Ako ovplyvní PN vašu výplatu?
Babulky ako to je teraz s PNkami? Zmeni mi vyplatu ak budem lenb5 dni alebo si uz mam potiahnut do konca mesiaca? Je to moja prva PN nemam skusenosti. Dakuhem
Prvé 3 dni je 25%, potom 55%. Takže zmení ti to mzdu, samozrejme. Ale nerozumiem otázke. Potiahnuť do konca mesiaca? Dĺžka PN je predsa závislá na zdravotnom stave, nie na tom, či sa ti to oplatí.
Oplatí sa Ti ísť do práce. PN je na liečenie sa, nie na privyrobenie si k výplate. Ráta sa zo mzdy, percentualne ako Ti vyššie kočka písala, takže prirodzene, ze je to menej a neoplatí sa.
@melanta doktorka ma chce poslat na plucne a interne kde som uz bola a povedali mi ze mi nic neni a nech sa doktorka uvedomi
Doktorka ma 85 absolutne mi nic nedala nemozem hovorit ale posiela ma na interne. Ako nechapem
Tak prečo nezmeníš dr.?
Vsak idem zmenit lenze oni ma asi neprihlasia hned... uz som im poslala ziadost
Keby viem, ze tam je ta stara tak tam nejdem
Na 5 dní si radšej vezmi dovolenku
Jasné, že PN zmení výplatu - k horšiemu! Nakoľko je platená len 55% z denného vymeriavacieho základu (prvé 3 dni len 25). Ak trvá choroba krátko je lepšie si vziať dovolenku/paragraf, prípadne sa nevyplatí ísť napríklad od piatku do roboty ale až od pondelka (keďže ti pri PN preplatia aj vikend).
PN sa nevyplatí vôbec, ale čo má človek robiť ked je chorý.....
Zas až take hrozne to nie je, ja som mal vred na riti a vyplatu 900€ čistych. Za cely mesiac PN som dostal 840€, čo je len o 60€ menej ako bežna vyplata, až na to, že som vaľaľ šunky cely mesiac doma. Teda... nemohol som obsedieť ani obležať, musel som chodiť, čiže som mal aj štedre vychadzky. Popri tomu som zrobil jeden bočny projekt za 450€ a aj tak som bol teda v pluse.
Čo ti tu dievky nepovedia je to, že do PN sa rátajú aj víkendy a sviatky, čiže až taký priepastný rozdiel to nie je. Nemusíš sa báť, že keď dostaneš výplatu 800€, tak počas PN dostaneš 250€, tak to nie je... dostaneš o čosi menej, to áno, ale nebudeš musieť ísť kvoli tomu robiť štetku v noci, aby si mala na elektriku :D
@thirstymonk presne. Nechápem ani ja tomu, keď niekto povie že sa neoplatí PN, že sa pokazí výplata. Ja idem na PN vzdy na 10 dní max a výplatu mám možno o 60 eur menej. Nič hrozné a aspoň si oddýchnem. A keď som bola viac ako 10 dní, ale nie celý mesiac tak so sumou z poisťovne som mala toľko ako výplatu.
ak nechces PN tak ta lekarka nedonuti a PN urcite nie je na cakanie na vysetrenia
proste PN chcem zrusit k dnesnemu dnu a bodka
a samozrejme ze znizi vyplatu a o kolko zavisi od toho ako zarabas cim viac tym je rozdiel vacsi
a ty nemusis ist na odborne vysetrenie najma ak si uz bola
Zarabam okolo 1300
za dvatyzdne PN dostanes 300€ (odhadom) a mzda sa ti ponizi o 500€ odhad nezaratavam bonusy a pod
zavisi od naplanovania vikendy a pod samozrejme ale strata tam je
za pat dni dostanes 80€ a ak bude tak ze cez vikend stvrtok az pondelok tak tratis mzdu za tri dni tj len hrubo 150€ na vyplate tj konecna strata je 70€

S PN to bolo vždy tak, že zmení výplatu, samozrejme k menšiemu.
Predsa ak si chorá, tak treba ostať doma, bez ohľadu na €€. Prípadne ak je to len na 5 dní, tak riešiť dovolenkou, náhradným voľnom...
PN sa vypláca na kalendárne dni, dovolenku čerpáš len na pracovné dni.