icon

Ako nahlásiť neoprávnené poberanie príspevku?

23. máj 2024

Pekný deň prajem, chcela by som sa opýtať najprv tu.

Mám známu (snúbenica jedného môjho kamaráta), ktorá neoprávnene poberá príspevok na dochádzanie za prácou. Má evidovaný trvalý pobyt v dedinke pri Trnave a mesiac dozadu nastúpila do práce v Bratislave. Poberá maximálny príspevok na dochádzanie do práce, no problém je v tom, že ona nežije v mieste trvalého pobytu ale s mojim kamarátom v jeho byte teda dochádza asi tri zastávky autobusom mhd. Nepríde mi to správne a chcela by som to nahlásiť. Zaujíma ma ale, či nejak budú zisťovať, kto to nahlásil a či to majú reálne ako na úrade zistiť, keďže nemá nájomnú zmluvu na svoje meno.

Ďakujem

pehavcek
23. máj 2024

Ci zavidis alebo nie riesit nebudem.Moj osobny nazor je, ze nic neporusuje a narok na to ma.Ale ak si presvedcena o tom, ze ju treba nahlasit preco mas strach aby nezistila, ze si to bola ty?

ivik4
23. máj 2024

Neznasam ked za vsetkym ludia hladaju zavist ale ty ju bud neznesies alebo jej ozaj zavidis

domka222
23. máj 2024

Navrhni jej rovno,že keď ti nedá polku,tak ju udáš 🤦‍♀️ a vysvetli,že tebe nikto nedá len tak 200€. Och,táto závisť

tamitamitami
23. máj 2024

Kvôli pár eurám prídeš o kamaráta, veľa krát sa stane že sa zistí od koho toto udanie bolo (aj keď by sa to stavať nemalo). Byt je písaný na neho, ona má trvalý inde...keď ju budú kontrolovať môže povedať že raz za čas spí u priateľa inak doma a aj tak jej nikto nič nedokáže.

gubka2023
Odpoveď bola odstránená
gubka2023
Odpoveď bola odstránená
taynee
Odpoveď bola odstránená
babkaland
23. máj 2024

Inák je to aj dosť ťažké vybaviť. Ja som bol velakrát na úrade práce a keď som sa na to pýtal, tak povedali že to musím byť vyše pól roka na úrade čo je nemožné pokiaľ niesom invalid. Do mesiaca najneskôr ma zamestnajú. Takže vždy keď ma vyhodia z práce som tam max.2 týždne až mesiac. Dlhšie sa nedá. Tak isto aj tie kurzy, moc propagujú že EU tak EU hentak, ale keď sa o to zaujímam tak vždy sa pre niečo tie kurzy nerobia slebo nespĺňam požiadavky. Takže všetky tie skože EU veci že preplatia ti dochádzanie, urobia ti kurz, sú bludy v prípade bežného človeka v okolí Bratislavy. Na všetko si musím vždy požičať od rodiny. Tak aká podpora? Nájdu mi prácu… Nemáte na dochádzanie? Bum vyradený. Ich ti nezaujíma. Nezobral si prácu = nespolupráca = vyradenie. Potom aby človek chodil po rodine si zháňať peniaze na mesačník…

Potom príde človek, ktorému ani neviem ako sa to podarilo vybaviť. A keď chodí 3 zastávky MHD to znamená že by to dal aj peši, na bicykli, kolobežke, takže nulové výdavky na dochádzanie. A niekto zas nemôže prijať robitu lebo do prvej výplaty nemá ani na vlak. Len ju udaj! Povedz aj to ako ten podvod robí!

Za ďalšie deje sa to aj naopak. Napríklad ľudia si postavia domy v satelitných obciach, žijú tam, a meste kde majú trvalý pobyt im vyrúbe poplatky za odpad, za psa, za parkovanie, lebo vychádzajú z údajov na papieri že je obyvaťelom mesta, má psa, má dve autá, smeti… Pričom auto parkuje na dedine, pes ke na dedine, v meste nevyhodí ani papier od cukríka keďže tam nežije… Ale platiť musí.

matkahelka
23. máj 2024

Ako vidim udavacske komunisticke praktiky este nevymreli. ach jaaj...
k veci, na UPSVaR som pracovala, taketo anonymne "udania" boli bezne a nie, nikomu na zaklade toho prispevok neodobrali, kedze je to len slovo proti slovu. opravneny dostane vyzvu na potvrdenie TP a on donesie to iste potvrdenie, ktore udal v zuadosti a vec je vyriesena. ak sa takyto anonym dostane k flegmaticke pracovnicke, bebude sa nim zaoberat vobec. ak mas gule, co iste nemas, prid osobne na UPSVaR, podaj pod svojim menom staznost s tym, kto si, ze ste blizke zname. a mimochodom, pri 50km vzdialenosti zdaleka nedostava 200€/mes. dostava tak tretinu.

kristinaanna
23. máj 2024

nie nepoberá ho neoprávnene, tak sú nastavené pravidlá pre vyplácanie tohto príspevku, ak má úrad skúma len vzdialenosť medzi TP a miestom výkonom práce, a počet dní koľko v daný mesiac odrobíš. Takže má nárok na poberanie tohto príspevku ak splnila všetky podmienky.

taynee
Odpoveď bola odstránená
babkaland
23. máj 2024

@kristinaanna ale tam ide o princíp. Lebo podpora slúži aby pomohli človeku do prvej výplaty dochádzať. A keď aj papierovo spĺňa podmienky, ale v skutočnosti si to vie zariadiť aby bývala blízo robity, tak z morálneho hladiska to poberá neoprávnene.

