icon

Ako podať podnet na kontrolu počas PN?

19. jan 2025

Ahojte, dá sa niekde podať podnet? Neviem nájsť žiaden kontakt ani elektronické podanie.

lentilka78
20. jan 2025

@lauruska_sumienka tej lenivej vsi, ako si to nazvala platí len prvých 10 dni.
Môj zamestnávateľ nás v určitej dobe zas nabádal aby sme si vybavili pn/OCR komu sa dá, lebo je dočasne malo roboty, ak tak neurobíme, bude nás musieť prepustiť.
Mnoho ľudí na takú pn šlo na niekoľko týždňov, kým sa situácia neupokojila.
Ja som do práce chodila, ale mala som v tej dobe veľa kolegov a kolegýň co sa tak zariadili, aby neprišli o robotu

simca06022011
20. jan 2025

@thunderdome telefon sa na PNku aj pise, ak ho nezapise lekar, kontrolorka si ho odo mna posledne pytala, dokonca minuly rok nemala ani vychadzky zapisane, a pytala sa mna. Polovicka je SZCO a jemu rovno telefonovali, myslim, ze jeho cislo maju normalne v systeme.

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
zobaka
20. jan 2025

@thunderdome to je divne, ze po tyzdni ti chodili, ale kolegyna mi hovorila, ze ludom co casto menia robotu posielaju furt, ale vsak doma je clovek nech chodia

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
20. jan 2025

@thunderdome chodia hocikedy, kedmaju cestu.. mam skusenost, cim blizsie, tym castejsie.. ked sme byvali v centre mesta, dve ulice od socialky, mal chlap kontrolu hned druhy den po nahlaseni PNky a potom hadam raz za tyzden (asi 1,5mesiaca bol doma so zlomenou nohou :D byvame mimo, bol s urazom doma raz cca 4 mesiace a boli tu asi 2x?

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
20. jan 2025

@thunderdome SZCO ked si plati poistne = nemocenske, splna podmienky, dostava riadne PNku tiez. A ak by mu aj nevysla PNka, tak neplati vtedy odvody.

A ku kolegovi: on "nevydrbal" s kolegom, ale zamestnavatelom.. prakticky, ak mame dvoch ludi na firme a jedne by sa dal na PN, dlhodobu, musim to riesit nahradou za neho. Cize ty nemas riesit Dominika ak mas zastupovat, ty sa mas orbatit na zamestnavatela, ak sa neda praca za dvoch robit = nech tam niekoho da. Voci tebe ziadne zavazky kolega nema a nemusi riesit a rovnako ty jeho. Nech si robi ako chce/hovori co chce = poriesi to zamestnavatel, ak chce. A nie, nie je to o Romoch. Je to tom, ako si to zariadi zamestnavatel. Urcite ak by vidiel problem, dostal by zamestnanec vypoved. Ale asi s nim bol 2 roky spokojny, jednu PNku prezil.

zobaka
20. jan 2025

@thunderdome tak to je uz poriadna odvaha pracovat na PN

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
20. jan 2025

@thunderdome ked myslis 🙂

lauruska_sumienka
20. jan 2025

@lentilka78 toto bola vasa konkretna situacia, v ktorej si zamestnavatel preratal ze ho to vyjde lacnejsie ked vam zaplati len 10dni ako keby platil cely mesiac.
je kvantum malych firiem ktore si nemozu dovolit platit niekomu aj ked "len 10dni" ono aj na tych 10dni musi niekto vyrobit tie peniaze. a pokial sa tento flaka (inak by asi nebola potreba ho nahlasovat) tak preco by mal zamestnavatel niekoho takeho zamestnavat

simca06022011
20. jan 2025

@lauruska_sumienka je lacnejsie platit 10dni PN ako celomesacnu nahradu mzdy... pretoze napr neplatia sa odvody (vobec za obdobie PN), a nahrada mzdy je nizsia (myslim 55%). Cize ked ma davat volno, alebo na cas prepustat, tak je alcnejsie vyplatit PN. Rovnako je tak pri chybani, sice to malokto rata, ale zaplatit nahradu mzdy za Pcko, je drahsie ako ked zamestnanec ide na PNku. To Pcko je teda vyhodne pre zamestnanca.

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
20. jan 2025

@thunderdome a ked potrebujes dovolenku a minies si ju na PN tak co urobis? :D su choroby co nevylezis za par dni? a ked mas deti ?

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
Autor odpoveď zmazal
zobaka
20. jan 2025

@thunderdome tak ale to je blbost, staci, ze si daco polames, popripade operacia, alebo problem s chrbticou, depresia, hocico a uz mas pn na dlhsie a dalsia vec, clovek, ktory maka 8-10 hodin denne, proste potrebuje dovolenku, ma rodinu chcu byt spolu, oddychnut si, cize ked je clovek realne chory a odvadza dane a odvody PN urcite nie je prezitok, jasne,ked ti je jeden den blbo, tak to clovek riesi dovolenkou, paragrafom, ale to je ine

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
zobaka
20. jan 2025

@thunderdome tak to hej, asi dobra genetika

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
zobaka
20. jan 2025

@thunderdome to je jedno, podstatne je, ze si zdravy 😉

thunderdome
Autor odpoveď zmazal