Ako postupovať pri vybavovaní invalidného dôchodku?
Pekný večer absolvoval som vyšetrenie u psychiatričky. Na odporúčanie mojej praktickej lekárky. Chceli by sme vybaviť ID. Dôvodom je úzkostná porucha a diagnoza z PPP o tom, že som v hraničnom pásme MR. Mám strach napríklad nastúpiť do autobusu a vybaviť si bežné veci. Poruchovú reč a tak dalej. Psychiatrička si vypýtala poplatok 20 eur. To sme uhradili na mieste. Chcem sa opýtať, že ako teraz postupovať. Riešiť to so svojou lekárkou alebo to môžeme podať na Sociálnu poisťovňu?
https://www.socpoist.sk/kto-som/dochodca/ziadat...
Stačilo mi pár klikov do Google.
Z jedného sedenia s psychiatrom ID nevybavíš.
@123kika1234 Dobre ale nie je tam uvedené to čo sa pýtam.
@zobaka mi odpovedala pekne.
@koniarova Z jedného nie ja som k nej chodil aj predtým. Momentálne žiadame o posúdenie stavu ohľadne ID.
@koniarova to je pravda, ja som si o ID odvážila požiadať až po roku po veľmi náročnej hospitalizácii.
@autor je to tam
moja kamarátka bola rok na hospitalizáci na psychiati na uzatvorenom oddeleni a ledva ledva jej dali polovičný.Takže z jednho sedia u psychiatričky ID nečakaj. Ale v roku musiš mať aspoň 12 papierov.
@alickapusinka 😱 rok v nemocnici
Ja už dlhodobo týmto trpím. Od 18 rokov som nebol zamestnaný. Ona mi to tam všetko napísala. Akýkoľvek pokus zamestnať sa zlyhal. Trápim sa už roky s týmto. Podľa detskej psychiatričky nie je šanca aby som sa zamestnal. Sažil som sa ale neviem sa zaradiť normálne do spoločnosti. Okrem toho sa mi pridalo aj to, že zabúdam. Problémy s pamäťou a nespavosť.
skus uvidis a ssri antidepresiva dlhodobo beries?
A diagnózy máš aké presne? F? Lebo na úzkostnú poruchu ti nedajú.
@zobaka Predpísala mi citalec a frontin. To mám užívať. Ale Frontin si nedávam. Je to návykové. Pomáha mi čítať si knihu. Unaví ma to a zaspím.
@123kika1234 Mentálna retardácia v hraničnom pásme. Už od ZS som mal problémy. Posielali ma len do osobitnej školy.
To je koľko IQ?
ber lieky, tieto poruchy malokto vyriesil bez liekov, kym neberies lieky aspon rok, mala sanca, jedine na tu retardaciu mozno...aj ked neviem co to je hranicna, kolko ti namerali IQ?
Malo by to byť IQ v rozmedzí 70-85 a na to nedávajú ID podľa tabuliek
@123kika1234 Moja lekárka si myslí, že by som ho mohol získať. Tak rád by som fungoval ako ostatní. Ja si myslím, že môže za to aj stress čo som prežil. Otec mamu dokopal ked ma čakala. Zažil som si hrozné veci. Nikomu to neprajem. Všetko toto malo vplyv na moju psychiku. Stále mám v sebe nejako ten strach.
@adriena85 áno na uzatvorenom oddeleni a dali jej ledva polovičný.Takže si myslím že s pár hospitalizáci si myslím že ID ti neschvalia. Kamoška chodi každý mesiac aj na týždeň na hospitalizaciu treba jej vždy papiere. Pokiaľ neberieš ako ona 5 druhov liekov tak neviem neviem.Tvoja lekárka môže hovoriť čo i len chce že si máš podať dajme tomu áno ale rozhoduje o tom lekárka/lekár na SP a to ONA povie či áno či nie.To že sú obe lekárky neznamena že ta čo TI povedala že by si ID mohol dostať tak že aj tamta je lekárka na SP povie to iste.To že su obe lekárky neznamena že sa budu riadiť rovnako.
@123kika1234 Nemám pocit, že by som sa ľutoval. Všetci si nesieme nejaké zranenia a niečo čo nás trápi. A či chceme alebo nie ovplvyvňujú nás. Niekto sa s tým popasuje lepšie iný to má ťažšie. To je jednoducho fakt.
@alickapusinka To je netvrdím. Ide len o to čo musí tá žiadosť obsahovať.
A predstav si že niektorí to majú horšie a ťažšie, ale v živote fungujú, ale tak nastav si postoj aký chceš
hranicne pasmo nie je mentalna retardacia. predpokladam ze mas vystudovanu nejaku skolu, zamestnaj sa v tom obore, ak nie v hociakom kde nevyzaduju skolu. to je najdolezitejsie. to co popisujes za mna nie je na ID. potrebujes spravy min. take kde sa rok liecis na dane ochorenie... drzim palceky
Na tieto otázky Ti najlepšie zodpovedajú v sociálnej poisťovni,tam sa dozvieš všetko presne čo chceš a čo potrebuješ..tu len tápaš, čo povedal tetkin kozi brat
Ja chcem len podotknut, ze podla tvojho pravopisu, skladby viet a vyjadrovania by som nikdy netipla, ze mas mozne nizsie iq. Tym nijako nepodcenujem diagnozu. Len konstatujem, je to prijemne prekvapenie 🙂
@veltraud Dakujem
Ty si sem uz pisal. Neviem kolko mas rokov, ale okrem schvalenia % invalidity musis mat aj odrobene roky aby ti bol dochodok vyplacany. Z coho teraz zijes a ako fungujes? Ja myslim ze nejaka cinnost a kolektiv by prave pomohla tvojej psychike ako sediet doma a utapat sa v samote.

narok ID mas pri dlhodom nepriaznivom stave, to si bola len 1 x u dr.? najskor sa musi skusit nejaka liecba a ak ta nezabera sa uvazuje o ID, ziadost spisuje obvodny lekar