icon

Ako funguje SIPO pri novom byte?

papaya1234
25. máj 2026

Ahojte, majte so mnou prosím strpenie. Práve som kúpila byt a je to prvýkrát, čo niečo také riešim.

V bytovke, kde od včera bývam, je elektrina riešená cez VSE (bývalí majitelia mi už vyplnili žiadosť o prepis) a zvyšok (voda, kúrenie, plyn v byte nie je) je riešené cez Správu bytov v KE.

Na potvrdenie z katastra stále čakám, ale malo by prísť o cca 2 týždne.

Takže po poriadku:

VSE viem vyplniť a nahlásiť aj bez papiera z katastra, takže to vyzerá ako môj prvý krok. Tu sa dostávam k prvej otázke: Je pravda, že VSE spolupracuje s poštou a tým pádom mi pridelia číslo SIPO a nemusím ísť o neho žiadať na poštu? Vraj ak nechám v žiadosti o prepis elektriny prázdne políčko, vybavia to za mňa (píše to na internete, do VSE som zatiaľ nevolala).

To je prvá otázka.

Druhá:
Viem SIPO platiť trvalým príkazom? Vraj sa dá spraviť inkaso na SIPO namiesto toho, aby bolo inkaso na všetko zvlášť (elektrina ako jedno, správca bytov ako druhé). Vraj sa tam má dať ako príjemca pošta a potom SIPO číslo do inej kolonky.

Respektíve som čítala o SIPO platbe dodávateľovi, že sa to platí poštárke, ak správne chápem a aj to sa dá platiť po novom vraj cez QR kód čiže nemusím mať pripravenú hotovosť.

Tretia otázka:
Správu bytov viem riešiť ako poslednú, keďže čakám na kataster. Tam potom viem nahlásiť dané SIPO číslo? Že bude teda elektrina a tie veci, ktoré riešia oni pod jedným?

Uvedomujem si, že zniem ako totálny idiot, ale majte so mnou prosím strpenie. Doteraz som bola v podnájme a je to moje prvé vlastné bývanie. Všetko riešim sama, lebo nikto z rodiny nerieši platby online ani nebýva v paneláku, čiže to majú poriešené inak.

Ďakujem za každú pomoc 🙂

anonym_819f21
25. máj 2026

SIPO je zastaralá vec z minulého storočia, SIPO sa používalo keď platby v banke boli drahé za každý prevod a lacnejšie bolo zaplatiť pošte aby ona urobila platby dodávateľom.
SIPO nerob, nepotrebuješ poštu na platby keď máš na to zadarmo banku.

Teraz si od každého dodávateľa pýtaj údaje na platbu že chceš platiť trvalým príkazom.
Nastavíš si trvalé príkazy v internet bankingu a máš to bez poplatkov pošte aj pekne máš prehľad kedy aká suma odíde z tvojho účtu, rovnako preplatok ti vrátia na tvoj účet.

tundra
25. máj 2026

@papaya1234 sipo sa da platit elektronicky.
Pozri esipo,mam to uz 13 rokov,ale suhlasim,ze platis zbytocny poplatok.
https://esipo.posta.sk/mojesipo/Pages/Home.aspx
Plynari,maju tiez web moje spp.
https://moje.spp.sk/

bg92
25. máj 2026

Ziadne sipo normalne ti daju udaje na platbu a das si vsade trvaly prikaz

papaya1234
autor
25. máj 2026
@anonym_819f21

SIPO je zastaralá vec z minulého storočia, SIPO sa používalo keď platby v banke boli drahé za každý prevod a lacnejšie bolo zaplatiť pošte aby ona urobila platby dodávateľom.
SIPO nerob, nepotrebuješ poštu na platby keď máš na to zadarmo banku.

Teraz si od každého dodávateľa pýtaj údaje na platbu že chceš platiť trvalým príkazom.
Nastavíš si trvalé príkazy v internet bankingu a máš to bez poplatkov pošte aj pekne máš prehľad kedy aká suma odíde z tvojho účtu, rovnako preplatok ti vrátia na tvoj účet.

@anonym_819f21 Správca bytov, ktorý rieši bytovku, kde bývam má výhradne SIPO platby, ak správne chápem. Uvádza: "Naša správcovská spoločnosť využíva pre poukazovanie mesačných platieb sústredené inkaso platieb obyvateľstva (SIPO) Slovenskej pošty. Je to moderný a komfortný systém platieb s minimálnymi nákladmi. Ak vám vyhovuje bezhotovostná forma úhrady SIPO formou súhlasu s inkasom, vyplňte a na pošte odovzdajte tlačivo Mandát na inkaso v SEPA."

