Ako má vyzerať návrh na pridelenie výživného?

janka2012
13. jan 2010

ahojte.momentalne mam 19 rokov.ked som bola mala, mama davala navrh na sud, aby na mna otec platil, no neuspesne.nikto ho nevedel najst, tak sa to nechalo tak. teraz, ked som plnoleta, by som to chcela zmenit, pretoze planujem este studovat na vysokej skole a zide sa kazdy cent.chcela by som sa opytat, ci neviete, kde sa da zohnat nejaky vzor, podla ktoreho by som mohla podat navrh na sud a co k tomu budem potrebovat.

dakujem za vsetky odpovede 🙂

zamilovana
13. jan 2010

Ja byť tebou, zajdem na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, v mieste tvojho trvalého bydliska. Tam sú pracovníčky ktoré tieto veci majú na starosť, oni ti s tým pomôžu. Ja som tiež poberala dlho výživné od otca, a chodila som tam k mojej pridelenej sociálnej pracovníčke. Tak skús tam sa popýtať, väčšinou sú to veľmi milé pani, určite ti poradia.

andzi
13. jan 2010

zamilovana - úrad práce, sociálnych vecí a rodiny s tým nič nemá! Janka píše, že už je plnoletá!

hga
13. jan 2010

na urad urcite nechod. tam sa casto nevyznaju ani vo vlastnych zakonoch.

podla mna je to zbytocne. nepoznas otcovu majetkovu situaciu a sudnym konanim len vsetko skomplikujes.

napadlo ta niekedy ze mozno mat otec dobry dovod preco neplatit?

jabber
13. jan 2010

hga - a to třeba jaký dobrý důvod může mít otec, který neplatí na své dítě? 😕

andzi
14. jan 2010

hga, to je dobrá pakovina, čo píšeš, ak by si poznal Zákon o rodine, tak by si iste vedel, že každý rodič, je bez ohľadu na svoje majetkové a zárobkové pomery povinný platiť výživné v určitej minimálnej sume, ktorú musí platiť, aj keď je bezdomovec. A prečo by si janka nemohla uplatniť výživné na súde, keď chce ísť študovať na VŠ? Neviem, načo sem chodíš, keď nikdy nechceš poradiť, len chodíš provokovať. Chodia sem baby, ktoré chcú nezáväzne poradiť, možno usmerniť a nie všetky majú peniaze na advokáta a pomôže im aj drobná rada.

alexandra
14. jan 2010

andzi nerozculuj sa, si tehotna

sayast
14. jan 2010

janka,u nas byla situace velmi podobna. nam pomohlo kdyz jsem zasla na policii a podala trestni oznameni a pak jsem si na soude zazadala o exekucni strhavani z platu 😉

sayast
14. jan 2010

jinak nepochopim hga jak nekdo muze mit dobry duvod neplatit na sve dite 😠 . to je ubohost

consti
14. jan 2010

holky, nemyslel to hga tak, že třeba není biologickým otcem? 😅 To mě jen tak napadlo, jiný důvod mě nenapadá 😔 😅 .

jabber
14. jan 2010

No mě napadl jediný dobrý a omluvitelný důvod, a to že je po smrti - ale to, předpokládám, by se vědělo 😉

andzi
14. jan 2010

alexandra, máš pravdu, ale čo by si napísala ty na takúto odpoveď? Mám pocit, že tento človek sem chodí sústavne urážať a provokovať. Vždy sa na jeho príspevkoch musím len smiať, asi mu to robí dobre. Jediný chlap medzi mamičkami. 😀 😀 😀 Nuž, všelijakí sme na svete.

consti, snáď tu my nebudeme dedukovať, ako to hga myslel. Pre povinnosť platiť výživné nie je dôležité, kto je biologickým otcom, ale otcom "právnym", teda kto je v rodnom liste dieťaťa.

alexandra
14. jan 2010

andzi nic, naco aj? Ako sa hovori, je zbytocne hadzat perly sviniam 😉

ariane
14. jan 2010

mne reakcia toho´´ṕana´´ pripomina reakcie niektorych potencionalnych otcov v sudnom konani o urcenie ci zapretie odcovsva.
myslim,ze zalezi od vyspelosti jedinca,ako sa vyjadruje a pise.je to jasne,nie
co sa tyka tproblemu tej slecny,zalezi od toho,z akeho dovodu bola matka v konani pri urcovani otcovsva neuspesna.nie je zrejme,ci otcovsvo bolo uspesne preukazane,ale pobyt otca je neznamy a preto nedoslo k vykonu rozhodnutia.alebo bolo neuspesne,/ci uz z dovodu,ze hned na zaciatku nebolo mozne zistit pobyt potencionalneho otca/,alebo otcovsvo uspesne zaprel.je tazke radit bez poznania skutkoveho stavu.

