icon

Ako funguje platba zdravotného poistenia pri dohode?

30. nov 2025

ahojte, urad prace a dohoda.
ako to je kto mi plati ZP ak napr mam dohodu s nepravidelnym prijmom.'ja si platim tie ostatne dni, co neodrobim?
dakujem za objasnenie

anonym_7584fd
30. nov 2025

@anonym_autor oni ti platia co odrobis 🙂 ak si chces. Nieco doplacat mozes do socialky - tam to je dobrovolne . Cim viac platis do socialky tym mas vacsi dochodok potom . Ale platia ti odvody riadne. Hlavne zdravotku sleduj a tu mas nahlasenu kym zmluva je aktivna aj keby si nebola v robote (zeby ta nepotrebovali) 3 mesiace zdravotka ti ide

autor
30. nov 2025
@anonym_7584fd

@anonym_autor oni ti platia co odrobis 🙂 ak si chces. Nieco doplacat mozes do socialky - tam to je dobrovolne . Cim viac platis do socialky tym mas vacsi dochodok potom . Ale platia ti odvody riadne. Hlavne zdravotku sleduj a tu mas nahlasenu kym zmluva je aktivna aj keby si nebola v robote (zeby ta nepotrebovali) 3 mesiace zdravotka ti ide

@anonym_7584fd zabudla som napisat ze chcem byt na urade prace. tak oni budu za mna platit ZP v tie dni, co nebude platit zamestnavatel? ci

anonym_7584fd
30. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_7584fd zabudla som napisat ze chcem byt na urade prace. tak oni budu za mna platit ZP v tie dni, co nebude platit zamestnavatel? ci

@anonym_autor Ak budes na UP platia ti vsetky odvody oni resp. zdravotku 100%. Niesi povinna platit nic. iba na soc. si over ci mozes nieco tam
Prispievat ale neviem ci by sa to nebilo.

Jedine zeby si sa dala vyradit z UP bola samoplatca odvodov - to znamena ze platis si sama zdravotku cca 100€ a socialku kolko si zvolis nejak 200€ je minimalka . A ich uz potom nezaujima odkial odkial kde zarabas akurat danove treba mat v poriadku ked podavas sama .

taxanka
1. dec 2025

Pokiaľ si na UP tak odvody za teba platí štát, pozor na limit 40 dní počas evidencie - po vyradení ti pri práci na dohodu platí zamestnávateľ len tie dni, ktoré odpracuješ. Každá zdratovná poisťovňa už má v aplikácií prehľad platieb/ nedoplatkov.

Sociálne poistenie si prosím nikdy doborovoľne neplať. Na tvoj dôchodok to aj tak nebude mať žiadny reálny dopad a sú to peniaze vyhodené do čiernej diery. Ak máš nepotrebných 250€ mesačne radšej ich rozumne investuj - ale to len na margo anonyma.

autor
1. dec 2025
@taxanka

Pokiaľ si na UP tak odvody za teba platí štát, pozor na limit 40 dní počas evidencie - po vyradení ti pri práci na dohodu platí zamestnávateľ len tie dni, ktoré odpracuješ. Každá zdratovná poisťovňa už má v aplikácií prehľad platieb/ nedoplatkov.

Sociálne poistenie si prosím nikdy doborovoľne neplať. Na tvoj dôchodok to aj tak nebude mať žiadny reálny dopad a sú to peniaze vyhodené do čiernej diery. Ak máš nepotrebných 250€ mesačne radšej ich rozumne investuj - ale to len na margo anonyma.

@taxanka dakujem ti. aha takze kym som stale na urade prace, tak cele ZP je stale hradene statom. pokial budem mat brigadu na 40dni stale to plati stat dobre rozumiem?
do SP si platit nechcem, uz teraz saskuju s dochodkami a uplne suhlasim ze radsej dakam investovat. to je vacsia istota ...alebo setrit si.