Ako postupovať pi vybavovaní príspevku na auto?
mám dieta s down.syndromom a septembri mi začína chodit do školky..chcela by som si požiadať o kompenzáciu na auto.máte s tým skúsenosti ako to prebieha?v akej cene max.si možem auto vybrat a kolko štát prispieva?dakujem za odpovede 🙂
@ywana
Dobrý deň, a čo v prípade, že v posudku (cca písaný pred 3/4 rokom) od posudkového lekára ešte nie je uvedené, že je odkázaná na individ. dopravu, ale v nových lekárskych správach (zdrav. stav sa zhoršil) to už je?????
Treba požiadať o prehodnotenie alebo ked dodáme nové lek. správa, tak to urobia automaticky????
Vopred ďakujeme.
TO:slnieckojoh @ywana
takže, aj keby si žiadala o niečo aj po mesiaci od schválenia predchádzajúcej žiadosti, tak sa rieši nové šetrenie. Dáš si novú žiadosť a zas začína 2+1 mesiac celý ceremoniál. Takže nová žiadosť, všetky potrebné dokumenty, ako je príjem, potvrdenie o návšteve školy alebo práce (min. 2x do týždňa), lekárska správa od obv. lek., vyhlásenie o majetku atď. Mám to už úspešne za sebou.
No a najlepšie je preštudovať si zákon, aby si vedela na čo máš nárok aby ťa nemohli odbiť. Tu nájdeš všetky informácie.
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
ak budeš potrebovať nejaké info, tak napíš.
Dobrý deň,
všetko potrebné sme podali a čakáme.
Hmmm, a prečo treba čakať 2+1 mesiac?
My sme teraz podali žiadosť o príspevok na mot. vozidlo a pohonné hmoty + park. preukaz. Dá sa dotatočne ešte požiadať aj o ostatné na čo máme nárok? Nechceli sme veľa naraz, ale popravde nechce sa nám podstupovať tu peripetiu papierovania znova.
Vopred ďakujeme.
Prajeme krásne letné dni.
keď vám toto schvália potom asi po 3 mesiacoch si požiadajte ďalšie veci. Máte pravdu. Naraz by toho bolo veľa a ........ Prečo 2+1? Takže 2 mesiace majú na vykonanie šetrenia a opodstatnenosti príspevku. Ďalší mesiac majú na vydanie rozhodnutia. Všetko sa môže predĺžiť ešte o ďalší mesiac ak nastane prerušenie konania. Keď pôjdete na k posudkovému na šetrenie, tak už tam vám povedia či vám ho schvaľujú alebo nie. Ak povedia áno, tak si choďte vybrať auto a doneste im čo najskôr pred faktúru aby vám neurobili prerušenie konania. Je to riadna papierová vojna, ale máte to čerstvo v hlave, tak pri ďalšej žiadosti to nebude až tak zložité. 😀
Dobrý deň, srdečná vďaka za odpoveď.
A Vy to všetko viete odkiaľ?????
Krásne leto prajeme🙂
Dobry den,prosim vas o radu. Pred 7 rokmi som dostala prispevok na kupu auta,vtedy som studovala. Teraz by som chcela poziadat znova,ale som zivnostnik (uctovnik),mate s tym niekto skusenost? Mam narok na prispevok? Dakujem velmi pekne 🙂
slnieckojoh: no viem to preto, lebo som to riešil a študoval som ten zákon.