nibiru
14. jan 2010

janka2012 ak mas platne rozhodnutie sudu podat tresne oznamenie aby po nom vyhlasili celostatne patranie popripade celoeuropske mne tak policia nasla otca do 6mesiacou v ceskej republike dovtedy sme onom nepoculi a nic nevedeli potom mama podala ziadost na sude (žalobu)tam uznali celu dlznu sumu urcili novu vysku vyzivneho a den v ktory ma alimenti platit ak by neplatil s pravoplatnym rozsudkom ides za exekutorom a tam okamzite nastupuje exekucia na plat a podobne zatial by mama mohla aj s tresnym oznamenim zbehnut na socialku a aspon skusit poziadat o nahradne vyzivnne od statu tam si potom tiez exekutory budu od neho alimenti vymahat aby sa ta ciastka ktoru vam zaplatil stat sa vratila spat statu.

andzi
14. jan 2010

alexandra, jééj, nová fotka! 🙂

ariane, myslím, že tá slečna nepísala o tom, že by prebiehalo konanie o určenie otcovstva, ona písala, že mama dala na súd návrh, aby otec platil výživné a nikto ho nevedel nájsť, tak si myslím, že otcovstvo je a bolo nesporné.

nibiru
14. jan 2010

janka2012 pokial studujes je otec na teba povinny platit alimenti ale musi to bit denna forma studia!!!! o ktorom mu budes musiet potom posielat bud stvrtkocne alebo polrocne doklad zo skoli a nesmies pracovat na trvali pracovny pomer musis dokazat ze niesi schopna sa o seba sama starat v tom pripade bude na teba mama aj poberat rodinne pridavky ak by si prerusila studium zamestnala sa a rozhodla sa znovu studovat musela by si si znovu podat ziadost na sud o urceni naroku na alimenty.moj znami mal tento isty problem syn dospeli student neoznamoval otcovi stav jeho studia vo veku 25 pretal mu platit( vtedy bola maximalna hranica veku 25 ale vraj to zase zmenili ) syn isiel s rozsudkom k exekutorovi,otcovi dali exekuciu a teraz je to na sude koli tomu ze syn mal prerusene studium rok pracoval neoznamil to a znovu siel do skoli a celu dobu nedal otcovi potrebne potvrdenie zo skoli a tym padom nemal narok vymahat si alimenti kedze ich nema sudom na novo priznane.tak som zvedava ako to dopadne ....kazdopadne si to vybavuj s mamou ak by tam bol niaky problem 🙂

janka2012
autor
14. jan 2010

ahojte...rozhodnutie o urceni otcovstva mam takze nie je ziaden dovod aby neplatil.on sa na nas proste vykaslal.tak mohol by teraz aspon trosku prispiet...

ariane
14. jan 2010

janka2012-ako dospele dieta odkazane na vyzivu rodicov,v tvojom pripade /celodena priprava na povolanie /podas navrh na sud o urcenie vyzivneho.vyzivne sa nepremlcuje,ale u dospeleho dietata ho mozno priznat len od zaciatku sud.konania./t.j odo dna podania na sud/.v navrhu oznacis prislusny sud,,kto ten navthh podava ,coho sa domahas a od koho/povinneho/.navrh musis datovat a podpisat.rozsudok je predbezne vykonatelny./t.j po uplynuti lehoty na plnenie.sud vykonatelnost moze uviest vo vyroku,na tvoj navrh.

hga
14. jan 2010

andzi, zakon hovori vela veci a je mi to ukradnute. davat hned trestne oznamenia a zaloby moze byt kontraproduktivne ale co si budeme hovorit. vy mamicky na materskej viete predsa vsetko najlepsie a dokazete aj sudit ostatnych ci maju alebo nemaju dobry dovod neplatit vyzivne.

jabber
14. jan 2010

hga - a můžeš nám tedy nějaký DOBRÝ důvod konečně prozradit? 🙂 Ať se můžeme, my blbky, taky trochu vzdělat? 😎

hga
15. jan 2010

jabber: aj dva

1) ak ma matka noveho partnera ktory zaraba 10x ako povodny partner - ja osobne by som platil minimalne vyzivne (ak vobec)

2) ak matka vyzivne prepije, preflaka atd.

a teraz pride andzi a povie mi ze zakon hovori to a hento. o tom sa ja ale nebavim co hovori zakon. a podavat hned trestne oznamenia a zaloby sa moze neskor vypomstit.

ariane
15. jan 2010

otec,ktory dobrovolne a zlasky k svojmu dietatu nechce prevziat svoju zodpovednost za jeho vyzivu,musi nahradzat svojum rozhodnutim a vykonom svojho rozhodnutia sud.iba nzrela sovnost muza a otca to nechape.
ak aj matka dietata je znovu vydata,tym sa otec nezbavuje svojej moralnej a pravnej zodpovednodti svojim dielom prispevat na vyzivu svojho dietata.a to nehovoriac o tom,ze by to malo byt prirodzenym javom.jeto jeho dieta,ktore by mal milovat .
ak matka je alkoholicka,ak otec svoje dieta miluje,nic mu nebrani podat navrh na zverenie dietata do jeho vylucnej starostlivosti.aj to by malo byt prirodzene.
a testne oznamenia a navrhy na sud su iba vysledkom konania nezodpovedneho rodica.v demokratickej spolocnosti zakonodarna moc chrani svojimi zakonmi bezbranych:v tomto pripade deti.
je vrcholom cinizmu toto pravo dietata na vyzivne od snezodpovedneho rodica spochybnovat.

andzi
15. jan 2010

hga: 😀 😀 😀 pousmiala som sa hlavne nad tým bodom 1/ čo má nový partner matky s dieťaťom, ktoré nie je jeho? A potom bod 2/ v zásade súhlasím, ale ty si sa vyjadril, že "nemá platiť vôbec" a to je už niečo iné.

