icon

Ako môžem získať dávku v hmotnej núdzi ako slobodná matka?

11. feb 2025

Som slobodná matka na rodičovskej dovolenke,výživné nemám, žijem u rodičov a mám občasnú brigádu. Možem mať nárok na dávku v hmotnej núdzi?

Strana
z2
sisa_s
Autor odpoveď zmazal
annamalaga
11. feb 2025

Podľa mna sa treba ísť spýtať na Úrad prace, plus ak máš rodičovský, tak ťažko asi. Musis riešiť výživné.

slavomira236
11. feb 2025

Mas rodicak nic ti nevyjde s rkdicakom...plus este rodiciA ich prijem.

balerina2025
11. feb 2025

to vazne sa pytas? toboz ked zijes u rodicov. mne to uz pride ako drzost !!!!

januska12323
11. feb 2025

Prečo nemáš výživné?

regi95
11. feb 2025

Príjem rodicov sa neráta 🙂 budete posudzovaná s dietatom ale slobodná matka nie ste v tom slova zmysle, ze máte na pomoc rodicov. Rodicovské sa zaráta ako príjem pri posudzovaní dávky v HN plus aj príjem z brigády. Pravdepodobne na príspevok na byvanie by ste nárok nemali kedze si myslim ze vlastníkom domu sú Vasi rodicia. Tym pádom sanca na DvHN nie je. Ale samozrejme kludne chodte na úrad sa opytat, poradia Vám. Najlepsie je ziadat vyzivné ak otec dietatka je zapisany do RL. Vela stastia ❤️

balerina2025
Odpoveď bola odstránená
liv1
11. feb 2025

@balerina2025 Nahlasujem tvoj nevhodny komentar. Nic o nej nevies, nemas ani paru ani potuchy ako zije, preco, suvislosti, dovody. Si uboha

balerina2025
11. feb 2025

@liv1 preco som uboha ze zena co zije u rodicov a ma rodicak si pyta HN?

balerina2025
11. feb 2025

@liv1 prepac ale ak zena zamysla nad babatkom, musi byt aspon trocha zabezpecena a ked ma moznost byvat u rodicov, urcite narok na HN nema, a ma o problem menej, toboz verim ze snad ma daco aj nasetrene.

kalifka
11. feb 2025

v prvom rade rieš výživne, to a potom ti poradia na úrade práce na čo máš nárok, ale rodičovský je vysoká dávka a tak nemáš nárok na nič viac.

regi95
11. feb 2025

@balerina2025 to vie len ona preco sa dostala do takejto situácie 🙂 keby len ona pytala od státu dotácie, boli by ste prekvapená. Ale samozrejme, kazdy má na to iny názov. Pekny den

balerina2025
11. feb 2025

zmazali koemntar za co, za to ze som napisala daco co si myslim?
zial ked ona byva u rodicov toboz na nieco narok nema a ked ma dieta s niekym kto mema sil platit vyzivne , to je mi luto zeny, co si vybrala takeho muza.

@regi95 kazdy mame situacie v zivote , preto logicky, si tvorime financne rezervy. teda aspon dufam ze to tak je. nie je jedina, ktorej sa takto vyvinul zivot.

liv1
11. feb 2025

@balerina2025 moze byvat u rodicov a moze mat zaroven narok na hmotnu nudzu. To sa nevylucuje. Ale to nie je podstatne. Podstatne su tie sposoby, ktore take ubohe ako ty pouzivaju na ludi, o ktorych nic netusia. Vobec netusis v akej zivotnej situacii sa ten clovek nachadza. Modli sa, aby ked ty sa v zivote dostanes do sra.iek, nebudu okolo teba take hyeny ako si ty

balerina2025
11. feb 2025

@liv1 pocuj kde je ta ruzova bublina kde zijes?
ako ju mam poznat ked toto forum je anonymne? preto v akej povahe je otazka, v takej odpoviem. nic viac nic menej nenapisala.
idem si cmulat palec.

melanta
11. feb 2025

Aj keby si nemala rodičovský, podmienka je, aby si mala súdom stanovené výživné. Pretože podmienka na hmotnú núdzu okrem iného je, že si si uplatnila všetky nároky, na ktoré máš zo zákona právo. Ak si si neuplatnila nárok na výživné, nemáš nárok na hmotnú núdzu. Takže daj si na súd žiadosť o výživné. To aj keby ti otec dieťaťa neplatil, zaplatí ti ho štát vo forme náhradného výživného a bude si ho potom štát od otca dieťaťa vymáhať.