sante81
23. máj 2024

Závisť je veľmi zlá vlastnosť ☝️

babkaland
23. máj 2024

Ludia by sa mali všeobecne ozvať že sa to deje lebo bez davov sa to nepohne. Mnohí poberajú rôzne dávky neoprávnene.

kristinaanna
23. máj 2024

@babkaland nie ak spĺňa podmienky ma na tento príspevok nárok, ak by nespĺňala nevyplatia ho, žiadne morálne hľadisko sa tu neskúma

taynee
Odpoveď bola odstránená
babkaland
23. máj 2024

@kristinaanna to viem že neskúmajú, ale z morálneho hladiska je to neoprávnené. Načo to je človeku ktorý sa do práce vie dostať aj bez toho. Sú ludia čo fakt sa nemajú ako dostať.

mircalla
23. máj 2024

@888elizabeth Milovnici systemu? Lepsie je ojebavaci a rozni spekulanti?
Toto by som neriesila, ale nesuhlasim s tvojim oznacenim milovnici systemu. Cize kazdy, kto nepodvadza je milovnik systemu?

babkaland
23. máj 2024

Keby som býval v Prešove a zamestnám sa v Košiciach ale viem že v Košiciach mám frejerku a môžem byť u nej, tak si nebudem pýtať príspevok. Ani by ma to nenapadlo lebo som si to vyriešil že nemusím cestovať.

minenkak
23. máj 2024

Ale veď je to koľko 80€,to naozaj pre túto sumu, chceš niekoho nahlásiť

babkaland
23. máj 2024

@minenkak hehe presne tolko by ma vyšli mesačníky keď som rátal 😉 ešte po starom.

fizbo
23. máj 2024

Bez ohladu na pohnutky autora, bez ohladu na to ci ta baba fakt ma 200 eur prispevok alebo menej a podobne, to vam ludia nevadi ze tu kazdy odrbava kde sa da? A argument ze ved to nejde z mojho vrecka… akoze nie? Ved to ide z dani nas vsetkych. Ci myslite ze to je nejaky zazracny mesec do ktoreho tecu peniaze a z nich sa rozdava? Ved potom stat nema na dolezite veci ako skoly, zdravotnictvo a podobne, to nevidite suvis medzi tym ked jednotlivec odrbava system a tym ze stat je zadlzeny az po usi? Ja nehovorim ze sa tu mame navzajom bonzovat, ale aspon by ste to nemuseli brat akoze to je bezna a normalna vec

misicka31
23. máj 2024

Pokiaľ jej ho schválili,tak ho nepoberá neoprávnene, ale spĺňa podmienky na to,aby ho mohla poberať...a prečo by to nemohla využiť,keď na to má nárok...je to len jej ,,šikovnosť",ako sa vynašla,obišla systém a pritom spĺňa podmienky na poberanie...😄...o čo ste lepšia,keď ju chcete udať?kamošku?no nech sa páči ale nepochodíte veľmi 😉

veselo_neveselo
23. máj 2024

Pozri, pokial je prispevok podmieneny trvalym pobytom niekde, a ona tuto podmienku splna, tak ho nepobera neopravnene.

Pokial nema trvaly pobyt u kamosa, tak tam len prespava, ale nebyva - pravne jej tam nevznika ziadny narok ci povinnosti ako pri trvalom pobyte - tie ma stale na adrese trvalebo pobytu.

Neviem, co by si chcela napadnut?

apolka77
23. máj 2024

A ako chces dokázať že reálne nebýva v mieste trv.bydliska?
Chces ju kazdy deň špehovat a natáčať na video?
Lebo ona môže tvrdiť že je to klamstvo a dochádza...
Zamestnávateľ nepotrebuje bločky za bus či benzín?

apolka77
23. máj 2024

A možno býva 2 x týždenne u frajera a zvyšok dochádza takže nič neporušuje.
Tiež mi to príde zbytočne čo riešiš.

miriamzba
23. máj 2024

Aj tak si myslím že máme zle nastavený systém. Opravnenost poberania prispevkov by sa mala efektivnejsie kontrolovat, kludne aj nahravanim cest.listkov resp dokladom o zaplateni, a to sa dá aj digitálne. Nepáči sa mi že je beztrestne odrbavat systém, do ktoreho sa všetci skladame. Osobne by som poza chrbat nikoho nenahlasovala, to tiež nie je férové, ale určite by sa mi nepáčilo že moji kamaráti su podvodníci.

panonia
23. máj 2024

Neoprávnené ho nepoberá, ked nema trvaly pobyt u frajera. A čo ked sa rozídu a vyhodí ju z bytu? Príspevok sa berie 6 mesiac u znevýhodnených ľudí max rok. Podľa mna zarobí velmi malo keď jej aj cestu preplatia. Akože to jej závidíš? Teba by som teda za kamošku nechcela...

sashabb
23. máj 2024

@fizbo aj by som napísala, že máš pravdu, ALE aj keby dotyčná nepoberala danú dávku a celkovo aj keby sa úplne zrušila, Slovensko nebude mať zrazu super zdravotníctvo, školy atď. veď všetci vieme kam idú všetky €€. Bežným ľuďom určite nie.

lindus_esterka
23. máj 2024

preco by mali zistovat kto to nahlasil? ked si taka svedomita tak to nahlas riadne pod svojim menom a ked si este aj dobra kamoska, tak to do oci oznam aj dotycnej (spomenula som si na cim chces byt udavac udavac 😀 )