Ako kúpiť byt od rodičov?
ahoj, pred pár rokmi som si kúpila byt, ale z určitého dôvodu, ktorý nechcem špecifikovať, som ho "napísala" na rodičov. Teraz by som chcela aby bol ten byt môj. Ak by mi ho rodičia "darovali", tento dar by mohol byť v budúcnosti započítaný do dedičstva a to nechcem. Preto musí byť kúpnopredajná zmluva. Moja otázka je: ak v kúpnej zmluve bude uvedená suma za byt napr. 50000,-€, skúma niekto, či som tie peniaze reálne rodičom vyplatila?
ďakujem
No v zmluve bude uvedene, ze to mas zaplatit. A 50 tisic nemozes zaplatit v hotovosti. Takze bude mozne dohladat, a napadnut (teoreticky na sude), ci si to zaplatila alebo nie.
Neviem, ako to je teraz, my sme tak v rodine kupili, resp. predali. Z tej sumy sme potom myseli platit aj daň. Mozno sa daň uz neplatí. Najlepsie, ak by odpovedal pravnik.
Áno, bude sa to skúmať, ak to ostatní dediči budú riešiť. Navyše, ak rodičia nevlastnia "tvoj" byt 5 rokov, tak budú musieť z kúpnej ceny zaplatiť 19% daň a 14% odvod do ZP. Ostatní dediči, čiže zrejme súrodenci vedia o tomto? Vedia, že rodičia vlastnia nehnuteľnosť, ktorú si kupovala ty? Pretože ak by sa dnes rodičom niečo stalo, byt ide do dedičského konania. Súrodenci o tom vedia a máte také vzťahy, žeby ti byt prenechali? Ak máte vzťahy dobré, vedia o tom, tak kľudne ti rodičia môžu byť darovať a súrodenci pri dedičskom nebudú žiadať započítanie daru.
Áno, bude sa to skúmať, ak to ostatní dediči budú riešiť. Navyše, ak rodičia nevlastnia "tvoj" byt 5 rokov, tak budú musieť z kúpnej ceny zaplatiť 19% daň a 14% odvod do ZP. Ostatní dediči, čiže zrejme súrodenci vedia o tomto? Vedia, že rodičia vlastnia nehnuteľnosť, ktorú si kupovala ty? Pretože ak by sa dnes rodičom niečo stalo, byt ide do dedičského konania. Súrodenci o tom vedia a máte také vzťahy, žeby ti byt prenechali? Ak máte vzťahy dobré, vedia o tom, tak kľudne ti rodičia môžu byť darovať a súrodenci pri dedičskom nebudú žiadať započítanie daru.
@melanta súrodenci to vedia, vzťahy máme dobré - aspoň ja si to myslím.
byt bol kúpený pred viac ako 10 rokmi,
myslela, som či to budú skúmať na katastri, resp. notár pri podpise zmluvy
@anonym_autor nie, kataster to vôbec nezaujíma. A ani notára. Zaujímať to bude notára iba toho, ktorý bude riešiť dedičské konanie a ozvú sa súrodenci.
@anonym_autor to, ze teraz máte OK vzťahy neznamená, že tomu bude tak navždy. Všetci sa hádajú "iba" pre peniaze. Inak bud rada, že nezomrel isto z vašich, lebo už by bolo dedičské a pod. Nech ti ho normalne predaju a peniaze ti potom vedia vrátiť naspäť.
@anonym_autor podla vsetkeho stale plati vynimka na platbu v hotovosti kvoli mimoriadnej situacii v suvislosti s vojnou na UA.
Aj ak je to naozaj tak, v kazdom pripade je to velmi nebezpecne z pohladu dedenia. Lebo napadnut to mozu za x rokov surodenci, alebo ich deti napriklad (ak surodenci umru) alebo teda dalsi "dedici"...
Nehovoriac o tom, ze ak ten tvoj dovod bol napriklad osobny bankrot alebo proste vyhnutie sa nejakej povinnosti (voci dlznikom)... tak to moze zacat klat oci aj tymto ludom...
byt môžeš kúpiť aj za cenu napr 1000 E. Je to jedno, aká suma tam je napísaná a tých 1000 e vieš previesť a oni ti to vedia vzápätí dať na ruku. Je to kúpno-predajná zmluva a na cene nezáleží. Môžu Ti to aj darovať, vtedy to tiež nebude v dedičstve, lebo je to dar Tebe. Ale dar sa dá napadnúť.
@anonym_autor píšeš, že si byt "prepísala" na rodičov - čo to znamená - predala si im ho, alebo si ho darovala? Ak darovala, nevidím problém, aby ti ho ho teraz vrátili - darovali. Kvôli možným budúcim problémom by som však prevod riešila kúpnou zmluvou.
@melanta daň a odvody sa neplatia len zo zisku?
ak byt kúpili za 50 000 a predajú ho dcére za rovnakú sumu tak nič nezarobili a niet čo zdaňovať
@anonym_autor nikdy nevieš aké budú vzťahy v budúcnosti, snažíš sa o zastretie právneho úkonu, v budúcnosti to bude možné napadnúť dedičmi
byt môžeš kúpiť aj za cenu napr 1000 E. Je to jedno, aká suma tam je napísaná a tých 1000 e vieš previesť a oni ti to vedia vzápätí dať na ruku. Je to kúpno-predajná zmluva a na cene nezáleží. Môžu Ti to aj darovať, vtedy to tiež nebude v dedičstve, lebo je to dar Tebe. Ale dar sa dá napadnúť.
