Dedičstvo po manželovi

26. mar 2022

Manzel je vlastnikom domu, v ktorom spolu 20 rokov byvame aj s dvomi detmi, ktore budu coskoro plnolete. Do domu som aj ja vlozila nejake financie, ale kedze to bol rodicovsky dom, nejako som netrvala na tom, aby som bola vlastnicka aj ja.
Ale rozmyslam, ze v pripade mojej smrti by manzel mal klud od dedicskeho konania, lebo na mna nie je nic pisane. Kludne by si zil vo svojom dome s detmi ci bez deti.
Ale ak by zomrel prvy manzel, dom by sme dedili s detmi na tretiny. Co to pre mna znamena? Ak by deti ziadali
vyplatit svoje dedicske podiely, musela by som ich vyplacat? A ak nebudem mat z coho? Co potom?
Nebolo by pre mna v tomto pripade vyhodne, ak by polovicu domu prepisal na mna?

kornelies
26. mar 2022

Pokial nebola napisana zavet, o ktorej nemusis vediet, tak dedis polovicu domu a z druhej polovice tretinu.

lienka.7
26. mar 2022

Deti vzdy niečo zdenia, t.j.cast domu zo zákona automaticky. Jedine ze by ti muz dom za života daroval.
Inak osobne, co poznám takéto prípady, kedy zomrel jeden z rodičov, sa deti podielov na byte/ci dome vzdali v prospech žijúceho rodica. Ako dcére by mi osobne prišlo trápne, aby ma vlastný rodic mal vyplácať z domu/bytu, ktorý si kúpili oni (ja som sa o neho nijako nepricinila).

autor
26. mar 2022

@kornelies no to urcite nie, manzel vlastnil dom este pred manzelstvom.

liljana
26. mar 2022

Lepsie by to asi odpovedal pravnik. Ale ak zomrie manzel, tak polovica spolocneho majetku v okamihu umrtia je tvoja a je jedno, ci to bolo napisane na neho, alebo nie? ci? Iba pri rozvode sa pozera na to, co kto vlastnil pred manzelstvom.

autor
26. mar 2022

@lienka.7 aj mne by to ako dietatu prislo trapne aby ma rodic vyplacal. Ale ja netusim v akom zivotnom a financnom rozpolozeni raz budu moje deti za 10, 15, 20 rokov a akych budu mat partnerov.

autor
26. mar 2022

@liljana nie, nie je polovica domu moja. Nie som vlastnik a dom je jeho vlastnictvom uz pred manzelstvom.

julka29
26. mar 2022

Ak mal dom pred uzatvorením manželstva dedí manželka aj deti rovnakým dielom. Deti môžu žiadať vyplatenie svojej časti a ak nemáte na to peniaze budete musieť dom predať a rozdeliť sumu z predaja, alebo dom založiť a zobrať si úver ak sa dá. Stále môže manžel prepísať buď polovicu domu, alebo stačí dať doživotné právo žiť v dome a to sa dá ako ťarcha do listu vlastníctva na katastri.

autor
26. mar 2022

@julka29 vdaka za odborny nazor. A v pripade, ze zostanem s oboma detmi treninovy vlastnik? Cize kazdy tretinu, vyplyvaju nam nejake vzajomne povinnosti, ak by nikto neziadal nikoho vyplacat?

kornelies
26. mar 2022

Tak potom na tretiny. Ak by moje vlastne deti ziadali vyplatit 😱, tak bud vyplatit a zostat byvat alebo predat nehnutelnost, ist do domova dochodcov a zvysne peniaze si uzit. Ziadne peniaze by po mojej smrti nedostali.

julka29
26. mar 2022

Ak budete ďalej žiť v dome a každý vlastní tretinu a nechce nikto nikoho vyplatiť nemáte žiadne povinnosti len sa na katastri rozdelí vlastníctvo na tretiny. Potom je to len o vzájomnej dohode ak budete napr. niečo opravovať co sa týka financovania.

h2
26. mar 2022

Ale veď aj keby ste dom vlastnili s mužom napoly, deti zdedia svoje podiely. Deti dedia vždy po rodičovi.

autor
26. mar 2022

@julka29 velka vdaka.

autor
26. mar 2022

@h2 to mi je jasne, ale dedili by kazdy len 1/3 z polovice domu (druha by bola moja) a v pripade vyplacania lahsie vyplatis 1/3 z polovice domu ako 1/3 z celeho domu. Dost velky rozdiel.