autor
11. feb 2025

@balerina2025 V prvom rade sa pýtam čisto informačne na podnet niekoho, kto mi poradil sa spýtať. Ak prídete nečakane zo dňa na deň o partnera tak bohužiaľ nato sa pripraviť nedá. Mám 2,5 ročné dieťa a predstavte si našetrené sme mali, rok som žila s našetrených peňazí. Nerozhadzovali sme rukami ale dieťa bolo zaobstarané poriadne a nájomné včas zaplatené. Na základe týchto vecí som bola nútená odísť ku rodičom. Keďže aj oni sú pracujúci ludia a do školky si dieťa dať ešte neviem som aj ja odkázaná len na občasné brigády. A tieto hlúpe poznámky typu sexovať na ostro by som si vyprosila. Že sa dostanem do takejto situácie som nikdy nečakala ani by som si to nevedela predstaviť. Ale čoho respektíve koho mi je najviac lúto sú ženy ako ste vy ktoré súdia nazáklade ničoho 🙂 nežiadam silou mocou o neviem aké dávky, doslova je v mojej otázke napísané len či na to nárok mať možem, tak si ma prosím nemýlte s druhými luďmi. Nič viac som sa pýtať nechcela. Ďakujem za pochopenie.
Pre ostatné ženy, ďakujem pekne za rady, výživné žiadať neviem. Skusim sa informovať inde. Samozrejme akonáhle mi malé nastupi do školky ja idem normalne pracovať do starého zamestnania a snáď už sa z toho vysomaríme🙏🏼

melanta
11. feb 2025

Ak nevieš žiadať výživné, pretože otec dieťaťa zomrel, musíš žiadať o sirotské.

balerina2025
11. feb 2025

prehodnocuju ludi co ziju s tebou na TP. preto sancu nemas. a bud stastna zemas rodicov co ti pomozu a maju tu moznost a prajem ti viacej stastia do zivota kvoli tebe aj dietatu. zivot je nevyspytatelny a ked mas dake otazky, mozno nie je odveci sa pytat aj priamo na urade. prajem hlavne zdravie. lebo bez toho nic nema vyznam.

melanta
11. feb 2025

A pri všetkej úcte autorka - takže si rok žila z úspor. A za ten rok si sa ako pripravila na ďalšie obdobie? NIjak - išla si k rodičom a teraz, keď sa ročné úspory minuli, hľadáš možnosti dávok. Zistila si si za ten rok možností jaslí, škôlky, práce? Dieťa má 2,5 roka, nemusíš s ním byť doma, ak ti nepostačujú financie. Ak máš možnosť vrátiť sa do zamestnania, tak sa vrát a dieťa daj do súkromnej škôlky. Budeš mať príjem aj rodičovský, takže z rodičáku ju zaplatíš. Ženy odchádzajú aj od menších detí do práce, ak potrebujú financie.

zojanka
11. feb 2025

Tak ako píše melanta, v prvom rade musíš mať uplatnené všetky zákonné nároky, medzi ktoré samozrejme patrí aj súdom určené výživné od otca, pokiaľ je zapísaný v RL. Ak by otec neplatil, môžeš žiadať o náhradné výživné na UPSVaR.
Tu len opravím, že v prípade náhradného výživného nebude výživné od otca potom vymáhať štát, ale ty prostredníctvom exekútora.
Ak je otec po smrti, treba žiadať sirotské.
Aktuálne ti dávka v hmotnej núdzi nevyjde, keďže máš rodičovský, ale určite sa treba zamerať a poriešiť to výživné/sirotské.

@balerina2025 Nie, jej rodičia by sa neposudzovali spolu s ňou ak by žiadala o HN, aj keď bývajú na rovnakej adrese.

balerina2025
11. feb 2025

@anonym pises anonymne, prispevok si nenapisala do detailov, takze pravdu odhalit je naozaj tazke... mrzi ma ze si narazila na debila vyzeras byt celkom rozumna zena. prajem ti viac stastia v zivote

autor
11. feb 2025

@balerina2025 napísala som veci ktoré mi prišli podstatné zmieniť
1. Som slobodná matka
2. Žijem u rodičov
3. Som na rodičaku
4. O výživné žiadať neviem.
Ospravedlňujem sa ale nevedela som že musím napísať svoj celoživotný príbeh na to aby ma niekto len tak hnusne neodsúdil. Ak by ste reagovala tak ako vo vašom predposlednom komentári uplne inak by som to brala. Teraz sa citim celkom blbo ďakujem🙂 Pretože som poctivý človek a nikdy som nežila zo štátnych dávok lebo som lenivá nastúpiť do práce- tak ste ma vykreslila. Chápem a beriem, že do mojho života cudzí ludia nevidia no predsa trošku empatie by nezaškodilo. Nikdy neviete čím si človek prešiel/ prechádza.

januska12323
11. feb 2025

Nie je hanba otvoriť si stránku úradu a pozrieť na čo všetko máš nárok a ísť si za tým. Potom sa pýtaj ak ti nebude niečo jasné.

earlgrey
11. feb 2025

Choď na úrad práce, vypýtaj si žiadosť o hmotnú núdzu, vypíš ju, odnes ju na úrad práce a čakaj...najhoršie, čo sa môže stáť je to, že ti žiadosť zamietnu...nič viac...skús a uvidíš...

