Ako postupovať pri darovaní bytu?

sisa1826
19. sep 2013

Poradíte?ak chcem darovat niekomu byt ako mám postupovat a kolko stojí prepis?dakujem

sissy27
19. sep 2013

Darovacia zmluva, podpísať u notára (overiť podpisy), a potom kataster http://www.nehnutelnosti.sk/vklad-do-katastra-n...

graceful9
19. sep 2013

@sisa1826 neviem ako treba postupovať, ale videla som jednu reláciu s právnikom ktorý odporučal byt radšej predať aspoň za symbolické 1€ ako darovať, lebo darovacia zmluva je ľahko napadnutelná

ultra
19. sep 2013

Spisete darovaciu zmluvu. (pocet kopii - kazdemu ucastnikovy po 1 ks + 2 ks na kataster. teda ak daruje mama dcere tak stacia 4 ks. Podpisy si date overit ( staci ten co daruje). Staci dat overit na matrike (vide to lacnejsie) alebo u notara. Spracujete Navrh na vklad katastra. Podate na katastralnom urade. Zaplatite poplatok za vklad (tusim ze 66 €) a za 30 dni (pchaaaa) pride domov vypis z listu vlastnictva na meno obdarovaneho.

Dar (teda aj darovana nehnutelnost) sa stava vylucnym majetkom obdaorvaneho a nespada do bezpodieloveho vlastnictva manzelov.
Pozor - dar mozno aj pozadovat spet (sudne) - po splneni urcitych kriterii - treba si pozriet zakon ale az tak lahko napadnutelna ako pise graceful9 veru nieje - netreba sa toho obavat.
Dar sa pri dedeni zapocitava do dedickeho podielu.