Vyzerá to tak, že nemám na výber.

papaya1234
autor
25. máj 2026
@tundra

@papaya1234 sipo sa da platit elektronicky.
Pozri esipo,mam to uz 13 rokov,ale suhlasim,ze platis zbytocny poplatok.
https://esipo.posta.sk/mojesipo/Pages/Home.aspx
Plynari,maju tiez web moje spp.
https://moje.spp.sk/

@tundra aký je poplatok, prosím?

mysiarka
25. máj 2026

@papaya1234 Ked ti pride SIPO normalne do schranky taky ten sek a ides ho na postu zaplatit, tak za to platis. Do 2€ nejak je ten poplatok. Jedina moznost ako neplatit ziaden poplatok je ten, ked si das trvaly prikaz.

anonym_819f21
25. máj 2026
@papaya1234

@anonym_819f21 Správca bytov, ktorý rieši bytovku, kde bývam má výhradne SIPO platby, ak správne chápem. Uvádza: "Naša správcovská spoločnosť využíva pre poukazovanie mesačných platieb sústredené inkaso platieb obyvateľstva (SIPO) Slovenskej pošty. Je to moderný a komfortný systém platieb s minimálnymi nákladmi. Ak vám vyhovuje bezhotovostná forma úhrady SIPO formou súhlasu s inkasom, vyplňte a na pošte odovzdajte tlačivo Mandát na inkaso v SEPA."

Vyzerá to tak, že nemám na výber.

@papaya1234 od správcu bytov si vyžiadaj predpis mesačnej zálohovej úhrady za užívanie bytu, tam budeš mať rozpis, kúrenie, voda, výťah, osvetlenie...
bude tam celková suma, číslo účtu správcu aj tvoj pridelený variabilný symbol

si svojprávna vieš platiť cez svoju banku, nepotrebuješ aby ti pri platbe asistovala pošta
správcovi povieš že ti NEvyhovuje bezhotovostná forma úhrady SIPO formou súhlasu s inkasom
asi sú tam pribrzdený lebo za každé SIPO aj oni ako príjemca platby platia poplatok pošte a tak rovno na účet by dostali od teba celú sumu bez poplatkov

tundra
25. máj 2026
@papaya1234

@tundra aký je poplatok, prosím?

@papaya1234 0,65€

papaya1234
autor
25. máj 2026
@tundra

@papaya1234 0,65€

@tundra Ďakujem. Je tam potrebné dávať nejaký mandát alebo súhlas banke, ak to chcem platiť takto?

tundra
25. máj 2026
@papaya1234

@tundra Ďakujem. Je tam potrebné dávať nejaký mandát alebo súhlas banke, ak to chcem platiť takto?

@papaya1234 potrebujes na registraciu sipo reg.cislo,ktore dostanes a nasledne sa registrujes na esipo.My sme sa odstahovali zo Slovenska a vtedy to bolo pre nas najjednoduchsie riesenie.
Listky Sipo hadze postarka do schranky,ale platim elektronicky.Z esipo ta nasmeruje do banky,cez ktoru to budes platit.

patrike
25. máj 2026

SIPO je dinosaurus, uplne to zrus. Dodavatelom energii povolis inkaso penazi priamo z tvojho uctu. Spravcovi trvaly prikaz sa sumu z mesacneho zalohoveho predpisu.

niekto2hy
25. máj 2026
@mysiarka

@papaya1234 Ked ti pride SIPO normalne do schranky taky ten sek a ides ho na postu zaplatit, tak za to platis. Do 2€ nejak je ten poplatok. Jedina moznost ako neplatit ziaden poplatok je ten, ked si das trvaly prikaz.

@mysiarka Zaplatíš Sipo zo svojho účtu v banke.Neplatim poplatok Pošte.

biba_18
25. máj 2026

veď daj na sipo súhlas s inkasom.. odsúhlasíš mandát na účte ktorý uvedieš a pošta ti bude sama sťahovať sipo. v košiciach ide cez sipo aj odpad, sipu sa nevyhneš…
daj súhlas s inkasom a nemusíš platiť za šeky na pošte…

anonym_f8c0f2
26. máj 2026

sipo snad pouzivaju uz len moji stari rodicia. Toto uz vobec nepouzivam. Na vsetko vies zriadit trvaly prikaz - ak j eplatba stale rovnaka, alebo inkaso v banke.