autor
26. mar 2022

@h2 oprava, lahsie vyplatis 1/3 kazdemu dietatu z polovice domu ako 1/3 kazdemu dietatu z celeho domu.

h2
26. mar 2022

Ale prečo by tvoje vlastné deti žiadali vyplatiť? Veď tým by ťa obrali o dom.
Mne už zomrel otec, som spolu so sestrou a mamou spoluvlastníčkou maminho bytu, ani vo sne by mi nenapadlo, aby ma vyplatila. Tak isto môj muž, otec mu zomrel už dávno. Tiež vlastní podiel na dome a tak isto, nežiada nič. Podľa mňa to tak majú skoro všetci, ktorým zomrel jeden z rodičov. Neviem si predstaviť, aby deti toto žiadali.

autor
26. mar 2022

@h2 su rozne zivotne situacie, ja netusim kde bude moj zivot a zivot mojich deti o 10, 15 rokov. Len tak rozmyslam co ak. Netvrdim, ze by to moje deti urobili, ja by som to mojim rodicom tiez nikdy neurobila. Ale chcem sa vyhnut problemom a nemozes dat ruku do ohna za nikoho.

h2
26. mar 2022

Tak sa tým zatiaľ netráp, čo by bolo, keby. Je zbytočné trápiť sa situáciou, ktorá ešte nenastala a pravdepodobne ani nenastane. 🤷🏻‍♀️

autor
26. mar 2022

@h2 pozri, tu som nahodne nasla podobne situacie, nie kazde dieta je empaticke k rodicovi:

h2
26. mar 2022

A čo teraz? Áno, život prináša rôzne situácie. Keď ťa to tak trápi, povedz manželovi, nech na teba prepíše polovicu, aby si obrala vaše spoločné deti o ich budúce dedičské podiely, aby oni neobrali teba. Uvidíš, čo ti na to povie. 🙄

autor
26. mar 2022

@h2 ja nechcem deti o nic oberat, raz zdedia majetok aj po mne, ale vo vyssom veku nebudem mat take moznosti ako oni. Chcem sa len chranit.

autor
26. mar 2022

@h2 mozno budem mat zdravotne problemy a nebudem mat energiu ani moznost riesit nejaku dalsiu hypoteku na vlastnu nehnutelnost vdaka veku.

h2
26. mar 2022

A keď budeš sama, stará a chorá, na čo ti bude rodinný dom?

autor
26. mar 2022

@h2 aby som sa mohla realizovat v zahrade napriklad, aby som mohla mat pri sebe zvierata, ktore mam rada. Starsi clovek s istymi zdravotnymi problemami nemusi hned nehybne lezat na posteli predsa.

h2
26. mar 2022

Tak v tom prípade ti neviem poradiť viac, než to, aby si sa snažila mať s deťmi také vzťahy, aby ich ani nenapadlo žiadať tie podiely.

autor
26. mar 2022

@h2 ty nerozumies, ze nikto nemoze predpokladat co bude o 10, 20 rokov? Vztahy su rozne a prechadzaju roznym vyvojom.
Mozno tu uz nebudem a nebudem to musiet riesit.
Moje deti este nie su dospele, pytala som sa na moznosti. Odpoved som dostala, tebe tiez mozem odporucit to iste, aby si si pestovala dobre vztahy s detmi, aby ich nic podobne nenapadlo.

autor
26. mar 2022

@h2 ja nie som ziadny chamtivy ani vypocitavy clovek, inak by som to uz davno riesila. Len zvazujem moznosti.

h2
26. mar 2022

Ja netvrdím, že si chamtivý a vypočítavý človek. Len riešiš zbytočnosti.
A mne sa to určite nestane. 😉

autor
26. mar 2022

@h2 ok, zelam ti to. Ja v to tiez dufam, ze sa mi to nestane.

h2
26. mar 2022

Nestane. Neboj. Určite nie. Fakt sa tým trápiš zbytočne. Predpokladám, že ani tvoj muž ešte nie je na umretie.
(Preboha, teraz dúfam, že fakt nie je, že sa nad tým nezamýšľaš kvôli tomu? 😲)

autor
26. mar 2022

@h2 dakujem, muz este nie je na umretie, zatial funguje. Aj ked viem, ze on by s prepisom domu nemal problem, len mne to bolo vzdy proti srsti ziadat prepisat polovicu jeho rodneho domu a jeho to sameho akosi nenapadne. Nie som ten typ akcnej zeny, ktora si pyta svoje podiely, myslim, ze jedina v okoli, vacsina to ma v okoli poriesene.