icon

Ako postupovať pri domovom dedičstve?

29. mar 2025

Prosim budeme so sestrou dediť po mame dom.
Sestra už polku domu vlastni a moja cast ma byt zdedena cela po mame. Aby sme to mali na polovicu.

Staci ked sa sestra zriekne svojho podielu po mame na dedicskom konani?
A automaticky jej podiel pripadne mne?

Vdaka

adka3321
29. mar 2025

Ano, ked sa vas notar bude pytat, ako si chcete podelit dedicstvo a kto nadobudne dom, moze sestra povedat, ze sa vzdava svojho podielu v prospech teba.

gribka1
29. mar 2025

A zriekne sa? Prečo má už teraz polovicu a ty nič? Snáď sú vzťahy v poriadku, lebo to môže dopadnúť aj ináč.

draik
29. mar 2025

Potrebujete uzatvoriť dedičskú dohodu. Ak by iba odmietla dedičstvo, na jej miesto by nastúpili jej potomkovia.

autor
29. mar 2025

@adka3321 a staci ked tam budeme pritomne len my dve ano a advokat? Lebo niekede som citala ze treba mat este jednu nestrannu osobu ze ten kto sa zrieka ze nekona pod natlakom niekoho

autor
29. mar 2025

@draik presne, tohto som sa bala. Lebo ma problemove deti. A kvoli tym detom sa uz zasahovalo do prepisu domu.

autor
29. mar 2025

@gribka1 praveze vztahy nie su v poriadku. Kvoli jej detom sa uz polovica domu prepisala na sestru aby mohla rucit svojim detom.
Mne sestra povedala ze pri dedicskom sa vzda svojho podielu v prospech mna ... ale neviem ci je to len tak mozne ze to povie ... ci najskor neprebehne dedenie tak ze to prejde na nu aj polovica z maminho a potom az mi to bude moct darovat

hanastaruchova
29. mar 2025

@draik a ak umrie niekto, kto nemá absolútne žiadne aktíva a ani pasíva ? Notár ex offo šetrí - samozrejme - okrem pohovoru s hypotetickým dedičom, ktorý mu poskytne informácie. Ak poručiteľ nezanechal žiaden majetok a ani dlhy - dedičské sa nekoná? alebo sa koná a dedič/i sa iba oboznámia s výsledkom uznesením. Spoplatňuje sa takéto správne konanie ?Kto to zaplatí? Je lepšie vzdať sa,resp. odmietnuť dedičstvo? Resp. dedič sa musí zúčastniť dedičského konania ?

gribka1
29. mar 2025

No ja mám obavy, že nakoniec budeš mať max.1/4 a samozrejme nič z toho. Ake bodaj by sestra urobila, čo chceš.

alickapusinka
29. mar 2025

Podľa mna to len povedala skutočnosť bude ina.Prečo mama predtým než dala polku domu sestre prepisom nedala aj tebe.To je take divne.Však mama si mohla dať doživotne uživacie právo bývať.

hellwant
29. mar 2025

aby mohla rucit svojim detom? Pri com? Potrebovali uver? Lebo nedava logiku prepisat na sestru polku kvôli jej problemovym detom, ked aj tak by jej deti nic nededili po starych rodicoch, ked zije, najprv ona dedi, nic nejde vnukom. Otca mate ineho?

draik
29. mar 2025

Dedičskú dohodu uzatvoríte pred notárom v rámci dedičského konania, na ktoré sú prizvaní dedičia, teda vy dve dcéry poručiteľky.

balerina2025
29. mar 2025

@hellwant prave ze by som jej tu polku kvoli problemovym detom, urcite nedavala.prave kvoli tym detom.ak su problemove v tom zmysle, ze su zle.

balerina2025
29. mar 2025

a autorka, malokto sa vzda naroku na dedicstvo 🙂 ved ide o peniaze.

rozculena
29. mar 2025

my sme dedili polovicu bytu po mame,sestra,otec,ja.Notárka sa pýtala,či je to tak v poriadku a či to tak chceme,že každý 1/6.
otec povedal,že on svoju časť prenechá mne.Žiadne vzdanie sa.
Notárka to potom spísala tak,že ja som mala 2/6 a sestra 1/6.
Neviem,ako sa to nazýva,asi dohoda,ale takto to prebiehalo.

hellwant
29. mar 2025

@rozculena ako to zobrala sestra? Kto vie, či nebola smutna, otec si musel vybrat.

1andrea111
29. mar 2025

@draik ak bol na sestru prepisany pol domu napríklad darovacou zmluvou, nezapočítava sa dar do dedičstva a tú druhú polovicu by mala automaticky dostať druhá sestra, ak sú len dvaja súrodenci? Samozrejme v prípade darovania.

rozculena
29. mar 2025

@hellwant ja som sa starala o chorú mamu,tá mamina polovica bytu mala byť pôvodne moja celá,chcela mi to darovať,ale nejako k tomu nedošlo,a potom sa mame veľmi rýchlo zhoršil zdravotný stav a zomrela,preto otec mi dal svoj podiel.

hellwant
29. mar 2025

@1andrea111 Kto vie, lebo ak by bol napr. zavetom( ktoreho platnost nie je nenapadnutelna na Svk) opomenuty neopomenutelny dedic ako napr. dieta, musi ak je neplnolety dostat cely podiel, alebo ak je plnolety aspon polku podielu ktory by mal mat. Cize ta stvrtina( polka z polky) je stale platne minimum podla zakona. A ostane jej iba stvrtka. Bude sa musiet asi spolahnut na sestru, ze jej to da. Alebo za zivota rodica to poriesit aby to dal na nu, ak este zije. Uvidim, co draik napise, mozno toto je iny pripad.🙂

hellwant
29. mar 2025

@rozculena tak to ano, to by sestra mala chapat a otec to urobil spravne.

draik
29. mar 2025

@1andrea111
Závisí od hodnoty daru, dedičstva atď.

hellwant
29. mar 2025

@draik v tomto pripade ale ide o to iste( nevieme, ci aj nieco ibe dostala/dostane). Ano keby dostal jeden sperky, auto a pol bytu za zivota darom a druhy by čakal ci polku bytu dostane celu alebo stvrtku po smrti, prepocet by bol nutny. Ci sa mylim?

draik
29. mar 2025

@hellwant
Nejde, pretože 1/2 dar mal zrejme nižšiu hodnotu ako 1/2 v rámci dedičstva.