A mimochodom, ja som neradila tak ako píšeš dať trestné oznámenie (to som radila v prípade nevyplatenej mzdy), v tomto prípade, teda v prípade výživného sa mi to javí tak ako tebe, skôr kontraproduktívne, pretože priamo nevedie k vymoženiu výživného.

janka2012
autor
15. jan 2010

moja mama je moentalne nezamestana, tak neviem ako moze zarabat neviem ake velke peniaze, po dalsie noveho partnera nema, cely zivot sme boli same dve, nikto nam nepomahal a je zaujimave, ze ani statu to nebolo podozrive ze nikto na mna nic neplati. dalej..moja mama nepije a ani ja, nefajcim, nedrogujem, v skole mam same jednotky tak neviem co sa tu chce este riesit ci mam alebo nemam narok.jasne ze mam. a bud tento stat alebo moj otec mi dlzi neskutocne vela penazi za celych 19 rokov.

janka2012
autor
15. jan 2010

pardon za chyby...pisala som to narychlo..podotykam rokov pracovala ako ucitelka, takze penazi nebolo vela.a urcite by nam obom bolo lahsie kebyze dostavam este nejake a hlavne teraz.

ariane
15. jan 2010

janka2012-ja suhlasim,ze reakcia toho pana bola nevhodna,mierne povedane.podla skutkoveho stavu ,co si uvidla,mas samozrejme narok.ulohou statu nie je nahradzat povinost rodica uplatnovat naroky opravneneho rodica.stat tuto ulohu prebera len vtedy,ak dieta je zverene do starostlivosti stau.neuviedla si,kedy tvoja matka a z akym konkretnym vyslekom ziadala sud o urcenie vyzivneho.a ci bolo vo veci sudne konanie. a s akxm vysledkom./teda,ci bolo urcene vyzivne a pripadne podany vykon rozhodnutia./dospele dieta vsak uz nema narok na spätne doplatenie vyzivneho.to je mozne len u maloleteho dietata./3 roky spätne od zac.konania/.

jahodka35
15. jan 2010

nechapem preco to tvoja mama neriesila skor? ved nahradne vyzivne nie je ziadna novinka, ako aj vymahanie vyzivneho, ktore ma prednost pred inymi exekuciami....

andelka
15. jan 2010

janka: Jasně že máš. Jen je škoda, že se to nezačalo řešit dříve. Jako neplnoletá bys měla nárok na zpětné výživné 3 roky zpětně, jako dospělá od podání žádosti o vyměřění výživného.
Byla jsem stejný případ jako ty, jen, že moje máma se nedala a po několika letech se podařilo bydliště otce zjistit a soud tudíž mohl proběhnout. I pak ale byly se zvýšením problémy. Taky jsme byly samy dvě. A opravdu nechápu, jak se může někdo zastávat otce, který ví, že má dítě a nezajímá se o něj. I kdyby s matkou vycházel špatně nebo si o ní myslel kdoví co a nechtěl ji v životě vidět, dítě za nic nemůže a je jeho.
Rozhodně se nedej odradit, pokud nevíš jak co napsat můžeš se obrátit na některou z občanských poraden, tam bývají právní služby zdarma. Studium na VŠ opravdu něco stojí a ne vždy se dá chodit na brigádu. Bohužel mnoho otců je radši, když jejich dítě brzy se studiem skončí, jen aby se odpovědnosti a placení střepali. 😝

hga: Oba důvody jsou pěkná kravina. Naprosto souhlasím s ariane.

jabber
15. jan 2010

hga - přesně jak píše andzi - nový partner nemá k dítěti žádné vyživovací povinnosti, ne? I kdyby si matka našla miliardáře, tak otce to jeho povinnosti k dítěti nezbavuje 😉

A druhý důvod - to chápu, že by otce třeba štvalo, že matka všechny peníze zabaví a prochlastá nebo profláká a dítě z toho nemá ani korunu, ale ani tak není žádný samosoudce, aby se rozhodl, že v tom případě teda platit nemusí a nebude. Navíc tím, že by ty peníze přestal posílat, by tomu svému dítěti stejně moc nepomohl, že?

andelka
15. jan 2010

jabber: Hlavně - druhý důvod - pokud otec ví a může dokázat, že matka peníze propije, prohraje nebo podobně a o dítě se špatně stará, může zažádat o svěření do jeho péče. a už nemůže říct ani ň. Jen uvidí a pozná, kolik dítě stojí a co znamená se o něj starat.