sima1621: podľa môjho názoru áno. Zákon udáva podmienku, že minimálne 2x do týždňa navštevovať školu alebo zamestnanie. Upresnenie, ako má byť potvrdené tlačivo o zamestnaní Vám povedia na UPSVaR
Zákon 447/2008 Z. z., §34 odsek 6
- osoba s ŤZP je zamestnaná alebo preukáže, že bude zamestnaná alebo
- osoba s ŤZP preukáže, že sa jej poskytuje sociálna služba v domove sociálnych služieb, špecializovanom zariadení, dennom stacionári alebo preukáže, že sa jej bude poskytovať sociálna služba v týchto zariadeniach alebo
- osoba s ŤZP navštevuje školské zariadenie alebo preukáže, že bude navštevovať školské zariadenie,
- osoba s ŤZP bude využívať osobné motorové vozidlo najmenej dvakrát v týždni na účely prepravy do zamestnania, školského zariadenia alebo do domova sociálnych služieb, špecializovaného zariadenia alebo denného stacionára a dvakrát späť,
- osoba s ŤZP vykonáva zamestnanie v mieste svojho trvalého alebo prechodného pobytu a osobné motorové vozidlo využíva počas dvoch dní v týždni na svoju prepravu pri výkone svojho zamestnania,
Ahoj,este som sa do toho nepustila,ale dam vediet 🙂
Podrobnosti pre príspevok na auto nájdeš napríklad tu:
http://prihlasenieauta.sk/prispevok-na-auto/
Chcem sa spytat priznali nam na dceru prispevok na auto.ale mame 10 rocne doma.potrebuje 2 auta na jednom chodi niekedy muž do roboty a ked budem malu vozit do mesta do školy tak potrebujem tiež auto.da sa to dakujem
príspevok je na dcéru a vlastníkom bude dcéra. Držiteľom vy. Ak si dobré pamätám, tak v zákone je, že ten kto dostane príspevok nesmie mať auto.
Nezabudnite pri prihlasovaní auta predložiť správu o poskytnutí príspevku. Budete platiť iba za značky a budete oslobodený od platby za kW (registračnú daň)
odpísané na SS
@hedopa
Dobry den,vidim ze sa orientujete,tak vas prosim o radu. Je mozne poziadat o prispevok o auto v takomto zneni? Ja dcera by som bola ,,soferkou'' pre otca,ktory je plne invalidny,ale uz od januara je na starobnom dochodku?otec potrebuje sofera pre prevoz...je tu podmienka zamestnania aj ked je uz na starobnom dochodku? A je vobec mozne na starovnom dochodku dostat tento prispevok?
Dakujem za odpoved...
Nie nieje možné. Podmienka je, že musí minimálne 2x do týždňa ísť do zamestnania alebo školy.
myslím si že iba 33€ keď je to z okresu do okresu. Ak je prepis v okrese, tak nič. Ale toto sa pýtaj na DI.
@kejdii
85% je maximálna suma z ceny auta, ale je tam viacero ale:
1. koľko % dostane sa odvíja od príjmu domácnosti
2: 85% u ceny auta ale maximálne 6636€ či koľko to je, ( ak si kúpite auto za 7000€ tak dostanete 5950€, ale ak si kúpite auto za 30 000€ tak dostanete tu maximálnu sumu 6636€. Ak ste odkázaný na automat (chýba vám noha) tak je suma myslím cez 8 litrov)
Všetko nájdete v zákone: https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
a jednoduchšie popísané tu: https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
dobrý deň, požiadala som si o príspevok na kúpu auta.Splnila som podmienku a zamestnala som sa 28.03.2018. 14.5.2018 som skončila pracovný pomer zo strany zamestnávateľa v skúšobnej dobe podľa §72.
Mám ešte nárok na príspevok na kúpu auta ?
@alre
myslím si, že už sú doklady doložené a posudzované. Neviem nakoľko je systém so sociálkou a úradom práce prepojený. Myslím si, že na to prídu.
zákon hovorí: !!!!!!!!
(16) Fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorej sa poskytol peňažný príspevok na
základe preukázania, že bude zamestnaná alebo sa jej bude poskytovať sociálna služba uvedená v
odseku 6 alebo bude navštevovať školské zariadenie a bude spĺňať podmienku využívania
osobného motorového vozidla uvedenú v odseku 6, je povinná vrátiť pomernú časť peňažného
príspevku, ak do 12 kalendárnych mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia o priznaní peňažného
príspevku na kúpu osobného motorového vozidla sa nezamestná alebo sa jej neposkytuje sociálna
služba uvedená v odseku 6 alebo nenavštevuje školské zariadenie a nespĺňa podmienku
využívania osobného motorového vozidla uvedenú v odseku 6. Ak v tejto lehote bolo osobné
motorové vozidlo odcudzené alebo havarované, platí odsek 18 rovnako.
ake auto budete kupovat a kde? Za kolko? Kolo vám na to prispeju? Ako to nakoniec dopadlo?

@naryx no to nevadí, že prejdeš po svojich. Nesmieš byť schopný sa prepravovať verejnou dopravou. No ak by si ho mal a si zamestnaný, tak by ti auto dali na 100%. Jednoducho to sú dve podmienky, ktoré treba spĺňať na auto.