@btus neobvyklé dary sa dajú započítať do dedičstva aj takýto predaj pod cenu by súrodenec mohol žiadať započítať do dedičstva že autorka už dostala dosť a zvyšok dedičstva sa rozdelí ostatným súrodencom
ak byt kúpili za 50 000 a predajú ho dcére za rovnakú sumu tak nič nezarobili a niet čo zdaňovať
@anonym_autor nikdy nevieš aké budú vzťahy v budúcnosti, snažíš sa o zastretie právneho úkonu, v budúcnosti to bude možné napadnúť dedičmi
@maranco "daň a odvody sa neplatia len zo zisku?" - ano, len zo zisku. Lenze za prve nevieme akym sposobom bol byt prevedeny na rodicov - mohlo ist o dar a tam sa jeho cena pocita inak ako pri kupno-predajnej cene. Za druhe moze tam dojst aj k splneniu podmienok na oslobodenie - co sme sa dozvedeli az neskor (i ked "byt bol kupeny pred 10 rokmi" moze znamenat kupu autorkou, ale aj ten prevod - kupa na rodicov - nie je to jasne), a za tretie - na tuto skutocnost treba vzdy upozornit. Je to klucove pri vybere sposobu prevodu vlastnictva. Samotne zdanenie je vsak iny ukon, ktory si bude musiet predavajuci riesit az zaciatkom buduceho roku, co je podla mna uplne zbytocne mu tu teraz poskytovat danove poradenstvo. Radsej na to upozornit, aj ked v konecnom dosledku bude od dane oslobodeny.
@maranco áno, iba zo zisku. Ale ak dcéra napísala byt na nich, čiže buď im ho darovala alebo boli rodičia nadobúdatelia, ale ona financujúca, tak ho teraz papierovo dcére predajú za 50 000, tak zisk bude 50 000. Ak ho financovali akože oni, ale peniazmi od nej, avšak "papierovo" oni zaplatili plnú kúpnu cenu, to môže byť ďalší problém pri neskoršom dedičskom konaní, ak by súrodenci neboli seriózni a namietali, že ona kúpila od rodičov byt za 50, hoci oni ho kúpili za 100. Možné blbé komplikácie si autorka spôsobila potenciálne, pretože aj dobré súrodenecké vzťahy sa pri dedičských konaniach často pokazia.
@anonym_autor Ja to chápem tak, že byt, čo si kúpila papierovo kúpili tvoji rodičia. Takže na kúpnej zmluve boli napísaní tvoji rodičia a tí sú teraz napísaní aj na LV ako vlastníci.
Previesť na teba môžu nehnuteľnosť dvomi spôsobmi:
- darovaním
- predajom
Ak o celej transakcii vedia súrodenci a sú s tým stotožnení, že je to tvoj byt, len je papierovo písaný na rodičov, tak najjednoduchšie je, ak ti byt darujú. Ak je málo pravdepodobné, že by pri dedičskom konaní darovanie spochybnili tvoji súrodenci, tak to tak urobte.
Ak je čo len malá možnosť, že by niektorý zo súrodencov robil problémy, tak to urobte formou predaja. V kúpnej zmluve môžeš uviesť akúkoľvek cenu bytu, ale najlepšie bude uviesť takú istú cenu, za ktorú sa byt kúpil. Keďže to bolo pred 10 rokmi, daň z príjmu je bezpredmetná.
Ani spôsob platby nie je podstatný, kľudne napíšte, že cena bola vyplatená v hotovosti. Nikoho nebude zaujímať, či si to naozaj vyplatila, či odkiaľ si mala peniaze.
@anonym_autor kataster to nebude vôbec skúmať, ani notár pri podpise zmluve
Neviem, ako to je teraz, my sme tak v rodine kupili, resp. predali. Z tej sumy sme potom myseli platit aj daň. Mozno sa daň uz neplatí. Najlepsie, ak by odpovedal pravnik.
@anonym_c61f75 dan sa plati len v pripade, keby sa ten kupeny byt predal skor ako za 5 rokov... co pisatelka zrejme neplanuje
@anonym_c61f75 dan sa plati len v pripade, keby sa ten kupeny byt predal skor ako za 5 rokov... co pisatelka zrejme neplanuje
@majka243 ano, asi je to teraz inak, my sme tiez nepredavali hneď a platila sa dan z predaja, kedze medzi pribuznými, bola mensia, ale platila sa.
@majka243 ano, asi je to teraz inak, my sme tiez nepredavali hneď a platila sa dan z predaja, kedze medzi pribuznými, bola mensia, ale platila sa.
@anonym_c61f75 Toto si pletieš s niečím iným. Daň z príjmu je rovnaká, či predáš príbuznému alebo cudziemu.
V minulosti sa podmienky menili, napr. daň sa neplatila, ak mal predávajúci v danej nehnuteľnosti trvalý pobyt najmenej 2 roky.
To, čo ty píšeš, bola asi daň z prevodu nehnuteľnosti, ktorá ale bola zrušená pred 20 rokmi, v roku 2005. Kedy ste predávali byt?
@anonym_c61f75 Toto si pletieš s niečím iným. Daň z príjmu je rovnaká, či predáš príbuznému alebo cudziemu.
V minulosti sa podmienky menili, napr. daň sa neplatila, ak mal predávajúci v danej nehnuteľnosti trvalý pobyt najmenej 2 roky.
To, čo ty píšeš, bola asi daň z prevodu nehnuteľnosti, ktorá ale bola zrušená pred 20 rokmi, v roku 2005. Kedy ste predávali byt?
@chrobak7 ano, asi to bolo to, bolo to asi pred 20 rokmi.