako dovlenka a pod. AK mas v zmluve 8, tak 8. Je irelevantne, ako pracujes neoficialne. AK by teda nepreratavali celu mzdu 2x.. jednu oficialnu, jednu neoficialnu.

bublinka1426
16. jún 2024

@simca06022011 tak. dolezite je co je pisane v PZ

autor
17. jún 2024

@bublinka1426
@simca06022011 vďaka dievčatá. Mne to je už jasné

Strana
z2