Poznám ženu, ktorá žila u mamy a hmotnú núdzu jej priznali...bez rozdielu na to, že jej mama poberala vysoký dôchodok...ale tak neviem či tých 80 eur či koľko dostávala...ťa vytiahnú z biedy...ale skús...

melanta
11. feb 2025

Autorka - ešte raz. O hmotnú núdzu môžeš žiadať, ak si si uplatnila všetky možné nároky. To znamená aj výživné. Prečo nemôžeš žiadať o výživné?

- ak otec dieťaťa nie je zapísaný v rodnom liste, žiadaj o zápis
- ak otec nie je zapísaný v rodnom liste, pretože nechceš, nebudeš mať nárok na hmotnú núdzu, pretože z vlastného rozhodnutia si sa rozhodla takto, tým pádom z vlastného rozhodnutia si neuplatňuješ všetky zákonné nároky
- ak otec nie je zapísaný v rodnom liste, pretože on nechce, daj žiadosť na súd, súd mu to prikáže, hoci aj nariadením testov DNA, ak by tvrdil, že dieťa nie je jeho
- ak otec dieťaťa nie je zapísaný v rodnom liste, pretože žije v zahraničí, žiadaj o zápis do rodného listu a následne o výživné v krajine, v ktorej otec žije
- ak otec dieťaťa nežije, musíš žiadať o sirotský dôchodok (ak nevieš ako, napíš, poradíme ti, ako na to)

Toto sú situácie, ktoré musíš vyriešiť, skôr než budeš chcieť hmotnú núdzu. Hneváš sa na odpovede, ktoré nie sú pozitívne. Ale napríklad dokolečka omielaš, že o výživné žiadať nemôžeš. Ak by si napísala hneď v úvode dôvod, mohla si dostať rady. Veľmi ťažko sa radí, ak dotazujúci neposkytne všetky údaje. Nie, nemusíš tu vypisovať celý svoj život, ale ak chceš rady, bez niektorých informácií ich nedostaneš. Alebo dostaneš, ale budú ti k ničomu, pretože nebudú vychádzať z tvojho skutočného stavu. Ženy ti tu radia ísť podať žiadosť, že veď uvidíš. Áno, môžeš to urobiť, alebo môžeš počúvnuť rady, že najprv si musíš vyriešiť výživné alebo sirotský a až následne má zmysel riešiť hmotnú núdzu.

melanta
11. feb 2025

@earlgrey nie je problém, že žije u rodičov. Problém je výživné alebo sirotské. Ak toto nepoberá, tak nárok na hmotnú núdzu nemá. Pretože podmienkou je, aby mala vyriešené všetky nároky, na ktoré má zo zákona právo. A to je výživné napríklad. Čiže žiadosťou zbytočne stratí čas, ktorý by mala venovať riešeniu výživného alebo sirotského.

plamienka555
11. feb 2025

@melanta autorka už písala, prečo nemôže žiadať o výživné od otca dieťaťa - už nežije.

@balerina2025 - ak nevieš napísať nič pekné a ani priamo na otázku, zdrž sa komentárov. Máš právo sa vyjadriť, ale aj právo sa nad sebou zamyslieť - využi ho.

Myslím, že má právo na súkromie a nevyťahovať tu, prečo je sama s dieťaťom a prečo žije s rodičmi.

Aj ja by som žila najprv z úspor - po smrti partnera by som potrebovala čas na zotavenie, mňa osobne by to asi zlomilo.

Autorka, prajem veľa síl a čo najskôr nájdi odpovede na svoje otázky.

bobabooobiii
Odpoveď bola odstránená
kalifka
11. feb 2025

A otázka prečo nechceš riešiť výživne? Lebo pokiaľ chceš niečo od štátu - ten ti prvom rade povie pokiaľ nebude určené výživné, nemajú čo riešiť.
Ak aj nevieš s kým ho máš, nie je problém poslať viacerích otcov na testy. Mi sme tak teraz mali mamičku, kde sa posielo na DNA - 7 oteckov ...

Strana
z2